Foto: Panthermedia/Scanpix

505,06 eiro par ūdens patēriņa starpību – par šādu summu pārsteigta ir "Delfi" aculieciniece Olga, kuras rēķinā SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) pieskaitījis visas mājas ūdens starpību. Kā portālam "Delfi" skaidro RNP pārstāvji, kliente nav iesniegusi ūdens skaitītāja rādījumu, kas jādara arī tad, ja dzīvoklī neviens nedzīvo un ūdeni nepatērē, tāpēc arī rēķinā parādījusies šāda summa.

Kā atzīst Olga, četrus mēnešus netika iesniegti ūdens skaitītāju rādījumi, jo dzīvoklī notika remonts.

"Decembrī mēs saņēmām rēķinu, kurā bija pieskaitīta visas mājas ūdens starpība," klāsta Olga, piebilstot, ka viņa arī lūgusi RNP veikt pārrēķinu par ūdeni. Uz lūgumu, vai RNP var veikt ūdens pārrēķinu, dzīvokļa īpašniecei atteikts, jo uzņēmumam nav tiesiska pamata to darīt.

"Ņemot vērā, ka SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" dzīvoklī Slokas ielā, Rīgā (rakstā netiek atklāta precīza klientes adrese - aut.) esošo ūdens patēriņa skaitītāju rādījumi par laika periodu no 2017. gada augusta līdz 2017. gada novembrim netika saņemti, 2017. gada decembra rēķinā par saņemtajiem pakalpojumiem saistībā ar noteikumu 19.1 1.punktu tika iekļauta visas dzīvojamās mājas ūdens patēriņa starpība, un RNP nav tiesiska pamatojuma veikt pārrēķinu," tā RNP skaidrojusi klientei vēstulē.

Tāpat uzņēmums norādījis – pārrēķinu iespējams veikt tikai ar pārējo dzīvokļa īpašnieku piekrišanu. RNP skaidrojis, ka, ja tas veiktu ūdensapgādes un kanalizācijas maksas aprēķina pārrēķinu saistībā ar dzīvokli, starpība, kas rastos pārrēķina rezultātā, būtu jāsedz pārējiem mājas iedzīvotājiem.

RNP īpašniecei arī atgādinājis, ka dzīvokļa īpašniekam ir pienākums ik mēnesi iesniegt dzīvoklī esošo ūdens patēriņa skaitītāja rādījumus arī tad, ja dzīvoklī neviens nedzīvo un ūdens netiek patērēts.

Arī portālam "Delfi" RNP pārstāvis Krists Leiškalns norāda uz Ministru kabineta noteikumiem Nr.1013, kuru 19. punktā izskaidrota ūdens patēriņa starpības aprēķina kārtība.

Proti, ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu, tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins.

Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam, bet, kā atzīmē RNP pārstāvis, uz šo gadījumu attiecināms punkts 19.1 1. – korekcija sadalāma uz īpašumiem, kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas.

Leiškalns skaidro, ja dzīvokļu īpašnieki ar kopības lēmumu nav lēmuši par cita veida aprēķinu algoritmu, RNP nav tiesību patvarīgi ieviest korekcijas aprēķinos.

Olgas gadījumā pārrēķinu iespējams veikt tikai ar īpašnieku kopības lēmumu, dzīvokļu īpašniekiem pieņemot individuālu lēmumu par izveidojušos situāciju. Kā informē Leiškalns, RNP ir bijuši gadījumi, kad dzīvokļu īpašnieki pieņem šādu lēmumu un tiek veikts pārrēķins, sadalot korekcijas summu uz visiem dzīvokļu īpašumiem, tomēr tā nav izplatīta prakse.

Ja nav samaksāts rēķins, pašlaik RNP klientei piedāvā iespēju noslēgt izlīgumu ar iespēju nesegto summu sadalīt maksājumos līdz 18 mēnešiem, atzīmē RNP pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!