Foto: LETA

Portāla "Delfi" redakcijā vērsusies kāda satraukta lasītāja vārdā Natālija, kura noraizējusies, vai līdz ar izmaiņām attiecībā uz, piemēram, naudas pārskaitījumiem no ārvalstīm uz Latviju, ienākuma nodokli Valsts ieņēmuma dienests nav sācis piemērot arī naudas aizdevumiem un to atmaksai. VID skaidro, ka dažos gadījumos valsts nodeva būs jāmaksā.

Natālija portālam "Delfi" klāsta, ka ir izpalīdzīga un bieži aizdod naudu draugiem un radiem grūtā brīdī. Natālija par aizdevumu procentus nepieprasa un savstarpējas vienošanās neparaksta, dažkārt nemaz negaida, ka parādu viņai atdos.

"Ar visiem šiem jaunumiem no Valsts ieņēmuma dienesta par to, kuram var pārskaitīt naudu, nemaksājot nodokli, un kuram, iedodot naudu, tas jāuzrāda nodokļu deklarācijā, esmu pavisam apjukusi," atzīst Natālija.

Viņai radušies vairāki jautājumi:

  1. Ja Natālija dod naudu kā aizdevumu draudzenei vai radiniekam ar bankas pārskaitījumu, vai viņai (vai arī aizdevuma ņēmējam) no summas jāmaksā valsts nodeva? Kāda un kuros gadījumos?
  2. Ja draudzene vai radinieks pēc kāda laika Natālijai parādu atdod (to pašu summu ar bankas pārskaitījumu), vai parāda atdevējam (vai arī saņēmējam) no šīs summas nodoklis jāmaksā vēl vienu reizi?
  3. Kas būtu jānorāda pie maksājuma mērķa, veicot bankas pārskaitījumu, aizdevumu izsniedzot un atdodot, lai nodoklis nebūtu jāmaksā?

Valsts ieņēmuma dienestā skaidro, ka saskaņā ar Civillikumu un tā 1934. pantu, aizņēmuma ņēmēja pienākums ir saņemto aizdevumu atdot. Aizdevuma pamatsummu neuzskata par fiziskas personas ienākumu, ja vien aizdevējs vai cita persona, kurai ir prasījuma tiesības pret aizņēmuma saņēmēju, no sava prasījuma neatsakās, norāda VID.

Taču likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir noteikti gadījumi, kuros aizdevumu (vai tā daļu) pielīdzina aizņēmēja ienākumiem. Tas attiecināms uz gadījumiem, ja aizdevums izsniegts pēc 2014. gada 1. janvāra un ja to fiziska persona nav atmaksājusi sešu mēnešu laikā pēc aizņēmuma līgumā noteiktā aizdevuma atmaksas termiņa, bet ne ilgāk nekā 66 mēnešu laikā no aizdevuma izsniegšanas dienas.

Gadījumi, kuros aizdevumu nepielīdzina ienākumiem:

  • Ja viena aizdevēja izsniegto aizdevumu (arī vairāku aizdevumu summa) ir mazāka nekā 1500 eiro.
  • Ja aizdevums izsniegts fiziskai personai, tās laulātajam vai radiniekiem līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē ar mērķi segt ārstniecības vai izglītības izdevumus. Šajā gadījumā izņēmums darbojas, ja aizdevums saņemts bezkaidras naudas norēķinu veidā un tā izlietošanu ārstniecībai vai izglītībai aizdevuma saņēmējs pamato ar dokumentiem.
  • Tāpat ar nodokli neapliek aizdevumus, kurus fiziskai personai izsniedzis cilvēks, ar kuru to saista laulība vai radniecības līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē.

Gadījumā, kad aizdevums pārsniedz 15 000 eiro un šāda naudas summa saņemta no fiziskas personas, kas to nav devusi saimnieciskās darbības ietvaros, aizņēmējam līdz pēctaksācijas gada 1. jūnijam ir jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā informācija par noslēgto aizdevuma līgumu un aizdevuma apmēru, skaidro VID.

Ja aizdevums neatbilst likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteiktajām pazīmēm ienākumiem pielīdzināmam aizdevumam, tad aizņēmējai, piemēram, Natālijas draudzenei, kura naudu paņēmusi, tas nav uzskatāms par ar ienākuma nodokli apliekamu ienākumu.

Šādā gadījumā arī atmaksa nav uzskatāma par ienākumu. Atdoto naudas summu neapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli nedz aizdevējam, nedz parāda atdevējam.

Dienests iesaka, veicot parāda atmaksu ar bankas pārskaitījumu pie maksājuma uzdevuma, maksājuma mērķī norādīt informāciju par pārskaitījuma nolūku. Šāda informācija kalpos kā viens no iespējamajiem pierādījumiem, ka naudas pārskaitījums ir aizdevums, nevis dāvinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!