Foto: PantherMedia/Scanpix
Kad "Delfi" lasītājs Vitālijs saņēma elektrības rēķinu par augustu, viņu ļoti pārsteidza, ka par notērēto vienu kilovatstundu nākas maksāt vairāk nekā sešus eiro. "Sadales tīklā", savukārt, norāda, ka klientam būtu jāmaina pieslēguma jauda.

Elektrības rēķinu Vitālijs saņēma 6. septembrī. Viņš ir neizpratnē par to, kāpēc būtu jāmaksā par vienkārši zemē ieraktu kabeli.

"Pastāstīšu nedaudz priekšvēsturi: vasaras sākumā uzstādījām komunikācijas praktiski tukšā zemes pleķī ar domu, ka varbūt kādreiz tur būvēsimies. Sezonas laikā pāris reizes aizbraucām tur nopļaut zāli," raksta Vitālijs, kurš ironizē, ka "Sadales tīkls", piestādot rēķinu par elektrības piegādi, acīmredzot īsteno "labu, pareizu un adekvātu biznesu".

"Galvenais, ka alternatīvas jau nav, jo "Sadales tīkls" ir monopols," teic aculiecinieks, kurš noskaidrojis, ka uzņēmums piedāvā iespēju uz laiku atslēgties, taču, lai pieslēgtos atpakaļ, būs jāmaksā 30 eiro.

Jau vēstīts, ka no 1. augusta klientiem elektroenerģijas rēķinu veidos divas daļas – maksa par patērēto elektroenerģijas apjomu (tarifs samazināts līdz 22 %), kā arī fiksēta ikmēneša samaksa par nodrošināto pieslēgumu. Maksa par pieslēgumu turpmāk tiks iekasēta, lai sabalansētu elektroenerģijas sadales pakalpojumu tarifus.

Apmēram 700 tūkstošiem mājsaimniecību kopējais rēķins par elektroenerģiju būtiski nemainīsies un patērētājiem, kuri tērē elektroenerģiju efektīvi, summa var pat tikt samazināta. Savukārt tā saucamajiem "nulles patērētājiem" rēķins pieaugs. Tāpēc, ka arī pie "tukšiem" objektiem pieslēgumu nepieciešams uzturēt kārtībā.

Kā skaidroja "Sadales tīkls", tad Vitālijam ir trīsfāzu pieslēgums ar 25 ampēru jaudu. Viena daļa ikmēneša rēķina – samazinātā maksa par elektrības piegādi, ir 0,04408 eiro bez PVN par kilovatstundu, bet otra daļa ir maksa par pieslēgumu elektrotīklam ar konkrētu jaudu, proti, 0,20 eiro par ampēru (bez PVN).

"Sadales tīkls" Vitālijam ieteicis pārdomāt, kāds būs patērētās elektroenerģijas apjoms nākotnē un nepieciešamības gadījumā samazināt elektrotīkla jaudu savā objektā. Vienkāršākais veids, kā to izdarīt – uzrakstīt iesniegumu portālā www.e-st.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!