Foto: DELFI Aculiecinieks
Konkurence apbedīšanas jomā acīmredzami sit augstu vilni, un, kā jau pieņemts tirgus ekonomikā, ikviens cenšas samazināt izmaksas un izdomāt kaut ko oriģinālu „klientu” piesaistīšanai. Laikam jau oriģinalitātes programmas ietvaros tepat Valmierā viena no apbedīšanas firmām (SIA „ORKS”) ir ierīkojusi morgu ne vairāk un ne mazāk kā stāvlaukumā V. Baloža ielā, pie kam kā „telpas” izmantojot norakstītu jūras kravas konteineru.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Vēl interesantāk, ka SIA „ORKS” ir izsniegta atļauja aizgājēju uzglabāšanai, lai gan šāda dokumenta piešķiršana ir klajā pretrunā ar likuma burtu, jeb konkrētāk – Ministru kabineta noteikumiem Nr. 215 „Kārtība, kādā veicama smadzeņu un bioloģiskās nāves fakta konstatēšana un miruša cilvēka nodošana apbedīšanai”. Tos, cik zināms, neviens vēl nav atcēlis, bet tur melns uz balta teikts, ka šādas lietas veicamas vai nu „morgā, vai telpā mirušo uzglabāšanai, vai tiesu medicīnas ekspertīzes iestādē”.

Tāpat šāda veida vietām ir izvirzīta virkne specifisku prasību, kurām jūras kravas konteiners diezin vai atbilst, jo metāla kaste nav stacionāra būve ar pamatiem, dušu, kanalizāciju un visu citu mirušo uzglabāšanai un sagatavošanai apbedīšanai nepieciešamo. Kādas ir iespējas ievērot higiēnas prasības jūras kravas konteinerā, kura dizainu tiek mēģināts mainīt, uzliekot jumtu, toties kanalizācijas pieslēgšana nešķiet reāla, labāk neizteikties. Tomēr Veselības inspekcijas Vidzemes kontroles nodaļas atbildīgās amatpersonas uzskata, ka viss augšminētais ir pavisam normāla parādība.

Protams, teorētiski aizsaulē aizgājušos var uzglabāt kaut pilsētas domes priekšā vai bērnudārza teritorijā, taču pastāv ne tikai juridiskās normas, bet arī ētika. Stāvlaukumā tieši blakus konteineram, kas tiek izmantots specifisku pakalpojumu sniegšanai, ir visai dzīva kustība, tajā vienmēr atrodas automašīnas un pasažieru autobusi, utt..
Konkurence ikvienā nozarē ir tikai apsveicama, taču šādu pakalpojumu sniegšanai tomēr vajadzētu notikt atbilstošās telpās un kādā pieņemamākā vietā.

Viktors Zariņš

Ja arī jums ir aktuāli un saistoši foto, video materiāli vai arī jums ir viedoklis par sabiedrībā aktuāliem notikumiem, rakstiet 'DELFI Aculieciniekam'. Satura iesūtīšanas formu atradīsiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!