Foto: DELFI

Elektroniskajā deklarēšanās sistēmā nevalstiskajai organizācijai ikmēneša atskaitē par sociālo nodokli pēkšņi jāiesniedz ziņas par eksportu, importu un tranzītu. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) norāda, ka NVO atskaites iesniedzējs sistēmā nav pareizajā vietā ieliecis nepieciešamo atzīmi.

NVO pārstāvis stāsta, ka ziņas par sociālo nodokli nevarēja iesniegt un sistēmai piekļūt, kamēr nav aizpildīti lauki "Manifesti – pagaidu uzglabāšana", "Eksporta kontroles sistēma", "Tranzīta kontroles sistēma", "Importa kontroles sistēma".

"To pieprasa no NVO, kas ar uzņēmējdarbību praktiski nenodarbojas un kurai nav nekādas naudas aprites. Sakiet, kā lai NVO vispār zinātu, ko šie termini nozīmē un kā tos aizpildīt?" neizpratnē ir organizācijas pārstāvis, piebilstot, ka bez piekļuves sistēmai atskaiti uzrakstīt nevar un tas nozīmē iespējamas sankcijas no VID.

VID skaidro, ka kopš 23. septembra jebkurš Latvijas iedzīvotājs vienlaikus var kļūt gan par EDS, gan arī Elektroniskās muitas datu apstrādes sistēmas (EDMAS) lietotāju, ja noslēdzis līgumu ar VID. Pieeja abām šīm sistēmām ir automātiska, proti, sākot lietot EDS, skaidro VID pārstāve Evita Teice-Mamaja.

Muitas un deklarēšanās sistēmas lietotāja kontaktinformāciju joprojām nodala atsevišķi. Tas tāpēc, ka nereti EDS lietotājiem, kuri izmanto arī muitas sistēmas, kontaktinformācija katrā sistēmā atšķiras. ""Delfi" lasītāja jautājumā minētie laukumi jāaizpilda obligāti. Tomēr, ja lietotājs neplāno reģistrēt atsevišķas epasta adreses darbam EDS un muitas sistēmā, pietiktu vien veikt atzīmi lodziņā "Izmantot vienu e-pasta adresi saziņai ar VID" un ievadīt adresi. Šī epasta adrese tad tālāk automātiski būtu norādīta arī pārējām pieejamajām informācijas sistēmām," skaidro Teice-Mamaja.

Foto: Publicitātes attēls

VID pārstāve arī akcentē, ka tiem, kuri neplāno izmantot muitas sistēmas, nav jāuztraucas par to, ka VID pieprasa norādīt muitas sistēmu kontaktinformāciju. "Kontaktinformācijas ievadīšana muitas sistēmas vajadzībām neuzliek šiem EDS klientiem nekādus papildu pienākumus vai atbildību," informē Teice-Mamaja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!