Pastaigājoties pa Rīgas mežu Vecāķos, "Delfi" lasītājs 20. jūlijā pamanīja ugunsgrēku un ziņoja 112. Saruna gan neizdevās, jo dispečere uzstāja uz adreses nosaukšanu, kamēr lasītājs vēlējās nosaukt tikai GPS koordinātas. Meža ugunsgrēku Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) atrast tā arī neizdevās, vēsta "rus.delfi.lv".

"Tas notika piektdienā, 20. jūlijā, apmēram sešos vakarā. Staigājot pa mežu, pamanīju biezus dūmus. Kad pienācām tuvāk, ieraudzījām ugunsgrēku. Dega apmēram 50 kvadrātmetri. Sākām ugunsgrēku dzēst ar kājām un zvanījām 112," stāsta lasītājs. Sarunas ierakstu vīrietis uzticējis "rus.delfi.lv". Viņš arī norāda, ka pēc šī zvana viņam zudusi vēlme būt atbildīgam pilsonim. "Pēc pusotras stundas mēs atgriezāmies ugunsgrēka vietā. Nekādu izmaiņu nebija, neviens tur nebija dzēsis," apgalvo vīrietis.

Ierakstā dzirdama emocionāla saruna krieviski. Vīrietis uzsāk sarunu, klāstot, ka vēlas ziņot par meža ugunsgrēku. Dispečere prasa nosaukt adresi vai ceļu, pa kuru vīrietis mežā nokļuvis. VUGD darbiniece pauž – viņai rāda, ka vīrietis atrodas dzīvojamo māju masīvā. Vīrietis to noliedz un uz dispečeres jautājumiem atkal un atkal atbild, sakot, ka atrodas mežā un ka nosaukšot GPS koordinātas. Saruna kļūst aizvien asāka, abu sarunas biedru pusē jūtams aizvainojums. Beigu beigās dispečere piekrīt piefiksēt ugunsgrēka koordinātas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā portālam "rus.delfi.lv" skaidro, ka, atbildot uz zvanu, 112 dispečers redz informāciju par zvanītāja atrašanās vietu, ko nosaka tuvākie sakaru torņi. Tomēr šāda informācija ir neprecīza. Šī iemesla dēļ dienesta darbiniekiem, lai identificētu ugunsgrēka vietu, ir būtiski iegūt jebkuras citas ziņas, kas palīdz atrast degšanas punktu, kā, piemēram, iela vai ceļš, pa kuru cilvēks gājis, tuvākie objekti, ēkas vai šoseja, dzelzceļa līnija, stacija un tamlīdzīgi. "Tam visam ir liela nozīme, lai ugunsdzēsēji glābēji varētu pēc iespējas ātrāk doties palīgā," skaidro VUGD pārstāve Inta Palkavniece.

"Konkrētajā gadījumā zvanītājs teica, ka atrodas mežā Rīgā. Tā ir ļoti vispārīga informācija. Pie tam, vadoties no sakaru torņu sniegtās informācijas, kas bija dispečera rīcībā, cilvēks atradās apdzīvotā vietā. Zvanītājs uzstājīgi vēlējās nosaukt GPS koordinātas, atmetot iespēju nosaukt adresi vai detalizētāk raksturot vietu, kur atrodas. Koordinātas tika piefiksētas un uz vietu tika aizsūtīta viena autocisterna, kura apkārtni apsekoja, taču ugunsgrēks netika konstatēts," atzīst VUGD pārstāve.

Dienests aicina gadījumos, ja informācijas sniedzējs redz, ka glābēji nav atbraukuši uz norādīto adresi, atkārtoti zvanīt uz 112, lai dispečers, iegūstot papildu informāciju, kopā ar VUGD darbiniekiem tomēr nonāktu norādītajā vietā. Ziņotāji aicināti sadarboties ar dispečeru. Zvanot uz numuru 112, jācenšas pēc iespējas detalizēti aprakstīt atrašanās vietu, atbildot uz jautājumiem, kā arī jāsagaida ugunsdzēsējus glābējus, īpaši, ja ugunsgrēks sācies meža masīvā un ceļu atrast ir grūti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!