Foto: DELFI

Nedēļas sākumā pie portāla "Delfi" vērsās kāds lasītājs, kurš novēroja, ka no 12. Saeimas deputāta Valda Kalnozola (ZZS) "Facebook" profila rakstīti aizvainojoši komentāri. Ar deputātu sazināties neizdevās, bet Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) norāda, ka šis nav pirmais gadījums, kad deputātu komunikācija sociālajos tīklos izraisa kritiku.

"Piedod, ja velies šādu atbildi tad saņem. Mazvērtības kompleksu mocītais puišeli, ja būtu kaut cik zinoš tad 1. zinatu ka tagad aprit gads kopš es esmu deputats. 2. Dalbajob, ja būtu kaut cik pratiņš, tad zinatu ka mans prāts, enerģija, gribaspeks, neatlaidība, darbs nesis Latvijai miljoniem LATU nodoklos 3. Gailīti no sešinieku rindas, tas kas tuvak parašai , ja kaut cik nebūtu slinkums paiinterseties, tad zinatu, ka deputāts Kalnozols savu pienakumu tonakt veica krietni apzinīgak kā viss labak apmaksatais Latvijas aktieris, kurs tonakt pats īsti nesaparata ko dara dažubrīd," pirmdien pie kāda no lietotāja ierakstiem sociālajā tīklā "Facebook" rakstījis Kalnozols. (Citāts atstāts oriģinālrakstībā.)

Uz portāla "Delfi" zvanu un e-pastu deputāts neatbildēja, taču savu komentāru pie ieraksta vēlāk dzēsa.

"Ja kāds sevi uzskata par inteliģentu un kulturālu cilvēku, tas nav labs stils," uzsver Orlovs. "Es pats esmu dzīvojis pagalmā, kur katrs otrais sēdējis cietumā, pats dienējis armijā, man [šie] vārdi ir ļoti labi saprotami. Teikšu godīgi, atsevišķās situācijās es arī varu tos lietot, bet es saprotu, kad to es varu darīt, kāda ir situācija. Protams, tagad, kad es vadu komisiju, tas vispār nav pieņemams. Varbūt atsevišķos gadījumos, kad pretī ir cilvēks, kurš saprot tikai tādus rupjus vārdus un tu nevari citādāk rīkoties."

Šis nav pirmais gadījums, kad deputātu darbība interneta vidē izsaukusi sabiedrības kritiku. Orlovs atgādina, ka pirms vairākiem gadiem, piemēram, nopludināta Imanta Parādnieka (NA) datora interneta sērfošanas vēsture, taču tolaik deputāts norādījis, ka dators bijis pieejams arī citām personām.

Savulaik Orlovs vērsies arī pie bijušā Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Gunāra Kusiņa, lai skaidrotu, ko viņš kā komisijas priekšsēdētājs var darīt, ja deputāti internetā publicē aizvainojošus ierakstus.

Kusiņš tolaik atzinis, ka Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nenodarbojas ar izmeklēšanu, līdz ar to komisijas spēkos nav iespējams pārbaudīt, vai konkrētie ieraksti ir pašu deputātu rakstīti.

Līdz ar to deputātam vispirms pašam ir jāatzīst, ka rakstītais ir viņa, lai Ētikas komisija varētu vērtēt iespējamo pārkāpumu, skaidro Orlovs.

Komisija gan var skatīt ētikas pārkāpumu lietas, balstoties uz deputātu iesniegumu. Šā iemesla dēļ ir nepieciešami grozījumi Saeimas kārtības rullī, lai ētikas pārkāpuma lietu varētu ierosināt komisija, vienbalsīgi tam piekrītot.

Uz jautājumu, ko var darīt aizskartais "Facebook" lietotājs, Orlovs skaidro, ka viņš var vērsties Ētikas komisijā ar iesniegumu. Deputāts atgādina, ka pirms pāris gadiem kāds iedzīvotājs vērsās komisijā saistībā ar deputāta Artusa Kaimiņa uzvedību Vecrīgā.

Deputāti šo iesniegumu izskatīja un piemēroja Kaimiņam brīdinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!