Foto: DELFI Aculiecinieks
Sestdien visa Latvija vienojās kopīgajā Lielajā talkā, kur vienojās kopīgās vides sakopšanas un labiekārtošanas aktivitātēs. Arī "Delfu Aculiecinieks" aicināja iesūtīt savas reportāžas ar interesantākajiem un savdabīgākajiem atradumiem Lielās talkas laikā.

Talkā līdz šim atrasti gan 10 eiro, gan Lieldienu ola zem eglītes, padomju laika nozīmītes un pat sarkans dīvāns, kā arī dažādi veci mūzikas instrumenti un dažādi anktīki priekšmeti..

Arī portāls "Delfi" aicina dalīties Lielās talkas atradumos ar "Delfi Aculiecinieku". Foto vai video un tā aprakstu iesūti e-pastā aculiecinieks@delfi.lv ar norādi "Talka".

Vai arī spied šeit, lai pievienotu savu reportāžu no Lielās talkas.

Gaidīsim reportāžas līdz 24. aprīļa pusnaktij.

"Smiltenes pilsētā talkas laikā atrasts gredzens ar kārbiņu," par savu atradumu "Delfi Aculieciniekam" pastāstīja Igors Petrovs.

Vērīgie talcinieki pamanījuši arī pavisam savdabīgas formas pudeli, kas pamesta novārtā. "Šim mežā nevajadzēja būt," spriež bildes autors Pēteris Meijers.

Sadzīvisku un ikdienā iecienītu preci atrada Malnavas iedzīvotāji, kas savu atradumu iesūtīja video formātā "Delfi" aculieciniekam.

"Malnavas Lielās Talkas ietvaros Ziedoņa parkā atrasts televizors, kuram mežā noteikti nevajadzētu atrasties!" spriež mantas atradēji.

Savukārt brangus un iepaidīgumus "dārgumus" ir atraduši talcinieki Siguldas pagastā.

"Pagājušajā gadā talkas laikā uzgājām "dārgumu bedri" brīdī, kad visi maisi jau bija beigušies. Tādēļ atgriezāmies tur šogad, bet tādus atkritumu apjomus nebijām paredzējuši," stāsta talkotāja Undīne Avota.

"Siguldas pagastā ceļa posmā no Nākotnes ielas uz Raganas katlu 20 metrus iekšā mežā slēpjas vecs bunkurs, kas ierakts zem zemes. Var redzēt, ka tā "labajos laikos" tas bijis pat nosiltināts.

Domājam, ka tur dzīvojuši vietējie bezpajumtnieki. Šobrīd viss bunkura tilpums bija pilns ar atkritumiem, pārsvarā alkohola pudelēm, bet pa vidu tam bija iespējams atrast pilnīgi visa veida sadzīves priekšmetus.

Sākotnēji mums likās, ka būs vienkārši jānovāc atkritumu čupa meža vidū, bet, lai cik maisus pildītu, tā arī čupa nepazuda, jo tā tiešā vārda nozīmē bija bedre atkritumiem. Izrakāmies līdz padusēm, bet kultūrslāņa beigas tā arī nesasniedzām - mums beidzās maisi.

Visu šo darbu darījām viena ģimene - seši cilvēki, un milzīgo atkritumu kaudzi savācām 2,5 stundās. Izskatās, ka tās vietas sakopšana mums būa jāievieš kā ikgadēja tradīcija, ja vien lielāki spēki mums nenāks palīgā."

Jau ziņots, ka sestdien jau no plkst 7.30 visa Latvija devās Lielajā Talkā un vienojās kopīgās vides sakopšanas un labiekārtošanas aktivitātēs 1750 oficiāli apstiprinātajās talkas vietās. Papildus tam talkošana notika citās vietās, kas nebija oficiāli pieteiktas un apstiprinātas.

Talkas darbos piedalījās gan Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, gan Ministru prezidentsMāris Kučinskis.

Lielās talkas mērķis ir panākt, lai Latvija 2018. gadā būtu zaļākā valsts pasaulē. Šī tradīcija sākās 2008. gada 13. septembrī ar talku, kas bija kā iedzīvotāju dāvana Latvijai tās 90. dzimšanas dienā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!