Foto: DELFI Aculiecinieks
To pamatojot ar kaimiņu iebildumiem pret ceļa izbūvi, Ļaudonas pagasta "Piparu" māju ceļš jau gadiem pamests novārtā. Saņemot izsaukumu uz šīm mājām, pirms mēneša ātrās palīdzības automašīna slimnieku no mājas ārstniecības iestādē varēja nogādāt, vien braucot pāri pļavai un mežam.

"Mani interesē, kāpēc Ļaudonas pagasts nelabo ceļu, kurš nav izbraucams gadiem? Aizbildinās ar to, ka kaimiņi neatļauj," portālam "Delfi" raksta "Piparu" saimniece Ilona Cīrule.

Ceļš ved uz mājam "Pipari", kur dzīvo cilvēki ar invaliditāti, un bieži nākas saukt ātro palīdzību. "Ir jameklē risinājums. Šaubos, vai Ļaudonas pagasta ceļu meistars Jānis Zavals uzņemsies atbildību par to, ka "Piparu" mājās paliks kādam slikti ar veselību un palīdzība nevarēs laicīgi ierasties, jo ceļš ir katastrofa," stāsta Ilona.

Ar šādu epasta vēstuli jau pērnā gada martā viņa vērsusies pie Madonas novada domes priekšēdētāja Andreja Ceļapītera. Uz to novada domes priekšsēdētājs atbildējis, ka pārsūtījis vēstuli Ļaudonas pagasta pārvaldniecei Ilzei Dreimanei, kura informēs par problēmu un potenciālajiem risinājuma variantiem".

Lai gan pagājis jau gads, ceļš joprojām ir tāds pats, bet atbildes no pagasta pārvaldnieces joprojām nav.


2016. gada 18. marta rītā uz "Piparu" mājām kārtējo reizi saukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Ātrās palīdzības šoferis pa ceļa posmu Bringuļi - Vēresmala varēja iebraukt tikai no Bringuļu puses pa kalnu uz leju, atpakaļ izbraukt tur vairs nevarēja. Šoreiz dārga bija katra sekunde. Pateicoties laimīgai sakritībai, ātrās palīdzības šoferis zināja apkārtējos ceļus un riskēja doties Vēresmalas virzienā cauri mežiem uz Mētrienas - Madonas asfaltēto ceļu. Arī tas prasīja 40 minūšu kavēšanos.
Foto: DELFI Aculiecinieks

Diemžēl 19. marta rītā slimnieka sirdsdarbība apstājās.

Ilona telefoniski sazinājusies ar Ļaudonas pagasta ceļa meistaru Jāni Zavalu, kas šajā amatā strādā kopš 2006. gada novembra. Viņa sarunu raksturo kā "diezgan asu vārdu apmaiņu". "Zavala kungs atbildēja, ka visi ceļa posmi ir sakārtoti, bet, lai sakārtotu posmu Bringuļi – Pipari, jāvienojas ar īpašuma "Bringuļi" īpašniekiem."

"2007. gada pagasta plānojumā ceļa posms Bringuļi-Vēresmala 1,81 kilometru garumā ir noteikts B grupas statuss. Šis posms vienīgo bezjēdzīgo remontu ar divām grants kravām pilnīgi nevajadzīgā vietā redzējis tajā pašā 2007. gadā, kas arī pieminēts Ļaudonas pagasta pašvaldības avīzē "Ļaudonas vēstis" Nr.2 (166) februāris, 2008. gads. Pa reizei gadā izbrauc greideris līdz Vēresmalai. Reizēm pat tikai līdz "Piparu" mājām, nerunājot par ceļiem no Vēresmalas, kur greideris nav redzēts pat trīs gadus," skaidro sieviete.

"Ja jāvienojas ar saimniecības "Bringuļi" īpašniekiem, tad kur paliek pagasta plānojums? Kur paliek tas, ka 2015. gada 1. janvārī ir stājies spēkā Zemes pārvaldības likums, kura 8. pants noteic pašvaldības bilancē ierakstīta ceļa atsavināšanu par labu pašvaldībai. Varbūt ir vēl kādi likumi, jo neesmu jurists. Vai varbūt pašvaldība pelna no nekustamā īpašuma nodokļa, ja ceļš nav servitūts. Vai cilvēkiem, kas dzīvo no rokas mutē ir jāiet, jāmaksā juristiem, lai tiesātos par piekļuvi mājām?" viņa vaicā.

Ilona norāda arī uz kādu citu gadījumu: 2015. gada vasarā Kalnājos remontēts ceļa posms "Dauziņi" apkārtnē un līdz Praulienas pagasta robežai.

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Ir skaisti, bet, vai ceļa meistars ir rīkojies gudri, izlietojot nodokļu maksātāju naudu un kā greiderējamo kārtu uzber pilnīgu sarkano mālu, kas mitruma ietekmē izšķīst un rada problēmas izbraukt," viņa norāda.

"Vai tagad, kad "Piparu" mājās palikuši trīs iedzīvotāji, tur vispār ceļš vairs ir vajadzīgs? Vai šajā valstī beidzot kāds ir gatavs atbildēt par saviem darbiem un nedarbiem? Vai šajā valstī amatpersonas var darīt, ko grib, un saņemt algu no nodokļu maksātāju kabatas, un nekvalitatīvi izlietot pašvaldības līdzekļus? Vai vienīgie, kas saņem sodus un cieš ir tikai parastie iedzīvotāji?"

"Vai cīņā par taisnību rokās turpmāk jāņem beisbola nūja, vai jāgriežas Eiropas institūcijās? Vai šīs valsts amatpersonas ir spējīgas rīkoties vai tomēr nespējīgas un domā tikai par pašlabumu? Vai varbūt vienkārši jāatstāj šī valsts?" savu stāstāmo noslēdz Ilona.

Konflikts ilgst jau pāris gadus

Portālam "Delfi" Ļaudonas pagasta pārvaldes vadītāja Ilze Dreimane pastāstīja, ka nesaskaņas un konflikti par ceļa posmu uz "Piparu" mājām esot jau pāris gadus. Tāpat viņa norāda, ka visi apvainojumi par to, ka pašvaldība nav sniegusi atbildi gada laikā, nav patiesi. "Nav taisnība, ka viņa nav saņēmusi atbildi no pašvaldības gada laikā. Esam sūtījuši atbildes gan rakstveidā, kā arī mutiski runājuši par šo problēmu," sacīja Dreimane.

"Tas ir iebraukts ceļš uz "Piparu" mājām, kas iet pāri pļavai, kas pieder saimniecības "Bringuļi" īpašniekiem. Vairāku gadu garumā visi braukuši pāri pļavai, kā rezultātā arī izveidojies ceļš," skaidroja Dreimane.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!