Foto: LETA
No 1. augusta iedzīvotājiem jāmaksā ne tikai par patērēto elektroenerģiju, bet arī par tās piegādi. Kamēr vienai daļai iedzīvotāju tādējādi elektrības rēķins ir samazinājies, daudziem jo daudziem Latvijas iedzīvotājiem par pārsteigumu rēķins par patērēto elektrību nu audzis pat par pieciem eiro.

AS "Sadales tīklā" portālam "Delfi" skaidro, ka iepriekš klienti maksāja vien par katras patērētās elektrības kilovatstundas piegādi. Kopš 1. augusta patērētājiem nu ir jāmaksā arī fiksētā ikmēneša maksa par elektrības pieslēguma nodrošināšanu, bet maksa par elektrības piegādi ir samazināta.

"Fiksētā maksa par pieslēguma nodrošināšanu nozīmē iespēju jebkurā laikā saņemt elektrību objektā," akcentē "Sadales tīkla" komunikācijas direktore Renāte Meļķe. Fiksētā maksa ir iekļauta elektrības rēķinos ik mēnesi neatkarīgi no tā, cik daudz enerģijas patērēts. Iegūto summu uzņēmums izlieto elektrotīkla uzturēšanai, lai jebkurā laikā būtu nodrošināta pieprasītā jauda un lai nebūtu elektroenerģijas piegādes pārtraukumu.

"Mājsaimniecībām ar vienas fāzes elektrotīkla pieslēgumu jāmaksā 1,50 eiro mēnesī, bet mājsaimniecībām ar trīs fāžu pieslēgumiem fiksētā mēneša maksa atkarīga no pieslēguma jaudas (ampēriem," norāda Renāte Meļķe.

Tikmēr samazināto maksu par elektrības piegādi aprēķina atbilstoši patērētajam, proti, sākot ar augustu maksa par vienas kilovatstundas piegādi sarukusi par 22%. "Pie vidēja elektrības patēriņa samazinātā maksa par elektroenerģijas piegādi kompensē fiksēto tarifa komponenti," skaidro Meļķe. Tādējādi ap 700 tūkstošu mājsaimniecību saņem rēķinus, kas ievērojami neatšķiras no iepriekšējiem. Lietotājiem, kuri elektrību tērē efektīvi, kopējais rēķins pat samazinās. Sacīto, kā apgalvo Meļķe, apliecina arī "Delfi Aculieciniekam" iesūtītie augusta elektrības rēķini.

Portāls "Delfi" laikā no 8. līdz 15. septembrim aicināja lasītājus pastāstīt par to, kā viņi vērtē jaunos elektrības rēķinus. Kamēr viena daļa iedzīvotāju atzina, ka tie nav būtiski mainījušies vai pat samazinājušies, citi neslēpa sašutumu par pēkšņo rēķina pieaugumu. Tā, piemēram, lasītājs Artūrs (5. attēls foto galerijā) pauda patīkamu pārsteigumu par to, ka, lai arī ieviesta fiksētā ikmēneša maksa, rēķins nemainās pazeminātās maksas par elektrības piegādi dēļ. Līdzīgos iespaidos dalās arī lasītāja Diāna (1. attēls galerijā).

Savukārt pensionārs Juris ir neizpratnē par to, kāpēc līdzšinējo 10 eiro vietā viņam turpmāk par elektrību būs jāmaksā 15,29 eiro ik mēnesi. Viņam prognozētais vidējais elektrības patēriņš mēnesi esot noteikts 60 kWh. "Lauku mājā dzīvoju viens un viss, ko lietoju, ir radio, televīzija, ledusskapis un spuldzītes, kā arī nedaudz ūdens sūkni dārzam vasarā," stāsta Juris. Tāpat sašutumu pauž arī Māris Kalniņš (2. attēls), kuram ir pieslēgums "200+" un kuram kopā par obligāto iepirkuma komponenti jāmaksā deviņi eiro, tostarp par strāvas lielumu – četri eiro.

"Vai tad, kad ejam uz veikalu pirkt preci, mums pie kases skaita kaut kādas komponentes? Vēl brutālāku apzagšanu valsts līmenī nevar iedomāties. Par elektrību jāpārmaksā trīs reizes, citos gadījumos pat piecas reizes. Nemaz nerunājot par to, ka man nav izvēles iespējas, jo ārpus Rīgas ir tikai viens pakalpojuma sniedzējs – "Elektrum". Apbrīnojami, ka Latvijas iedzīvotāji ir tik pacietīgi un ļauj sev kāpt uz galvas. Mans izdevīgais "200+" jau sāk līdzināties kredīta maksājumam," portālam "Delfi" raksta Māris.

Tikmēr lasītājai Stendzei par pieslēgumu vasaras mājiņā, kur viņa mēdz uzturēties tikai trīs mēnešus gadā, bet pārējā laikā izskrūvē korķus, turpmāk būs jāmaksā gandrīz deviņi eiro (7. attēls). "Iepriekš maksāju tikai par patērēto, viss bija godīgi, bet tagad..." neizpratnē ir lasītāja. Visas lasītāju sūtītās reportāžas un attēlus ar rēķiniem varat skatīt galerijā, vai arī šeit.

"Sadales tīkla" pārstāve Meļķe informē, ka iedzīvotājiem jāņem vērā vairākas patērētās elektroenerģijas rēķina veidošanas komponentes. Tostarp maksa par elektroenerģiju un tās tirdzniecību, maksa par sistēmas pakalpojumiem, obligātā iepirkuma komponentes (OIK), kā arī pievienotās vērtības nodoklis (PVN). "Fiksētā maksa par pieslēguma nodrošināšanu un elektroenerģijas sadalīšanu ir tikai viena no rēķina sastāvdaļām. Iespējams, ka atbilstoši klientu elektroenerģijas patēriņam pārrēķinu un izmaiņas ikmēneša klientu rēķinos ir veikuši arī elektroenerģijas tirgotāji," paskaidro Meļķe.

Jaunā, līdzsvarotā tarifu struktūra motivē iedzīvotājus pievērst lielāku uzmanību energoefektivitātei un efektīvai elektrotīkla jaudu izmantošanai, pauž Meļķe. Cilvēki tagad varēšot rūpīgāk izvērtēt, vai pieslēgums viņu objektos būs nepieciešams arī nākotnē, vai elektrotīkla pieslēguma jauda ir optimāla. "Nepieciešamo elektrotīkla jaudu ik viens var izvērtēt, izmantojot "Sadales tīkla" mājaslapā pieejamo kalkulatoru," informē Meļķe.

Viņa arī norāda, ka "Sadales tīkls" jau laikus sāka iedzīvotāju informēšanu par pārmaiņām, jo informācija bija pieejama jau uzreiz pēc pakalpojuma tarifu maiņas projekta iesniegšanas izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā.

"Tarifu izmaiņas aktīvi skaidrojām plašsaziņas līdzekļos, kā arī tiekoties ar organizācijām un ieinteresētajām pusēm, piemēram, Latvijas Pensionāru federāciju, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru. Organizējām seminārus pašvaldībām, pašvaldību uzņēmumiem, juridisko personu organizācijām, lielajiem juridiskajiem klientiem," klāsta "Sadales tīkls" pārstāve. Viņa piebilst, ka individuāli konsultēti arī klienti, kuru objektos no augusta ir mainīts pakalpojumu tarifs un kuru objektos elektrotīkla jauda izmantota neefektīvi. Tāpat par izmaiņām informētas pašvaldību kultūras un izglītības iestādes, medicīnas organizācijas.

Pašlaik "Sadales tīkls" turpinot tikties ar lielākajiem elektroenerģijas lietotājiem, uzņēmumiem un pašvaldībām, lai ieteiktu optimālākos risinājumus, kā efektīvi izmantot pieslēguma jaudu. Mājsaimniecību klientus gan līdz šim, gan arī turpmāk par rēķina izmaiņām informēs un konsultēs elektroenerģijas tirgotāji, norādīja Meļķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!