Foto: LETA

Tiesību principi ir vispārsaistoši un to piemērošanu nodrošina valsts vara. Tiesību principi attiecas uz neierobežotu personu loku un neierobežotu gadījumu skaitu.[1] Valsts pārvaldei demokrātiskā un tiesiskā valstī sabiedrības uzticētās funkcijas jāpilda godīgi, efektīvi un taisnīgi, tās rīcībai jāatbilst likumiem.[2]Valsts pārvalde ir pakļauta likumam un tiesībām. Tā darbojas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros. Valsts pārvalde savas pilnvaras var izmantot tikai atbilstoši pilnvarojuma jēgai un mērķim.[3] Tiesiskums ir pretstats patvaļai.

Sabiedrībā 11.Saeima tiesiskuma jomā atzīta kā labākā kopš neatkarības atjaunošanas. Tātad jādomā, ka Rīkojums Nr.2 un Saeimas atlaišana ir nākusi par labu Latvijas demokrātijai un līdz ar to tautai kopumā.[4] Šodien mums ir tiesiskumam labvēlīgākā Saeima. Tomēr notikumi, kas norisinās dažādu ministriju pakļautībā esošās iestādēs liecina, ka dažādos iestāžu līmeņos tiesiskums ik pa laikam tiek destabilizēts:

1. Puķīte atstādināts, jo bez Tieslietu ministrijas ziņas vienojies par siltuma iepirkšanu;

2. 2013.gada 17.aprīlī LTV raidījumā "Sastrēgumstunda" tika apspriests jautājums par Ķemeru sanatoriju. Stāsts par Ķemeriem demonstrē dažu maksātnespējas administratoru atstrādāto shēmu – veidu, kā manipulējot ar likumu, apiet sabiedrības intereses un izkrāpt no valsts īpašumu.[5] Negodīgi, bezkaunīgi un prettiesiski;

3. Atstādina tiesnesi Strazdu no amata pienākumu izpildes;

2011. gadā pieredzējām konfliktu starp likumdevēja varu un tiesu varu, kad Saeima izrādīja necieņu un neuzticēšanos tiesu varas kompetencei. Tas bija punkts uz "i". Iespējams, šodien "strebjam ārā" vairāku tiesiskumam nelabvēlīgo Saeimu deputātu un ministru slinkuma un nevēlēšanās kvalitatīvi un godprātīgi strādāt rezultātus. Kā gan citādi salikt kopā to, ka Ķemeru sanatorijas stāsts izgaismojās tieši tagad?

Arī par nejēdzībām, kas saistītas ar cietuma vadības nespēju tikt galā ar saviem uzdevumiem u.c., uzzinām tagad. Varbūt tiesiskumam labvēlīgās Saeimas gaisma ir sākusi iespīdēt tumšos koridoros, kur tā nav bijusi gadiem ilgi? Kas zina, kādi zirnekļi tur tīklus pin.

ASV pie Nacionālā arhīva ēkas, kur glabājas Neatkarības deklarācija un Konstitūcija, ir statuja, kas atgādina: "Mūžīga modrība ir brīvības cena." Šī raksta atziņa ir – "cīņa par tiesiskumu nebeidzas ar tā iegūšanu".

[1]D.Iljanova, Promocijas darbs. Vispārējo tiesību principu aksioloģiskā un funkcionālā nozīme Latvijas tiesiskās sistēmas transformācijā. Rīga, 2003, 27.lpp.

[2]Satversmes tiesas 2000.gada 24. marta spriedums lietā Nr. 04-07(99)

[3]Valsts pārvaldes iekārtas likums. //Latvijas Republikas likums. Pieņemts Latvijas Republikas Saeimā 06.06.2002., stājies spēkā 01.01.2003.; ar grozījumiem, kas pieņemti līdz 13.05.2010.// Latvijas Vēstnesis, 21.06.2002., Nr. 94.// 10.panta pirmā daļa

[4]Politoloģe I.Kažoka: "Šī ir tiesiskumam vislabākā Saeima" - http://www.lvportals.lv/viedokli.php?id=250252 – [aplūkots 14.06.2013.]

[5]I.Brante: "Likuma zagļi" - http://demokratiskiepatrioti.lv/bez-temas/likuma-zagli/ - [aplūkots 14.06.2013.]

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!