Dodoties pastaigā 26.augustā pa Rīgas pilsētas vecpilsētu, laikā no plksten 10:30 līdz pulksten 11:00 konstatēju iespējamu administratīvu pārkāpumu, par kuru ir paredzēta atbildība saskaņā ar Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksa 42.1 pantu, proti, par smēķēšanas ierobežojumu neievērošana.

Pēc rūpīgas situācijas analīzes, konstatēju, ka pie Saeimas ēkām Rīgā, Jēkaba ielā 11, Jēkaba ielā 10/12, Jēkaba ielā 16, kā arī Torņa ielā 3/5 un Jēkaba ielā 16, pārkāpts Latvijas Republikas likums Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu.

Pārkāpt konkrēti 11.pants, kur norādīts, ka smēķēt aizliegts:

3) tuvāk par 10 metriem no ieejām ēkās vai būvēs (arī uz ārējām kāpnēm un lieveņiem), kur izvietotas valsts vai pašvaldību iestādes un kapitālsabiedrības, kurās vairāk nekā 50 procenti kapitāla daļu (akciju) pieder valstij vai pašvaldībai. Šajās vietās izliek informatīvus uzrakstus vai simbolus par smēķēšanas aizliegumu;

(5) Aizliegums smēķēt norādāms ar informatīvu uzrakstu, lietojot zīmi "Smēķēt aizliegts" (balti burti uz sarkana fona), bet atļauja smēķēt — ar tādu pašu informatīvu uzrakstu, lietojot zīmi "Atļauts smēķēt" (balti burti uz zaļa fona), vai ar simboliem, kurus lieto starptautiskajā smēķēšanas kontroles praksē.

(6) Kārtību, kādā izvietojami informatīvi uzraksti vai simboli par smēķēšanas aizliegumu vai atļauju smēķēt, kā arī uzrakstu un simbolu paraugus nosaka Ministru kabinets.

Ministru kabineta 20.12.2005. noteikumi Nr. 976 Noteikumi par kārtību, kādā izvietojami informatīvie uzraksti vai simboli par smēķēšanas aizliegumu un atļauju smēķēt, kā arī par uzrakstu un simbolu paraugiem.

Cik man zināms, pārkāpums pie Saeimas ēkām ir ilgstošs, par ko arī liecina daudzi fakti, tostarp Saeimas publicētas fotofiksācijas Saeimas Instagram jekaba11 profils, masu mediju video un foto reportāžās, ziņu aģentūru arhīvu fotogrāfijas, kā arī citi uzticami avoti.

Papildus vēlos norādīt, ka tai pat dienā, 26.augustā, laikā no pulksten 10:52 līdz plksten 10:55 divas Rīgas pašvaldības policijas formās tērptas darbinieces klaji ignorēja Saeimas izdarīto administratīvo pārkāpumu. Turklāt nav darījušas neko, lai to novērstu un par administratīvo pārkāpumu pie atbildības sauktu atbildīgās amatpersonas.

Šādi novērojumi mani apbēdina, jo līdz šim uzskatīju, ka likuma priekšā mēs visi esam vienlīdzīgi, tostarp pats likumdevējs, Saeima. Fiziskas un juridiskas personas tiek sauktas pie atbildības par jebkuru administratīvo pārkāpumu, bet pats likumdevējs - nē. Un šādu kārtību Rīgas pašvaldības policijas darbinieku attieksme tikai veicina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!