Foto: DELFI Aculiecinieks
Stāsts ir par kādreiz - tieši pirms simt gadiem - Liepājas ostā pierakstīto peldošo bākas kuģi "Libavskij." Kā zināms, Libava ir senais Liepājas nosaukums. Vēsturiskais kuģis būvēts "Titānika" būvniecības - 1912. - gadā.

1918. gadā somu jēgeri ar to kā kara trofeju no Liepājas atgriezās Somijā. Tagad kuģis kalpo kā tūrisma objekts un atrodas Somijas ostas pilsētā Haminā. Pašreizējais kuģa nosaukums ir "Helsinki".

Lieta tāda, ka šā kuģa īpašnieks ir privātpersona. Haminā un arī visā Somijā pazīstamais Jorma Patanens, saukts arī par jautro Patu.

Veselības stāvokļa dēļ viņš vairs nespēj vadīt ne peldošo kafejnīcu, ne izvadāt tūristus pa kuģa muzeju, ne regulāri pieņemt augstos viesus. Rietumos, pretēji mums, vecas lietas ārkārtīgi ciena.

Pavisam nesen Somijas ostās tika izrādīts no Krievijas atgūtais ledlauzis "Turso", kas 1945. gadā tika atdots PSRS kā pēckara reparācijas objekts. Tikai 2004. gadā Somijas "Turso" biedrība to atpirka no Sanktpēterburgas. Šo relikviju kā nācijas lepnumu gāja aplūkot gandrīz visās Somijas ostu pilsētās.

Šā gada oktobrī "Helsinkus" eskortēs uz Somijas galvaspilsētu. Tur notiks kuģa izsole. Sākumcena - viens miljons eiro. Kuģi var nopirkt kāds ekscentrisks ASV vai citas valsts miljonārs, jo tas piesaista uzmanību kā "Titānika" laikabiedrs.

Ja bijušo "Libavskij" kāds atpirks no somiem, to vairs nekad nevarēs iegādāties ne Latvija, ne arī Liepāja, kam būtu pirmpirkuma tiesības.

Tas būtu fenomenāls tūristu piesaistes objekts vēl simt gadus. Tad jau tā cena būtu daudzi miljoni. Starp citu, kuģa būvniecības cena bija apmēram 16 miljoni eiro.

Saprotu, ka Latvijā nav miljonāra, kas šo relikviju varētu atpirkt Liepājai. Vienkārši uzskatu par savu pienākumu par to informēt Latvijas un sevišķi Liepājas cilvēkus.

Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus. Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!