Foto: stock.xchng
Š.g. 20. oktobrī "Latvijas avīze" publicēja interviju ar "Visu Latvijai" jauno deputātu Jāni Dombravu. Viņa teiktais, vai pareizāk, viņa teiktā interpretācija izsauca plašu rezonansi Krievijas presē. Par to rakstīja lenta.ru, Komsomolskaja pravda, NovoNews, u.c. Krievijas žurnālisti ar neslēptu gandarījumu konstatēja, ka nu atradies taustāms pierādījums Latvijai tik bieži pārmestajam "fašismam" - Latvijā tiekot gatavota iedzīvotāju deportācija.

Ko teica Dombrava

LA žurnālista jautājums: "Kaut arī "PCTVL" neiekļuva Saeimā, par to nobalsoja pietiekami liels cilvēku skaits. Tas liecina, ka Latvijā netrūkst cilvēku, kuri ir ļoti neapmierināti un tādu vai citādu iemeslu dēļ – pat naidīgi. Kā jūs risināsiet sadzīvošanas problēmu?"

J. Dombravas atbilde: "Ir daļa cittautiešu, kas spēj, saglabājot savu kultūru, integrēties latviskajā vidē. Bet diemžēl ir arī tāda sabiedrības daļa, kuri dzīvo citā informācijas telpā un pauž neapmierinātību ar Latvijas valsti. Jārada mehānismi, lai viņi varētu pārcelties uz valsti, kur justos labāk. Tas, protams, notiktu brīvprātīgi un civilizēti."

Ekspertu interpretācija
Dombravas teikto komentēja Sarmīte Ēlerte intervijā Baltcom radio: "Būtu interesanti saprast, kura struktūra pārbaudīs, kādā informatīvajā laukā dzīvo tā vai cita ģimene. Tad jau laikam vajadzēs deportēt arī kādu daļu latviešus, kuri skatās Krievijas telekanālus."1
Zīmīgi, ka vārdu "deportēt" lieto tieši S. Ēlerte, nevis J. Dombrava. Šķiet, ka VL pārstāvja sacītais pilnībā atbilst Latvijas Ministru Kabineta 2001.g. 6. februārī apstiprinātās valsts programmas "Sabiedrības integrācija Latvijā" pamatnostādnēm. Programmas sadaļā "Repatriācija, migrācija un sadarbība ar tautiešiem ārzemēs" Latvijas valdība formulējusi mērķi: "sniegt palīdzību tiem cilvēkiem, kuri pēc valsts neatkarības atjaunošanas nevēlas integrēties Latvijas sabiedrībā un domā par atgriešanos etniskajā dzimtenē".2

Medus maize Krievijas propagandai
Taču Krievijas presi neinteresē Latvijas valdības apstiprinātas civilizētas repatriācijas programmas. To interesē sensācijas, vēlams tādas, kas nomelno Latviju un atklāj tās "fašistisko" būtību. Un Sarmīte Ēlerte šādu sensāciju sagādā – no Latvijas gribot deportēt cittautiešus.

Jāatzīmē, ka Baltcom radio lapā zem S. Ēlertes intervijas, kurā viņa liek saprast, ka VL aicina uz "deportāciju", komentētāji krievu valodā pauž gatavību fiziski izrēķināties ar VL pārstāvjiem.

Nezinu, vai tas bija apzināts S. Ēlertes mērķis, visticamāk, nē. Tomēr skumji, ka pieredzējusi sabiedriskā darbiniece atļaujas retoriku, kas ne tikai grauj Latvijas tēlu, bet arī provocē uz konfliktiem dažādo Latvijas etnisko grupu starpā.

Vēl tālāk iet politologs Ivars Ījabs. Tai pašā radiostacijā Baltcom, komentējot Jāņa Dombravas teikto, I.Ījabs pauž: "Viņi [VL] uzstājas ar paziņojumiem par deportāciju. Tas viņus diskvalificē kā partiju." 3

Var tikai piebilst, ka politologs, kas savā argumentācijā izmanto klajus melus, visticamāk, sevi diskvalificē, kā politologs.

Evita Berga

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!