Foto: Publicitātes attēli

"Facebook" domubiedru grupā "Lielo kapu draugi" pārdomas un bažas raisījusi "Google maps" karte, kurā kapsēta apzīmēta ar tumši pelēku krāsu, proti, kā apbūvēta teritorija. Pēc portāla "Delfi" intereses par šādu apzīmējumu "Google maps" veica labojumus.

Tikmēr karšu izdevniecības "Jāņa sēta" izveidotajā "Balticmaps" kartē Lielie kapi apzimēti ar zaļu krāsu kā parks. Atsevišķās vietās atzīmēti pieminekļi.

SIA "Karšu izdevniecība Jāņa sēta" izpilddirektors Mareks Kilups paskaidro, ka Lielajos kapos jau labu brīdi neviens nav apbedīts, tāpēc arī teritorija apzīmēta kā parks. Piemēram, blakus Pokrova kapu teritorija kartē iezīmēta ar krustiem.

"Mūsuprāt, kartē skatāmais uzraksts "Lielie kapi" jau ir pietiekams, lai nebūtu šaubu, vai te atrodas kapsēta. Šobrīd arī nebūtu nekāda pamata mainīt kapsētas apzīmējumu, jo tā ir brīvi atvērta teritorija ar gājēju celiņiem. Pašreizējais kapsētas apzīmējums kā parkam ir lietderīgāks," kapsētas apzīmējumu kartē izskaidro Kilups.

Vaicāts par "Google maps" izvēli Lielos kapus apzīmēt ar pelēku krāsu, Kilups atzīst, ka "tas ir dīvaini". Kilupa skatījumā kapsētu būtu bijis jāapzimē tieši tāpat kā Kronvalda parku vai Esplanādi, proti, ar zaļo krāsu, nevis ar pelēku – kā vienlaidus apbūvētu teritoriju.

"Jāsaprot arī, ka "Google maps" nodrošina kartes par visu pasauli. Tas nevar būt labs par jebkuru vietu. Gadās ļoti daudz kļūdu un kuriozu gadījumu. Sevišķi tāpēc, ka "Google" ļauj ikvienam sūtīt savus labojumus, iepriekš bija iespēja veikt labojumus pašam," stāsta Kilups. Viņš atminas, ka ilgu brīdi kā vietas apzīmējums netālu no Siguldas "Google" kartē bija atrodams "Kūka un šampis", bet Rīgā kādai ielai varēja lasīt nepieklājīgu nosaukumu.

Kilups pauž, ka arī "Balticmaps" lietotājam ir iespēja ziņot par labojumiem, taču tos ievieš pēc rūpīgas faktu pārbaudes

Portāls "Delfi" par Lielo kapu apzīmēšanas izvēli sazinājās arī ar "Google". Pēc trīs dienām uzņēmums atbildēja, ka problēmu ir atrisinājis. Patlaban "Google maps" kartē Lielie kapi iezīmēti ar zaļu krāsu.

"Ikviens karšu lietotājs var ziņot par problēmu, uzklikšķinot uz "Report a problem" uz kartes," portālam pauda uzņēmuma pārstāve Marta Jozviaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!