23. februārī, vēstniecībā "Gors" jau sesto gadu pasniedza gadskārtējo Latgales kultūras gada balvu – "Boņuks 2013". Lai gan pasākuma rīkotāji uzsver, ka balvas mērķis ir veicināt latgaliešu tradicionālās un populārās kultūras attīstību, tai pat laikā Latgales šlāgermūzika tiek diskriminēta.

Jāatzīstas, ka es, dažādu iemeslu dēļ, mērķtiecīgi ignorēju šo pasākumu pēdējos trīs gadus. Iemesli ir bijuši visdažādākie, sākot no anonīmiem komentāriem, kuros man tika veltītas negācijas, turklāt, intuitīvi jutu, ka tie nākuši no kolēģu ceha, tikai ne no savējiem – šlāgeristiem, bet no rokeriem, kuri uzskatīja un uzskata šlēgeri par lēto un necienīgo žanru.

Apstiprinājās manas aizdomas, kad uzzināju arī sava viltus profila izveidotājus pasaules populārajā sociālajā tīmeklī – twitter.com.

Jocīgi, ka cilvēki, kuri ir atpazīstami Latvijā un pārstāv tādus kultūras žanrus, kā literatūra, folklora, mūzika utt. iedomājās sevi par tik visvareniem, ka bez sirdsapziņas pārmetumiem publiski jokojas manā vārdā.

Ja joki aizskartu mani pašu, nebūtu tik sāpīgi un es pat prastu pasmieties, bet sliktākais, ka šie joki aizskāra manus tuviniekus.

Cik liels prieks bija uzzināt, ka 2013.gada Kultūras gada balvu organizēs vēstniecība "Gors" un lūdza rakstīt savus ieteikumus.

Protams, ieteikumu sūtīju arī es! Vissvarīgākais un vienīgais ieteikums bija, lai žūrijas locekļi nevērtētu vienīgi paši sevi. Iepriekšējos gadus, kaut arī formāli žūrija sevi nedrīkstēja vērtēt, taču, iepazīstoties ar rezultātiem, atklājās, ka vismaz pusei nomināciju žūrijas pārstāvji bija ne vien nominanti, bet arī laureāti.

Atgriežoties pie šī gada pasākuma, jāmin, ka žūrijas sastāvs tika paturēts noslēpumā. Kad tas beidzot tika publiskots vienlaikus ar balvu nominantiem, nācās secināt, ka iepriekšējo gadu vērtības palikušas nemainīgas. Atklājās arī, ka no šlāgermūzikas žanra praktiski netika pārstāvēts neviens latgaliešu šlāgermūzikas projekts.

Varu apgalvot (un to apstiprina arī statistikas dati), ka vispopulārākais un visklausītākais radio Latvijā ir Latvijas radio 2. Turklāt gada spēlētāko dziesmu TOP 10 iekļuvuši veseli trīs Latgales šlāgermūzikas projekti. 1. vietā - "Galaktika" ar "No visas sirds", 4. vietā - "Zenīts" ar kompozīciju "Vējiem līdzi" un 10. vietā - "Ginc un Es" ar dziesmu "Pededzes krasti".

Latgalieši arī ieņem līderpozīcijas "Šlāgeraptaujas gada finālā" un LNT rīkotājā aptaujā "Dzintara dziesmas".

Taču neviens no šiem projektiem netika nevienā no "Boņuks 2013" nominācijām! Vai tā ir sagadīšanās, nejaušība vai tīša un mērķtiecīga šī žanra diskriminācija?

Atbilde noteikti meklējama nākamajā organizatoru darbībā, kas tika vērsta pret manu pieteikumu.

Gada debijai pieteicu savu jauno projektu "Dvinskas bāleliņi", pievienoju arī grupas aprakstu un tās dziesmu "Mīla". Grupas visjaunākais sniegums - "Dziesmai līdzi" - vairākas nedēļas turējās Latvijas radio 2 nedēļas spēlētāko dziesmu TOP 10 un bija tikusi pat līdz vērā ņemamam sasniegumam – 2. spēlētākai dziesmai.

Kad sākās vērtēšana, viens no žūrijas locekļiem piezvanīja man un jautāja: "Juri?! Tu par sevi izdomāji pasmieties?". Izrādījās, ka žūrijas vērtējumam, pēc pašu organizatoru iniciatīvas, iesūtīja nevis manis gatavo pieteikumu ar kvalitatīvu ierakstu, bet nekvalitatīvu video no youtube.com.

Kad to uzzināju, nosūtīju oficiālu lūgumu izņemt pieteikumus no vērtēšanas! Ne atbildi, ne atvainošanos neesmu saņēmis. Ar šo kārtējo reizi muzikanta trauslā dvēsele tika iemīdīta dubļos un sabradāta!

Pabeigt gribētos uz pozitīvās nots. Cienījamie šlāgermūzikas cienītāji, jūs bijāt, esat un būsiet mūsu visobjektīvākie vērtētāji! Lai kā arī negribētos citiem, bet šlāgeris vienmēr būs sirds dziesma lielākajai sabiedrības daļai - gan tiem, kas klausās, gan tiem, kas dzied.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!