Foto: F64
‘DELFI Aculiecinieks’ uzdeva šo jautājumu lasītājiem un komentāru vidē sākās plaša diskusija. Atrast vidusceļu šajā jautājumā, izrādās, nav nemaz tik viegli. Turpinājumā daži no vairāk kā 400 komentāru un pa e-pastu iesūtītajiem viedokļiem (gramatikas un ortogrāfijas kļūdas paliek komentāru autoru ziņā):

tante gados,
Visas darba dienas paiet darbā, pelnot dienišķo maizīti un man nav iespējams darba laikā kaut kur aiziet iepirkties. Vienīgās kaut cik brīvās dienas ir sestdiena un svētdiena. Nezinu kā citi - bet es labprāt vismaz šajās dienās pastaigāju pa veikaliem, paēdu turpat pusdienas un mazliet izklaidējos... neko daudz vairāk es atļauties nevaru.
Man ļoti pietrūktu šo veikalu, jo ģimenes vairs nav un arī draugu ar gadiem paliek aizvien mazāk..

Inga, Jelgavā
Visnotaļ atbalstu to, lai svētdienas būtu brīvas maksimāli visiem cilvēkiem. Domāju un atbalstu to, ka veikaliem jau nu obligāti būtu jābūt ciet. Visu nepieciešamo var iegādāties jau savlaicīgi, kaut vai sestdien, ja citās dienās tam neatliek laika. Veikalam nav jābūt tai vietai, kur ģimene pavada savu brīvo laiku. Priekš tam ir jāattīstās dažādiem centriem, kur savu brīvo laiku var saturīgi pavadīt gan pieaugušie, gan ģimenes ar bērniem (es nedomāju spēļu automātus un restorānus, kafejnīcas), ārpus Rīgas teritorijas. Šo centru darba laiks un piedāvātās atpūtas formas būtu vēlams tieši brīvdienās. Izmainot veikalu darba laiku, vietā ir jārada cita vieta, kur ģimenēm iet un pavadīt savu brīvo laiku, pie kam šai vietai ir jābūt finansiāli pieejamai ikkatrai ģimenei, jo laika pavadīšana veikalā jau finansiāli nemaksā neko, ja nu vienīgi kādu mazu kārumiņu bērnam. Ar cieņu,

Ivars Banģeris
Es domāju, ka tas būtu jauki, taču to nedrīkst iekļaut likumos, kā aizliegumu. Vajag kā normālās valstīs - kontrolēt virsstundu un brīvdienu darba samaksu, kuraiir jaabūt 1.5-2x lielākai. Tad uzņēmēji paši apdomās iespēju slēgt veikalus svētdienās un arī darba dienu vakaros, teiksim, ap astoņiem.

Gunta
Domaju, ja veikali butu slegti svētdienās ,tas nebutu nekas traģisks.
Daudzās valstīs svētdienās veikali ir slegti, un nav dzirdets,ka kads sudzetos.
Ja sūdzās ,tad tie nav vietējie ,bet gan iebraucēji.

nu kā tad šo stulbumu,
Nu kā tad, nu tik visu aizliegt, nu tik visu, kā "rietumos". Pie tā NEVAR PIERAST. Kad brīvdienās viss ir kā "mirusī zona". Viss ciet, viss slēgts. Un arī darbadienās jau (vismaz konkrētajā regionā, kur atrodos, darba dēļ) , ja nepaspēsi līdz pieciem, nu, pussešiem pēc darba ieskriet veikalā, tad - viss.
Tas ir kaut kāds murgs. Atvainojiet, bet Latvijā, kad ar savu ģimeni došos slēpot, bet kad iepirkties (vai vienkārši - paklaiņot pa iepirkumu centru vienkārši glābjoties no lietavām un aukstuma dzīvoklī), to vēlētos gan noteikt pati, kopā ar savu ģimeni, bet nevis lai to regulētu kaut kādi "aizliedzēji".

OK,
Sestdiena un svētdiena ir vienīgās dienas, kad kaut ko var darīt priekš sevis - dārzā vai pa māju. Vai remontam vajadzīgas īpašas skrūves, vai cita tapešu līme. Vai dārzam vajag kūdras maisu. Tāpēc esmu ļoti priecīga, ka tādi veilkali kā Kurši vai Depo un K-Rauta strādā brīvdienās. Protams, ja vajg nopirkt kādu šmotku, var aiziet uz veikalu arī tikai sestdienā, svētdienu atstājot brīvu. Šī mūsu lielveikalu nozombētā iedzīvotāju daļa, kas uzskata, ka veikalā ir "jādzīvo", laikam nav vairs ārstējama ne ar kādām krīzēm. Neuzskatu bezmērķīgo klaiņošanu pa veikaliem par lietderīgu vai patīkamu laika pavadīšanu. Ir jābūt patiesi zemam intelekta līmenim, izvēloties šādu "hobiju".

no laukiem.,
Mūsu pagastā veikala nav. Stādāju pilsētā, bet pēc darba knapi paspēju uz autobusu. Darba laikā pa veikaliem vazāties nav laika. Kā jums šķiet, kad man ir iespēja iepirkties? Sesdienā pārbaudu ledusskapja saturu, bet svētdienā braucu iepirkties.
Tie kuri vēlas, vienmēr atradīs laiku pavadīt kopā ar ģimeni. Varbūt arī sabiedriskajam transportam, gāzei,latvenergo ujn siltumtīkliem iedosim brīvdienu?

Annamarija,
Ārzemēs nodzīvoju septiņus gadus un un pieradu pie noteikta nedēļas ritma t.i. piecas dienas strādāju, sestdienā "šopingoju" un svētdienā svētīgi atpūtos - darīju ko sirdij tīkamu - apmeklēju koncertus, operu u.c. pasākumus vai arī izbaudīju svētdienas mieru. Atgriežoties Latvijā, biju nepatīkami pārsteigta par to, ka visas nedēļas dienas šķiet vienādas, ka pietrūkst svētdienas, ko svinēt.

Guntra,
Pie mums ir pārak daudz cilveku, kuri astoņas stundas strādā tikai uz papīra, bet reāli vismaz 10. Nepīkst, lai saglabātu darbu. Mūsu veikali jau tagad nespēj sestdienā normāli apkalpot - rindas ir lielas. Kas notiks, ja svētdienās veikalus aizklapēs un VISIEM stradājošajiem būs jāpaspēj iepirkties sestdienā? Mazās bodītes nepiedavājiet - dārgi, vecu preci iesmērē pat ļoti manīgi (lielveikalā vismaz iespēja apskatīt), plus vel daudz laika aiziet, bet nopirkt pārtku visai nākošājai nedēļai ta nevar. Par to ģimenes atpūtu - neēdušiem nebūs vēlēšanās kaut kur doties, tikai kasīšanās sanāks. Sabiedriskās ēstuves neizmantojam - pieciem stipri sālīti iznāk.

Ilze,
Nu, ko lai saka, tā būs iespēja lauku cilvēkus iestumt dziļāk nabadzībā! Vai maz pilsētas bagātie deputāti zina kādas cenas ir lauku pārtikas veikalos? Vai varat aptvert, ka lauku cilvēks izdzīvo tikai pateicoties lielveikalu akcijām, ja viņam ir iespēja kaut reizi mēnesī nokļūt pilsētā, lai preces iepirktu visam mēnesim?

zz,
Es te nepavisam nesaprotu tos, kas te šausmīgi cepas par to, ka dēļ svētdienā strādājošiem veikaliem pazūdod svētdienas. Jūs kāds ar varu trenc svētdienās uz tiem veikaliem? Tak braucat pie dabas, ejat uz operām, apciemojiet radus,kas jums traucē? Vaļā esošais lielveikals neliek mieru? Kur ir jūsu problēma plānot savus iepirkumus, lai svētdienā nebūtu jāiepērkas, neskatoties uz to, ka veikali ir vaļā? Kaut kāds absurds! Kāpēc atkal vēlme kaut ko makslīgi apspiest un ierobežot?

Un ja jūsu arguments ir "žēl pārdevēju", tad varbūt pie reizes arī ļausim svētdienās atpūsties ātrās palīdzības ārstiem, ugunsdzēsējiem, policijai... sētniekiem, galu galā, jo viņiem vispār brīvdienu nav. Ar ko tad Latvenergo sadales staciju operatori sliktāki, sestdienas vakarā lai izrubī rubiļņku un iet mājās, pirmdien no rīta atkal pados strāvu...

Principā visa diskusija ir bez jēgas. Apšaubāmi ieguvumi uz daudzu cilvēku ērtību rēķina. Priekš kam? Tāpēc, ka rietumi tā dara, mums jāmērkaķojas līdz? Nodzīvoju trīs gadus tajos rietumos. Badā nenomiru, pie visa var pierast. Bet besīja svētdienās iet pie turkiem un pirkt ar 50%-100% uzcenojumu, ja pēkšņi nākas konstatēt, ka kaut kas negaidīti beidzies, vai kaut kādi ciemiņi bez brīdinājuma uzkrīt uz galvas. Besīja, ka ķīmiskā tīrītava strādā tikai darba dienās no desmitiem līdz pieciem. Ka brīvdienās strādājošas aptiekas(!) jāmeklē ar uguni pa vsu pilsētu. Ka vīkendos nevar benzīntankā ieliet benzīnu. Un sarakstu var turpināt. Par spīti visam sliktajam, kas Latvijā notiek, ir daudzas lietas, dēļ kurām esmu priecīgs, ka esmu atgriezies Latvijā un bez muļķīgiem ierobežojumiem strādājoši veikali ir viena no tām.

Renata,
Pieradums,rutīna -saucat kā gribat.Ja es zinu, ka bode vaļā-kājas pašas aiznes. Nav jau mazpilsētā īpaši kur iet.Nu uz muzeju 1xgadā tak pietiek,disenei par vecu,kino 20 gadus kā pazudis,un -TV arī ērtāk pie kafijas krūzītes izvēlēto disku paskatīties.
Veikalu īpašnieki jau nu no liekas peļņas neatteiksies.Man meita Anglijā kā pārdevēja- katros Ziemassvētkos velkas mājup pusnaktī kā izgriezta trauklupata...
Ja kādam valstsvīram vai Ušakovam pietiktu dūšas svētkos durvīm atslēgu pielikt,nebūtu ne vainas.Nu pabļaustītos bišķi, kā jau tas demokrātijā pieņemts,un samierinātos.Bet.Jābūt ērti pieejamām parku taciņām, kaut drusku organizētām saiešanām un pasākumiem (atkal kāds strādās..),lai nebeigtos ar pierasto pudeli uz trijiem.Vai diviem.Mēs vinkārši paši neprotam atpūsties.

dama,
Manuprāt ideja ir lieliska. padzīvojos pa Somiju un gadījās tur iebraukt kad bija kaut kādi svētki un pāris brīvdiena,s nu nekas traks. Taad apsverot to ideju, domāju ka cilvēki iemācītos kaut nedaud zplānot laiku, jo savādāk pieraduši ka pat skrūves var nopirkt svētdienā jo strādā ne tikai pārtikas veikali, bet visi būvmateriālu veikali un apģērbu veikali. Ir vajadzīga viena brīvdiena visiem.
un vispār svētdiena paredzēta iešanai uz baznīcu,kūku cepšanai ģimenes lokā un sevis sagatavošai nākamajai darba nedēļai :)

...,
Neviens jau neapstrīd, ka pārdevējiem nav brīvdienu! Tik normāli būtu, ja kaut viena no tām iekristu kopā ar pārējiem ģimenes locekļiem - vīru/sievu un bērniem. Visticamākais, ka tā varētu būt svētdiena...Protams, ja apstākļi spiež, strādās arī bez brīvdienām, bet ja padomā tā kārtīgi - tad priekš kā mēs dzīvojam. Es domāju, ka neviens negribētu ģimeni, kuras locekļi pat reizi mēnesī nevar pabūt visi kopā no agra rīta līdz vēlam vakaram... Jā, nauda, nauda ...izmainījusi pasauli uz slikto pusi...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!