Arī Somijā šajā svētdienā, 2. martā, pirmajā pavasara dienā slāvu tautības pārstāvji svinēja Pankūku dienu, ko šeit dēvē arī par piedošanas dienu - tajā cilvēki viens otram lūdz piedošanu par nodarītām pārestībām.

Dažādu iemeslu dēļ Somijā pēdējās desmitgades laikā ieplūduši slāvu tautu cilvēki, ko sevišķi veicināja repatriācijas likums un ekanomiskā katastrofa kaimiņvalstīs, kā arī neapdomīgā nacionālā, etniskā, seksuālās orientācijas un sociālā politika.

Atšķirībā no Latvijas krievu bērniem, Somijā kara tēma nav pārvērsta par reliģiju. Bērnudārzos un skolās mācības notiek tikai un vienīgi somu valodā.

Lai iegūtu pilsonību, Somijā jānodzīvo seši gadi un jāprot somu valoda. Šie bērni, izejot cauri visiem audzināšanas etapiem, kļūst par Somijas patriotiem. Viņi labprāt iet dienēt somu armijā. Etniskās piederības, kā arī hipertrofētās kara upuru piemiņas dēļ, būs neiespējami viņus piespiest iet karot citās valstīs.

Slāvisko tradīciju svētkusr rīkoja vietējā organizācija "Rodnik". Pamatā svinības notika Haminas pilsētas vidusskolas vestibilā.

Apmeklējot šo pasākumu, pamanīju, ka dažas ģimenes ļoti cieši sadraudzējušās ar vietējiem somiem un atklājušas haminiešu lielāko noslēpumu - māku lidot skriešanā. To parasti vislabāk var redzēt Haminas ikgadējā maija pusmaratonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!