Foto: DELFI Aculiecinieks

Garāmgājēju bažas aizvadītajās dienās raisījusi aina privātmājas nama pagalmā Jūrmalā. Piesieta pie koka aiz sētas redzēta savvaļas lapsa. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apstiprina: atļauja mājas saimniekiem turēt dzīvnieku izsniegta, taču jāparūpējas, lai tas nerada neērtības apkārtējiem.

"Cietsirdīga izturēšanās pret lapsu Jūrmalā, Priedainē privātmājas teritorijā. Pie koka ķēdē tiek turēta lapsa, bet policija nereaģē," "Delfi" ziņoja aculieciniece Jeļena, kura ainu fiksējusi attēlos.

Atsaucoties aculiecinieku satraukumiem, PVD otrdien, 31. jūlijā, sadarbībā ar Valsts meža dienestu pārbaudīja norādīto adresi. Tā reģistrēta kā savvaļas sugu dzīvnieku turēšanas vieta.

"Pārbaudes brīdī lapsa bija aptuveni 10 metrus garā pavadā. Netālu atrodas arī voljērs – sprosts, kurā dzīvnieks tiek turēts tad, kad īpašnieks atrodas mājās. Inspektori konstatējuši, ka dzīvniekam ir nodrošināta gan barība, gan dzeramais ūdens," apsekošanas secinājumus pauž PVD sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Dzīvnieku piesiet pavadā lemts, jo voljērā laikapstākļu dēļ tam ir par karstu. PVD šādu rīcību vērtē pozitīvi, jo tas lapsai nodrošina arī nepieciešamās fiziskās aktivitātes.

Tomēr Dzīvnieku aizsardzības likums arī paredzot, ka īpašnieka pienākums ir ne vien gādāt par atbilstošiem apstākļiem, aprīkojumu, barību, ūdeni, bet arī rūpēties par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret dzīvnieku. Tāpat jāierobežo nepiederošu personu saskarsme ar dzīvnieku.

"Dzīvnieks nedrīkst apdraudēt vai radīt neērtības apkārtējiem, tam jāuzturas apstākļos, ka pietuvināti dabiskajai videi," teic Meistere, kura informē, ka lapsas īpašniekam šai jomā jāveic uzlabojumi. Konstatētie pārkāpumi jānovērš mēneša laikā.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti “Galactico” 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa “Delfi Aculiecinieka” tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!