Foto: DELFI Aculiecinieks

Pirmdien, 9. aprīlī, tirdzniecības centrā "Domina" Sergejs piedzīvoja nepatīkamu situāciju. Kafejnīcas "Caffeine" darbinieks atteicās pieņemt viņa sīknaudu. Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) skaidro, ka uzņēmumam ir tiesības nepieņemt monētas, ja to ir vairāk par 50, bet Valsts ieņēmumu dienests (VID) sola gadījumu izvērtēt.

Sergejs klāsta, ka ir pastāvīgs "Caffeine" klients. Kopā ar draugu Leo viņš ap pulksten 15.20 bija devies uz tirdzniecības centru "Domina", jo ierastajā kafejnīcā vēlējās iemalkot kapučino.

Dzēriena apmaksai viņš līdzi bija paņēmis gadu krāto sīknaudu, pavisam 4,90 eiro piecu centu monētās. "Jā, tā ir diezgan jūtama summa, bet nauda paliek nauda," akcentē Sergejs. Kafejnīcā viņš pasūtīja divus kapučino, katru par 2,45 eiro.

Bārmenis Sergeja naudu sākotnēji atteicās pieņemt, bet pēc Sergeja skaidrojumiem sācis atkal to skaitīt. "Pārskaitot naudu vairākas reizes, viņš pateica, ka neņems šo naudu, it kā mēs par viņu ņirgājamies, un atteicās mūs apkalpot," apgalvo kafejnīcas apmeklētājs.

Sergejs nolēmis rīkoties un piezvanījis "Caffeine" galvenajam ofisam, lai noskaidrotu radušos situāciju. "Mums pateica, ka it kā ir kaut kāds pants, ja monētas ir vairāk par 50, tad mūs neapkalpos un atteiks palīdzību," kafejnīcas pārstāvju teikto atstāsta Sergejs. Par notikušo viņš arī ziņojis PTAC, kur norādījuši, ka uzņēmumam Sergejs tomēr bija jāapkalpo, kā arī ieteica ar sūdzību vērsties VID, ko lasītājs arī darīja.

"Iznāk, ka, ja tev ir sīknauda, – tevi neapkalpos un preci nepārdos?" vaicā kafejnīcas apmeklētājs.

Kā portālam "Delfi" klāsta "Caffeine Roasters" pārstāve Lelde Lāce, konkrētās kafejnīcas darbinieks uzņēmuma vadību par šo notikumu informēja nekavējoties pēc radušās konflikta situācijas. "Tiesa, izvērtējot lietas apstākļus, darbinieks tika informēts par attiecīgo Eiropas Komisijas regulu, kas paredz to, ka nevienai personai nav pienākuma katrā atsevišķā maksājumā pieņemt vairāk nekā 50 monētas," apgalvo Lāce.

Viņa atgādina, ka cilvēki lielu daudzumu sīknaudas jebkurā laikā var apmainīt Latvijas Bankas kasē. "Uzņēmuma vārdā atvainojamies klientam par sagādātajām neērtībām, taču lūdzam arī izrādīt sapratni, jo maz ticams, ka pats klients priecātos, ja viņam 4,90 eiro lielu atlikumu izdotu 5 eiro centu monētās," pauž uzņēmuma pārstāve, kura aicina pret darbiniekiem būt iejūtīgākiem.

"Jāsaprot, ka bāra otrā pusē mūs apkalpo tāds pats cilvēks kā mēs paši, un, lai arī savus darbiniekus aicinām allaž saglabāt vēsu prātu un konflikta situācijās palikt neitrāliem, klients ar savu attieksmi un izturēšanos bieži vien panāk konkrētu komunikāciju no apkalpojošā personāla puses," norāda Lāce.

Uzņēmuma pārstāve atsaucas arī uz uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumiem, kas redzami visiem apmeklētājiem, jo atrodas ierāmēti kafejnīcā pie sienas. " [Noteikumi] paredz to, ka darbiniekam ir tiesības neapkalpot klientus, kas izrāda agresiju un tieši vai netieši aizskar kā uzņēmuma darbiniekus, tā arī citus apmeklētājus," apgalvo "Caffeine Roasters" pārstāve.

Sīknaudas pieņemšana atkarīga no uzņēmuma politikas

PTAC pārstāve Sanita Gertmane skaidro, ka pārdevējs ir tiesīgs atteikt pieņemt samaksu par preci sīknaudā, kas pārsniedz 50 monētu skaitu. "Tomēr pieņemt vai nepieņem lielu daudzumu sīknaudas atkarīgs no veikala politikas," apgalvo Gertmane. Viņa vienlaikus atgādina – naudas maiņas funkciju veic bankas, kuras piedāvā maksas pakalpojumu par noteikta skaita monētu pieņemšanu/apmaiņu pret papīra naudu vai lielāka nomināla monētām, par šo pakalpojumu prasot maksu saskaņā ar pakalpojumu cenrādi.

PTAC pārstāve atsaucas uz Eiropā spēkā esošu regulu, kas noteic: "Nevienai personai, izņemot emisijas iestādi un personām, kas īpaši norādītas emisijas dalībvalsts tiesību aktos, nav pienākuma katrā atsevišķā maksājumā pieņemt vairāk nekā 50 monētas."

Par pārkāpumu paredzēts sods

VID pārstāve Evita Teice-Mamaja portālam "Delfi" atzīst, ka no pārdevēja puses tas ir pārkāpums un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā par to ir arī paredzēts sods.

"Par atteikšanos pieņemt oficiālajā apgrozībā esošās naudaszīmes kā likumīgus maksāšanas līdzekļus maksājumiem valsts budžetā un pašvaldību budžetos, samaksai par precēm un pakalpojumiem, izņemot gadījumus, kad likumi un citi normatīvie akti nosaka citus maksāšanas līdzekļus, - uzliek naudas sodu līdz 700 eiro. Par tām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas, - uzliek naudas sodu fiziskajām personām vai valdes loceklim līdz 140 eiro, atņemot valdes loceklim tiesības ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās vai bez tā," likumu citē VID pārstāve.

"Tomēr, vērtējot šo pārkāpumu nodokļu nomaksas kontekstā, šis drīzāk būtu saistāms ar neatbilstošu klientu apkalpošanas kvalitāti," pieļauj VID pārstāve. Viņa mudina iedzīvotājus šādos gadījumos vērsties VID ar iesniegumu par notikušo pārkāpumu. "VID to izvērtēs kopsakarā ar citu informāciju, kas ir iestādes rīcībā par konkrēto komersantu, un veiks atbilstošākos nodokļu uzraudzības pasākumus," apgalvo Teice-Mamaja.

VID pārstāve arī atzīst, ka šādi gadījumi VID praksē ir retums.

Latvijas Banka savukārt iesaka darbībās ar naudu izrādīt savstarpēju izpratni. Piemēram, nebūtu prātīgi mēģināt veikalā iegādāties televizoru ar "cūciņā" sakrātām monētām vai arī pretēja rīcība -kāpt sabiedriskajā transportā un mēģināt norēķināties ar liela nomināla naudas zīmi, jo vadītājam var nebūt maiņas naudas.

Centrālā banka aicina monētas un arī banknotes, ja tās pretī neņem veikalnieki, nest uz Latvijas Bankas kasi.

Latvijas Bankas klientu kasē eiro banknotes vai apgrozības monētas maina pret apgrozībā nebijušām eiro banknotēm vai monētām, pieņemot no viena klienta vienā maiņas reizē dienā ne vairāk kā 1000 monētu.

Vienā maiņas reizē dienā izsniedz 250 apgrozībā nebijušas monētas bez maksas, savukārt virs 250 monētām, tikai tīstokļos vai sākuma komplektos par maksu administratīvo izdevumu segšanai 0,12 eiro par vienu tīstokli vai sākuma komplektu. Eiro banknotes pret citas nominālvērtības banknotēm maina bez maksas.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!