Foto: DELFI Aculiecinieks
"Tā nav ātra vai novēlota reakcija uz pasaules politisko nestabilitāti. To somi dara jau sen," raksta Leons Stiprais.

"Vismaz septiņdesmit gadus bez pārtraukuma, ja rēķina pēc gūtās rūgtās mācības, kas noslēdzās 1945.gadā. Lēni, plānveidīgi un pamatīgi. Ceturtdien, 22.janvārī, Rezerves virsnieku skola svinīgi izvadīja 703 augstas klases militāros speciālistus. Triju mēnešu laikā OMD karavīri, kuri jau nodienējuši deviņus mēnešus, iziet intensīvus instruktora kursus.

Tie ļauj vadīt vienības, kas ir gatavas sadarboties ar artilērijas, prettanku gaisa un jūras spēku vienībām. Viņu galvenais mērķis ir koordinēt visa veida ieroču uguni pret iespējamo iebrucēju.

Katru reizi pārsteidz somu karavīru izteikti labvēlīgā izturēšanās pret kara veterāniem. Vienalga, vai tas būtu kursants vai ģenerālis. Nekādi nevaru pierast pie somu armijas apakšvienības skaitliskā daudzuma.

Tikai viena RUK apmācības iestāde sagatavo 1400 karavīrus gadā. Tas ir – neskaitot šoferu, sanitāru, mīnētāju un citu vienību kursus. Ļoti gribētos, lai mūsu politiķi saprastu, ka laba armija ir tikai jaukta tipa armija. Jo "karstajos" punktos dien tikai somu virsdienesta karavīri uz līguma pamata. Protams, viņi tiek ņemti tikai no OMD beigušajiem karavīriem."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!