Foto: AFI
Lai izprastu dzīvi un sadzīvi Rīgas Centrālcietumā, ar nostāstiem vien ir par maz. Mēs esam saņēmuši unikālu iespēju – bijušā ieslodzītā stāstu par to, kā tad patiesībā ir tur - RCC. Autors dalīsies ar pieredzēto vairāku rakstu sērijā. Šoreiz 1.daļa.

  • Sadales vieta - tautā saucamais „vogzaļčiks”, ko varētu tulkot kā stacija/pieturiņa. Pilnīgā antisanitārija!!! Kameras tieši tādas kā telpas pie dzelzceļa stacijām izvietotajās WC, tikai gar sienām pāris soli sēdēšanai pielikti, uz kuriem sēdēt nav nekādas vēlēšanās.

  • Sadales vieta - Karantīna - no „vogzaļčika” uz karantīnu, kas ir obligāts nosacījums pirms pārvešanas uz kameru. Pirms tam gan tiek izsniegti trauki, matracis un gultas veļa. Trauki ir alumīnija vai bleķa un to stāvoklis ir kritisks. Ēdot no tiem jūties kā „bomzis”. Matrači ir vecāki par manu vecotēvu un tādā stāvoklī, ka par matraci to ir grūti nosaukt. No tā pastāvīgi bira ārā visāda draza, pārsvarā tā bija tabakas/salmu maisījums!

  • Karantīna - logu nav, ir 2 mazas spraugas apmēram 20x30 cm, kuras taisās ciet ar tādu kā slēģi. Smirdoņa tāda, ka labāk būtu stacijas tualetē dzīvot! Ienākot no pastaigas, sajūta vienkārši neaprakstāma (sliktā nozīmē, protams ). Kā to var nosaukt par karantīnu, tā arī nav skaidrs, jo tur var saķert tik daudz slimību, ka bail pat iedomāties. Manā gadījumā mēs bijām tikai 8 cilvēki (vietas ir 14), bet viens bija slims ar tuberkulozi!!! Pēc tam es to vīrieti redzēju staigājam pa cietumu ar apsaiti uz mutes – tas nozīmē, ka viņam ir atvērtā tipa tuberkuloze!!! RCC par to visiem ir vienalga. Karantīnā sēž visi kopā.

  • Kameras - atkarībā, kurā korpusā nokļūsti. Ir 2 vietīgas un arī 20 vietīgas! Nokļūstot kamerā ir jārēķinās ar to, ka RCC nav nesmēķētāju kameru! Pārsvarā smēķē visi un nevienam nerūp nesmēķētāja veselība. Pie šīs tēmas mēs vēl atgriezīsimies, jo šeit būtu interesanti papētīt smēķēšanas likumu!

Kārtībair atkarīga no to iemītniekiem. Ir tīras un kārtīgas kameras,kurās grīda un tualetes vieta tiek mazgāta katru dienu un ir arītādas, kurās labāk iekšā netikt – vienkārši iedomājietieskādu „pritonu”, kuru rāda Degpunktā un sapratīsiet, ko es arto domāju.

Kamerāsir atļauti televizori, ledusskapji, ventilatori, Play Station,radio, elektriskās tējkannas. Ir iespēja pieslēgt kabeļtelevīzijupar Ls 5 mēnesī ar 20 programmām. 22:00 gan tas tiek izslēgts.Kārtība paliek kārtība!

  • Veikals - unikāla parādība. Katru nedēļu uz kamerām atnes produktu sarakstu, kurus iespējams iegādāties tā saucamajā veikalā. Produktu klāsts pietiekoši plašs un cenas arī nav daudz dārgākas kā brīvībā. Problēmas sākas tad, kad pasūtot kūpinātu gaļu, desu, sieru, tomātus, gurķus utt. tie pēc tam arī ir jāsagriež, bet nazis kamerās nav atļauts! Sanāk vienkārši grauzt... Piemēram, citās ES valstīs ir speciāli naži no lokana metāla ar kuriem viegli ir sagriezt produktus, bet kā ieroci duršanai to izmantot nav iespējams.

Bieživien sanāca tāda situācija, ka pasūtot kefīru, pienu vaikrējumu, to vienkārši neatnes, aizbildinoties ar to, ka tas irizbeidzies! Tas pats notiek ar olām – pasūti 10, bet atnes 2, untas uz nedēļu!

  • Naudas pārvedumi – nosūtot naudu uz RCC kontu ir jārēķinās ar to, ka grāmatvede veic pārbaudījumus piektdien no rīta, bet veikala lapas, uz kurām ir ieslodzītā konta atlikums, tiek izdalītas nedēļas sākumā. Ļoti bieži sanāca situācija (man pašam 3 reizes), ka grāmatvede pirmdien/otrdien saka, ka kontā nav naudas, bet konta pārbaudi ir veikusi piektdien no rīta!!!

Aprakstīšuvienu gadījumu saistītu ar naudaspārvedumu – pirmdien 11/10(datumi ir mainīti) tiek atnesta lapa ar konta atlikumu – NAUDASNAV! Pretenzijas vienkārši netiek pieņemtas! Cilvēks paliek bezveikala (papildus produktiem). Pēc pāris dienām trešdien 13/10,tam pašam cilvēkam tiek atnestas iepriekš pasūtītās zāles,kurām līdzi nāk lapa ar informāciju par konta atlikumu un te mēsieraudzījām interesantu lietu – iepriekšējās nedēļastrešdienā 06/10 zāļu iepirkums ir atteikts sakarā ar to, kanepietiek naudas kontā, bet piektdien 08/10 ir dota atļauja zāļuiegādei sakarā ar to, ka ir ienākusi kontā nauda!!!

Turpinājums sekos...

Ieslodzītais: Patiesība par Rīgas Centrālcietumu (2.daļa)
Ieslodzītais: Patiesība par Rīgas Centrālcietumu (nobeigums)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!