Foto: Rīgas Pašvaldības policija
Piektdien, 5. maijā, Rīgā neatliekamās palīdzības mediķi pēc klīniskās nāves atdzīvināja 48 gadus vecu vīrieti. Vīrieša tuvinieki saka milzīgu paldies mediķiem, kuri cīnījās, nepadevās un tomēr izglāba dzīvību.

"5. maijā mūsu mājās notika nelaime un izsaucām neatliekamo medicīnisko palīdzību. Ārsti atbrauca ļoti ātri un ārkārtīgi cīnījās," raksta "Delfi" lasītāja. Viņa atzīstas, ka līdz notikušajam bijusi visai skeptiska pret Latvijas mediķiem gan pašas, gan arī citu cilvēku pieredzes dēļ.

"Atbrauca sieviete un vīrietis. Viņi ļoti ātri pieslēdza aparātus, ļoti cīnījās. Cilvēkam bija apstājusies sirds. Bet ārste nepadevās, veica sirds masāžu un teica: "Elpo taču, elpo! Atver acis!"" atminas lasītāja, piebilstot, ka acīmredzami ārstei bija ļoti grūti, bet viņa nepadevās. Pēc ārstu lūguma ieradās papildu speciālistu brigāde. Darbojoties kopā, mediķiem izdevās vīrietim palīdzēt tiktāl, lai nogādātu slimnīcā.

"Tā stunda bija visgarākā visā manā dzīve. Bija nakts. Es ticu, ka ārsti bija saguruši. Milzīgs paldies no visas sirds, ka mediķi nepadevās un cīnijās!" raksta lasītāja. Pašlaik vīrietim esot daudz labāk un grūti pat vairs noticēt par nāvei tuvo epizodi, ko viņš piedzīvoja.

Lasītāja saka paldies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra brigādei – neatliekamās medicīnas ārsta palīgiem Edītei Pārumai un Nikolajam Ņesterovam un autovadītājam Mārim Graudiņam, kuri pirmie ieradās izsaukumā, uzsākot palīdzības sniegšanu un atdzīvināšanu, kā arī papildus piesaistītajai ārsta speciālista brigādei – neatliekamās medicīnas ārstam Dmitrijam Sergejevam un neatliekamās medicīnas ārsta palīgam Jurim Raudovam.

Ņemot vērā specifiskus apstākļus, reanimācijas pasākumu laikā telefoniski kolēģus konsultēja arī NMP Specializētās medicīnas centra ārste kardioloģe Aija Mača.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi iepriekš ziņu aģentūrai LETA pauda, ka vīrietis bija zaudējis samaņu un viņam iestājās klīniskā nāve. Sākotnēji mediķi veica reanimācijas pasākumus, piesaistīja specializēto mediķu brigādi. Ārstiem izdevās atjaunot sirdsdarbību un samaņu.\

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!