Foto: stock.xchng
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, bijusī labklājības ministre Ilze Viņķele un tagadējais labklājības ministrs Uldis Augulis vairākkārt atbalstījuši mūsu argumentētos priekšlikumus saistībā ar invalīdu integrēšanu sabiedrībā un darba tirgū. Ļoti ceram, ka arī šoreiz, šeit izklāstītajam priekšlikumam sasāpējušo problēmu medicīnas un sociālajā jomā risināšanai atradīsies finansiāls atbalsts.

Cilvēku ar invaliditāti skaits Latvijā nepieaugtu par 40000 vai 37% pēdējos 6 gados, ja būtu pieejama atbilstoša medicīnas aprūpe.

Turklāt jāņem vērā, ka neviens nav pasargāts no traumām autoavārijā, ugunsgrēkā, citā negadījumā, vai saslimšanas dēļ.

Daudzi iedzīvotāji satraukti un izmisuši, ka nevar samaksāt par komunālajiem maksājumiem, apkuri, elektrību, gāzi, medikamentiem (jaunākās paaudzes efektīgākas zāles, ko lieto kaimiņos un citās valstīts, nav pieejami vispār), veselības aprūpes pakalpojumiem slimnīcās, ģimenes ārsta mājas vizīti, endoprotezēšanas operācijām (izveidojusies milzīga 21000 cilvēku vairāku gadu gara rinda –NVD dati) un pārtiku.

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvija 1990.gada 4.maijā pievienojās ANO Invalīdu tiesību deklarācijai un solīja ANO Ģenerālajai Asamblejai nepasliktināt cilvēku ar invaliditāti stāvokli.

Kaut gan toreiz stāvoklis ekonomikā bija daudz smagāks un budžetā ieņēmumi bija vairākas reizes mazāki, 1992.gada septembrī valdība un deputāti pieņēma likumu "Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību" un to pildīja. Toreiz valsts pilnībā apmaksāja cilvēkiem ar smagu invaliditāti ārstniecību ambulatori, slimnīcās, rehabilitācijas iestādēs, zobārstniecības un zobu protezēšanas pakalpojumus, pat vitamīnus, kā arī braukšanu sabiedriskajā transportā visā Latvijas teritorijā visos sabiedriskā transporta veidos (uzrādot invalīda apliecību). Laikus nodrošināja ar tehniskajiem palīglīdzekļiem un to remontu, veicināja invalīdu uzņēmējdarbību mājražošanas kombinātos, Latvijā bagātajos Latvijas Neredzīgo biedrības un Latvijas Nedzirdīgo savienības uzņēmumos, kuri sponsorēja pasākumus, piešķirot LNB un LNS u.c. uzņēmējdarbībai visas nodokļu atlaides. Tagad gan mēs ļoti atpaliekam no Vācijas un citām ES valstīm.

Arī veselības aprūpes un kompensējamo zāļu finansējuma ziņā ļoti atpaliekam no kaimiņiem un ES vidējā līmeņa, bet mirstība pārsniedz ES vidējo līmeni.

Šajā sakarībā jāmin, ka nehumāna ir Nacionālā Veselības dienesta (NVD -Taube) rīcība, nenodrošinot ar nepieciešamajiem medikamentiem sievieti, kurai nesen ārzemēs veiksmīgi par saziedotiem līdzekļiem izdarīta sarežģīta plaušu transplantācijas operācija. Sievietei ir 1.grupas invaliditāte un viņas rīcībā ir nelieli iztikas līdzekļi, kas nenodrošina izdzīvošanu. LTV vairākkārt rādīja šo faktu. NVD vajadzēja to paredzēt.

Rīgas domes vadība (N.Ušakovs un A.Ameriks) un tai pakļautās amatpersonas sistemātiski pārkāpj un neievēro Satversmē garantētās tiesības uz dzīvību un veselības aizsardzību. Rakstā pieminētās amatpersonas, kā arī citas, necienīgi izturas pret Satversmi un tur minēto.

"Rīgas Namu pārvaldnieks"(I.Krumbergs, Poikāns) darbinieki joprojām turpina izsniegt tūkstošiem atļauju kapitālā remonta, pārbūvju, renovācijas, pārplānošanas, kā arī citu darbu veikšanai padomju laikā celtajās daudzstāvu daudzdzīvokļu ēkās, kuru lietošanas laiks iet uz beigām.

To darot, riskē ar ēku stiprību, drošību un iedzīvotāju dzīvībām. Iespējams, tas ir ļoti labs un ienesīgs bizness ēnu ekonomikas veicināšanai. Netiek maksāti nodokļi un no tā ir grūti atteikties. Darba inspekcija nereaģē vispār.

Saskaņā ar Rīgas domes (08.07.2008.) saistošo noteikumu Nr.125 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanu kārtībā" 16.punktu remontu un būvdarbus, kas saistīti ar paaugstinātu troksni (skaļa urbšana, kalšana, sišana u. tml.) atļauts veikt no 30.06.2014.līdz 29.09.2014. Darba dienās no pulksten 09.00 līdz 18.00 un sestdienās - no 11.00 līdz plkst.14.00. Tādējādi tiek pārkāpta Satversme un Darba likums Rīgā, Ilūkstes ielā 42-85. Ignorējot, ka tieši vienu stāvu virs cilvēka ar smagu invaliditāti, ar smagiem kustību traucējumiem un smagām saslimšanām notiks ļoti skaļie trokšņu darbi, nodarot ļoti lielu kaitējumu veselībai. Tādējādi sistemātiski ik dienas apdraudot dzīvību trīs mēnešus, nodarot neatgriezenisku veselības stāvokļa pasliktināšanos.

Līdzīgi kā 2013.gadā, kad Ilūkstes 42 -78 dzīvoklī veica ļoti smagu pārbūvi, nojaucot visas sienas, ko pavadīja skaļi urbšanas, kalšanas, sišanas un citi trokšņi, kuru dēļ ļoti pasliktinājās veselība nama iedzīvotājam, kurš divas reizes nokļuva slimnīcā. Pie abu dzīvokļu savienojošās, kopējās sienas, tagad bieži ir dzirdama skaļa ūdens tecēšana, kā arī trokšņi pat naktīs. Līdz pārbūvei šādi trokšņi kaimiņdzīvoklī dzirdami nebija. Būvvalde tikai tagad sola pārbaudīt dzīvokļa pārbūves likumību.

Turklāt jāmin, ka Ekonomikas ministrijas gatavotie noteikumu projekti un Rīgas Domes normatīvie dokumenti Nr.125, kā arī citi dokumenti sagatavoti prettiesisiki. Rupji pārkātpa Satversme, negarantējot personu tiesības uz dzīvību un veselības aizsardzību. Jau trešo gadu RNP un skursteņslauķi nav novērsuši Ilūkstes ielas 42.nama dzīvokļa telpās ieplūstošo piesārņoto gaisu, smēķētāju dūmus, acetona u.c.smakas, kas ieplūst pa vannas istabas un tualešu ventilācijas lūkām.

Joprojām nav uzrādīts, kuros dzīvokļos ventilācijas lūkās tualetēs, vannas istabās ir uzstādīti ventilatori piesārņotā gaisa izvadīšanai kaimiņa ventilācijas lūkās tualetēs, vannas istabā. To uzstādīšana ir pretlikumīga, taču netiek darīts nekas, lai likums tiktu ievērots.

Tas tāpēc, ka ar NRP ir noslēgts finanšu līgums. Netiek ņemts vērā arī Ekonomikas ministrijas ieteikumiem novērst kaitīgā gaisa ieplūšanu pa tualetes un vannas istabas ventilācijas lūkām no citiem dzīvokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!