Foto: Shutterstock
"Sākot ar 2018. gadu, kad stāsies spēkā nodokļu reformas, daudzbērnu ģimenēm, ja tās aizpildīs gada ienākumu deklarāciju, zūd iespēja atgūt naudu par pulciņiem, izglītību un ārstniecību," portālam "Delfi" vēsta lasītājs Jānis.

Jānis izpētījis, ka, sākot ar 2018. gadu, vecākam ar vidējo algu 927 eiro un ar četriem apgādājamajiem, nodokļu atvieglojumi sasniedz teju algas līmeni. Praktiski tas nozīmē, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) vecākam vairs nav jāmaksā. Savukārt nemaksājot IIN, viņš nevar atgūt naudu par ģimenes locekļu tēriņiem izglītībai un medicīnai. Jo lielāki ir nodokļu atvieglojumi par apgādājamajiem, jo mazākas iespējas atgūt naudu no valsts, rezumē Jānis.

Vīrietis pats saņem vairāk nekā vidējo algu valstī. Par pulciņiem bērniem mēnesī tērē 52 eiro. Tēriņi medicīnai grūti prognozējami, jo iepriekš nevar paredzēt, ar ko un cik bieži slimos ģimenes piederīgie. Tāpat iepriekš grūti prognozēt zobārsta vizīšu biežumu, lēš Jānis.

"Es pats, visticamāk, tikai daļēji zaudēšu. Vissliktākajā situācijā ir mazo algu saņēmēji un strādājošie ar četriem apgādājamajiem," pārliecināts lasītājs.

Iepriekš vēstīts, ka Saeimas pieņemtā nodokļu reforma paredz paaugstināt IIN atvieglojumu par apgādībā esošām personām. Pašlaik atvieglojums ir 175 eiro, savukārt nākamgad tie jau būs 200 eiro mēnesi, 2019. gadā – 230 eiro, bet 2020. gadā – 250 eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka 2020. gadā personai ar četriem bērniem nodokļa atvieglojums sasniedz 1000 eiro apmēru.

Vienlaikus gan daudzbērnu vecāki saņems papildu valsts atbalstu palielināta ģimenes pabalsta veidā. Plānots, ka piemaksas apmērs par diviem bērniem būs 10 eiro mēnesī, par trim bērniem – 66 eiro, par četriem – 116 eiro, par pieciem – 166 eiro, par sešiem – 216 eiro, par septiņiem – 266 eiro, bet par astoņiem un vairāk bērniem piemaksas apmērs sasniegs 316 eiro mēnesī.

"Swedbank" Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons portālam "Delfi" skaidro, ka mazo algu saņēmēji ar lielu ģimeni, piemēram, trim četriem bērniem jau patlaban IIN nemaksā. Tādējādi jau šobrīd nesaņem atvieglojumus par tēriņiem medicīnai un izglītībai.

"Ja bruto alga ir 500 eiro un ģimenē ir trīs bērni, par katru no kuriem atvieglojums ir 175, tad IIN atvieglojumi pārsniedz algas apmēru. Turklāt jāņem vērā arī diferencētais neapliekamais minimums," piemēru min Jansons.

Ja mazo algu saņēmējus, kuriem nav jāveic IIN iemaksa, salīdzina ar tiem, kuri to maksā, tad ir loģiski, ka nodokļu maksātājiem pienākas iespēja saņemt pārmaksu par tēriņiem medicīnai un izglītībai, teic Jansons. Tomēr, no otras puses raugoties, ir saprotami, ka mazo algu saņēmēji vēlētos veiksmīgāk sakārtot savas finanses.

Ja salīdzina šo gadu ar nākamo, 2018. gadu, tad būtiskākās izmaiņas, kas ietekmē mazo algu saņēmējus, ir paaugstinātā sociālo iemaksu likme veselības nozares finansēšanai. Daļu no šīm paaugstinātajām iemaksām viena procenta apmērā veic darba devējs, bet daļu – darba ņēmējs. Praksē tas nozīmē, ka darba ņēmējam sociālās iemaksas palielināsies par 0,5 %, teic Jansons. 500 eiro bruto algas saņēmējam alga turpmāk saruks par 2,5 eiro.

Tomēr, ņemot vērā plānotās piemaksas par bērniem, mazo algu saņēmējiem ar diviem un vairāk bērniem kopumā ikmēneša ienākumu līmenis palielināsies, secina Jansons. Pagaidām gan vēl nav pieņemti Ministru kabineta noteikumi par piemaksu izmaksāšanas kārtību, tādējādi pagaidām grūti spriest, cik tieši saņems vecāki ar lielu bērnu skaitu. Vienlaikus ir skaidrs, ka piemaksas apmērs par diviem un vairāk bērniem pārsniedz palielināto sociālo iemaksu apmēru mazas algas, piemēram, 500 eiro algas saņēmējam. Tādējādi droši var secināt, ka no nākamā gada mazo algu saņēmējiem ar diviem un vairāk bērniem ikmēneša naudas apjoms pieaugs, secina "Swedbank" Finanšu institūta vadītājs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!