Foto: DELFI Aculiecinieks

"Ir pagājuši četri mēneši kopš Gaisma pils fasādes mazgāšanas un izskatās, ka tā atkal paliek pleķaina un netīra," raksta kāds "Delfi" lasītājs. Viņš arī atgādina mediju arhīvos atrasto informāciju, ka iepriekšējā ēkas mazgāšana izmaksāja 117 694 eiro.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pārstāvis Augusts Zilberts portālam "Delfi" pauž, ka šogad augustā notikusī ir ēkas pirmreizējā jeb etalona mazgāšana. Tas nozīmējot, ka nav iespējams precīzi pateikt, cik ilgā laikā celtne atkal noputēs.

"Jau pirms vairākām nedēļām diemžēl konstatējām to pašu, ko fiksējis "Delfi" aculiecinieks. Proti, ka atsevišķās vietās uz ēkas fasādes, sevišķi Akmeņu ielas sektorā, ir redzami neestētiski netīrumu notecējumi," stāsta LNB pārstāvis.

Tiesa gan, sākotnēji bibliotēkas inženieru un tīrīšanas uzņēmuma provizoriskie aprēķini liecināja, ka fasādes uzkopšanas procesu būtu nepieciešams veikt reizi gadā vai pusotrā gadā, atklāj Zilberts.

Par šābrīža situāciju, traipiem uz fasādes, LNB jau informējusi darbu izpildītāju, uzņēmumu "Alfa Vita Life Science GmbH" un "Remroks" veidoto apvienību. LNB cer, ka pēc svētkiem saņems speciālistu skaidrojumu.

"Pašreiz vēl nav zināmas gaidāmās tīrīšanas izmaksas. Arī par nākamo reizi atbilstoši Publisko iepirkuma likumam tiks rīkots iepirkuma konkurss, kurā no pretendentiem tiks izvēlēts viens ar viszemākās cenas piedāvājumu," skaidroja Zilberts.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka šogad augusta otrajā pusē Gaismas pils pirmo reizi kopš būvēšanas pabeigšanas 2013. gada decembrī piedzīvoja pirmo komplekso ēkas tīrīšanu. Būves virsma arī apstrādāta ar speciāliem līdzekļiem, lai novērstu intensīvu netīrumu uzkrāšanos.

Kultūras ministrijas Investīciju un projektu nodaļas vadītājs Indriķis Builis augustā masu medijiem skaidroja, ka no ēkas tīrīšanas pretendentiem, kas piedalījās iepirkuma konkursā, nevar sagaidīt, ka virsma saglabāsies tīra līdz pat diviem gadiem, taču esot cerība, ka bibliotēkas ēkas jumts un fasāde nebūs jātīra katru gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!