Foto: LETA

Eiropas kultūras galvaspilsēta "Rīga2014" ir ļoti būtisks notikums ne tikai pašai Rīgai, bet visai Latvijai, jo tā sniedz iespējas parādīt mūs kā valsti, kā nāciju, parādīt mūsu pilsētu un kultūru. Kultūra ir cieši saistīta ar sabiedrību, un šeit ir iesaistīta gan Latvijas sabiedrība kā rīkotāji un apmeklētāji, gan arī ārzemju viesi, kam ir iespēja uzzināt vairāk par Latviju.

Tik nozīmīga pasākuma organizēšanā ir svarīgi ņemt vērā dažādus aspektus, lai ieguldītais finansējums nestu vēlamos augļus, tāpēc ļoti būtiski pirms plānošanas būtu veidot prognozes, kas atvieglotu programmas sastādīšanu. Astroloģija un numeroloģija, lai arī ne vienmēr plaši atzītas, sniedz vērā ņemamu ieskatu visa gada griezumā, kā arī sniedz atbildes uz dažiem būtiskiem jautājumiem. Kas ir tās aktivitātes un aspekti, ko 2014. gadā par Latviju varam un vajag pavēstīt pasaulei? Kas ir tie aspekti, kas vislabāk mūs parādīs kā nāciju?

Šeit ir būtiski apskatīt ne tikai vienu gadu, kad norit kultūras pasākumi, bet ņemt vērā arī mūsu valsts, nācijas un pilsētas enerģētiku. Rīgas kā galvaspilsētas izvēle ir loģiska, ko arī pamato numeroloģija. Rīgas nestais piecinieks sevī ietver dzīvības, pārmaiņu vibrācijas. To ir interesanti salīdzināt ar otru šī gada Kultūras galvaspilsētu Ūmeo Zviedrijā, kuras enerģētiskais skaitlis ir 3. Trijnieks iemieso vētrainas un interesantas komunikācijas iespējas, ko zviedri jau ir demonstējuši, liekot uzsvaru uz starptautisko komunikāciju. Trijnieku pilsētas ir labas vietas pasākumiem, izklaidei, enerģijai un pozitīvām domām, kas ievērojami pārsniedz piecinieku iespējas.

Tomēr Rīgas piecinieks, kombinācijā ar astroloģisko gaiļa zīmi, kam patīk būt vadībā, uzmanības centrā un pievērst uzmanību detaļām, ir pietiekami veiksmīgs, kā arī daudz  labvēlīgāks komunikācijas un finansiālā ziņā par Latvijas valsts astoņinieku. Taču arī to mēs nevaram neņemt vērā, jo tieši šis astoņnieks nosaka Latvijas kā valsts sarežģīto likteni un iedzīvotāju identitāti. Šis smagais, karmiskais skaitlis kombinācijā ar proklamēšanas datuma vieglprātīgo trijnieku un jaunavas kā atjaunotās Latvijas sabiedrības aizgādnes zīmi izskaidro gan latviešu "čīkstēšanu" (jo astoņnieka smagumu trijniekam vajag apdziedāt), gan jaunavas divējādību - dzīvot divos grāvjos - no vienas puses smags darbs, no otras puses dziesmas un izklaide. Tāpēc arī latviešiem pašiem ir nozīmīgi šādi notikumi - pagājušo gadu bija dziesmu svētki, šogad iespējami plašāki pasākumi arī citās kultūras jomās, kur atpūsties pa vidu smagam darbam.

Šeit gan nedrīkst aizmirst, ka tie nav nacionāli, bet gan starptautiski svētki, kuru laikā ir būtiski neaizmirst nācijas karmisko sūtību - mācīties prasmīgi pārdot latviskās vērtības kosmopolītiskajai pasaulei, nevis otrādi. Šādi svētki ir īpaši labi paredzēti tieši šādam mērķi. Vai mēs to sasniegsim, tas ir cits jautājums. Tāpēc ir svarīgi paskatīties uz zvaigžņu stāvokli un enerģētiku tieši šī gada un pasākuma kontekstā.

Viss kultūras galvaspilsētas notikums norit vērša zīmē. Piezemētais, grūti izkustināmais un darbu mīlošais vērsis sasaucas ar enerģētiski sarežģīto Latvijas skorpiona zīmi, kam darbs ir kā galvenā identitāte. Arī jaunavai, kas ir šī brīža latviešu sabiedrību pārstāvošā astroloģiskā zīme, ļoti svarīgs ir darbs, pat ja tas nenes augļus, jo jaunavai galvenais ir rosīties. Pamatīgums un darba spars gan ne vienmēr ir primārais šāda pasākuma kontekstā, kura mērķis ir ne tikai kaut ko darīt, lai pašiem ir prieks, bet spēt radīt rezultātu, ko parādīt citiem. Tomēr tas ir ļoti būtisks, lai organizētu tik vērienīgu pasākumu. Neskatoties uz darbu kā galveno dzīves vadmotīvu, vērsis spēj to nošķirt no atpūtas, lai arī tā nekad nav vētraina. Līdz ar to jau pirms Rīga 2014 organizēšanas tā šūpulī bija ielikts miers un nesteidzīgums. Tā kā vērsis prot novērtēt mākslu un mīl garšīgi paēst, tad iespējams, ka tieši ar kulināriju saistītie pasākumi varētu nest pozitīvus augļus. Vai tā būs, atsauksmes droši vien dzirdēsim gada beigās.

Bet tā kā pasākumam ir atvēlēts salīdzinoši ilgs laika periods, tad ir jāapskata arī pats gads no enerģētikas viedokļa. Pēc numeroloģijas aprēķiniem 2014. gads ir septītais no 9 gadu cikla, kas nozīmē nesteidzīgas pārdomas un piesardzību finansiālos jautājumos. Šis ir koka zirga gads, kas ir iespēju un izaicinājumu gads. Kultūras galvaspilsētas organizēšana ir ļoti nozīmīgs izaicinājums mums kā valstij un tautai. Taču ir ļoti būtiski atrast balansu starp zirga straujo dabu, kas diemžēl paredz arī strauju līdzekļu izplūšanu, ko nepieciešams kompensēt tūrisma nozarei, ar saprātīgu budžeta pielietojumu. Planētu stāvoklis šajā gadā tieši paredz nepieciešamību pievērsties taupības režīmam.

Gada sākums bija astroloģiski ļoti sarežģīts, jo četras galvenās planētas atradās savstarpēji negatīvā krustveida pozīcijā, kas bloķēja enerģijas plūsmu. Planētu retrogrādā (pretēji ierastajam kustības virzienam) kustība gada sākumā liedza ar plašu vērienu ķerties pie pasākumu norisēm, tāpēc arī gada sākums pasākumu ziņā nekādu plašu ažiotāžu nav nesis. Šajā laikā būtiski bija novērtēt plānus un saprast, ka katrs pasākums prasīs rūpīgu piestrādāšanu un piepūli.

Saturna atrašanās skorpionā visa gada garumā vērš šīs planētas enerģētiku līdzekļu taupīšanas virzienā, kas ir ļoti būtisks aspekts tik plaša pasākuma budžeta veidošanā. Tāpat Saturns atbild par robežu starp apziņu un zemapziņu, par identitātes veidošanos. Kultūras programmā ietvertie pasākumi ar dzintara tematiku un citi, kas sāk darboties jau no gada sākuma, ir ļoti būtiski ne tikai nacionālā, bet arī starptautiskā mērogā tieši šajā aspektā.

Jupitera pozīcijas no ļoti nelabvēlīgas, retrogrādas kustības vēža zīmē gada sākumā, marta vidū atgūst savas pozīcijas un stiprina nacionālās identitātes jautājuma aktualitāti. Jūlijā ir vērojama vairāku planētu ingresija (ieiešana) jaunās zīmēs, kas paredz būtiskas izmaiņas gada un pasākuma enerģētikā. Galvenā pāreja ir vērojama Jupitera ceļā, no vēža zīmes pārejot lauvas zīmē, kas rada izdevīgu pozīciju mākslai, kultūrai un radošām izpausmēm. Šādā laikā sabiedrība vēlas un spēj novērtēt svētkus un dzīvi. Šī pāreja notiks 16. jūlijā. Diemžēl, statistiski liela daļa pasākumu ir plānota pirms šīs pārejas, kas var samazināt iespējamos rezultātus un apgrūtināt pasākumu norisi. Ļoti būtisks šī gada pasākums (8. Pasaules koru olimpiāde), kam uz Rīgu ir paredzēts atvest galvenos tūristu pūļus, notiek tieši ingresijas laikā, ļaujot tam noslēgties jau lauvas zīmē, kas varētu nozīmēt grūtu un lēnu sākumu, bet krāšņu un veiksmīgu noslēgumu. Vai tā būs, to mēs, cerams, redzēsim.

Gada otra puse būs ievērojami veiksmīgāka planētu stāvokļa maiņas dēļ. Merkūrs, kas gadu iesāk nelabvēlīgā atpakaļejošā pozīcijā, 20. jūlijā atgūs pozitīvu virzību, tādējādi ievērojami uzlabojot komunikācijas iespējas. Šajā laikā ir būtiski ne tikai turpināt reklamēt pasākumu, bet arī sniegt sabiedrībai ziņas un novērtējumu, tādā veidā ceļot pašapziņu. Marsa atrašanās svaru zīmē, kas apdraud notikumu stabilitāti, gada beigās to atgūs, ļaujot veiksmīgāk izvērtēt pasākumu norisi un sasniegtos rezultātus. Tomēr visa gada garumā pozīcijas saglabās Neptūns zivju zīmē un mēness lauvas zīmē, kas atbild par māksliniecisku, radošu darbību. Iespējams, arī tāpēc vērojama lielāka atsaucība uz pasākumiem, kas simboliski ietver ūdens zīmi (piemēram, Grāmatu draugu ķēde pāri Daugavai).

Neskatoties uz to, ka, iespējams, pasākuma organizēšanā netika piesaistīta ne astrologu, ne numerologu palīdzība, pasākums ir sācies un tuvāko mēnešu laikā uzņems visstraujākos apgriezienus. Lai mazinātu negatīvo aspektu pārsvaru pār pozitīvajiem, būtu vēlams izvairīties no enerģētiku izteikti bloķējošu simbolu lietošanas (piemēram, smagnējais krusts "1914" izstādes simbolikā, perpendikulāri piesātinātā konstrukcija Esplanādē, "Pieminekļu karu"  tumšā instalācija).

Latvijai kā mazai valstij ar sarežģītu karmisko likteni un tautu, kas spēj gan smagi strādāt, gan dziedāt, ir jāatceras tās galveno sūtību un nozīmi šajā gadā - spēt sajust un noturēt savu identitāti, to kopt un parādīt kosmopolītiskajai pasaulei. Sarežģītais gada sākums, ko iezīmēja finansiālās sistēmas izmaiņas, neļauj aizmirst par taupību, kas ir būtiska gan Latvijai kā valstij, gan šādam pasākumam. Par ko brīdina arī planētu stāvoklis. Tā kā budžets un programma jau ir sastādīti, tos būtiski mainīt vairs nav iespējams, tomēr, ņemot vērā astrologu un numerologu ieteikumus, ir iespējams panākt, lai par šiem pasākumiem uzzina, tos apmeklē un ko vērtīgu gūst pēc iespējas plašāka sabiedrības daļa gan no mūsu pašu vidus, gan starptautiskie viesi. Lai šādā veidā mums ir ne tikai gandarījums par lielu, paveiktu darbu, bet kopā ar Ūmeo kā otru kultūras galvaspilsētu mēs sasniegtu galvenos Eiropas kultūras galvaspilsētu mērķus:

  • parādīt galvaspilsētu duetu kā sinerģiju plašākā kultūras kontekstā;
  • un uzsvērtu kultūras un ekonomikas savstarpējo un nozīmīgo mijiedarbi Eiropas un atsevišķu nāciju kontekstos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!