Runa ir par veselu virkni pasākumu, kas notika Haminā aizvadītajā nedēlas nogalē. Arī karavīru joku pasākums, kas nebija paredzēti "svešām acīm".

"Delfi" lasītājiem Hamina jau ir zināma kā pasaku, teiksmu un dažādu noslēpumu pilsēta.

Piemēram, pirms svētkiem laukumā vien dažu stundu laikā paceļas piecstāvīga cirka ēka, dekorēta Somijas karogiem. Nākamajā dienā no tās vairs nav ne miņas.

Svētdienā visā Somijā pacēla valsts karogu. Tauta svinēja veterānu godināšanas dienu. No visām baznīcām nesa vainagus nolikšanai pie Brāļu kapiem. Nedrīkst domāt, ka tā ir sēru diena. Nē! Veterānus sumina un aicina pie kafijas galda un uz bērnu sarūpētajiem koncertiem.

Ejot ārā no baznīcas, piebraucu pie Haminas pilsētas Rezerves virsnieku cermoniju laukuma.

Apstulbu. No RUK vēsturiskās ēkas pa galvu, pa kaklu ārā nesās karavīri, lai nostātos ierindā. Pie tam, ārā viņi nesās pusapģērbti, basām kājām, palagos ietinušies vai tikai apenēs apģērbti.

Sapratu,ka kolektīvisma ieaudzināšanai, visi paņēmieni ir labi. Lai iesvētamais "jaunuļu" vads sakrātu punktus uzvarai, tam jānostājas "pēkšņas" trauksmes laikā noteiktā laika sprīdī.

Vērā netiek ņemts, kur tu atrodies. Dušā, gultā, vai atpūtas istabā. Jāizpilda pavēles, kas neliekas loģiskas. Piemēram, "dieninieks" uz ierindu atstiepa līnijas telefonu, jo tāda bija pavēle.

Te neredzēju nekādu pazemošanu. Somu karavīri izceļas ar sirsnību savstarpējās attiecības. Arī pret "civilajiem" viņu attieksme ir cieņas un pat pateicības pilna. Kāds apaļīgs puisis nesaudzēja pat savas kailās pēdas. Jo skriet pa asajiem granīta akmeņiem tiešām ir varonība.

Devos uz slaveno Haminas pusmaratona vietu. Tā atrodas blakus tirgus laukumam. Tur visā krāšņumā bija izvērsies lielais pavasara tirgus. Virs finiša līnijas saskatīju reklāmas plakātu, kas visiem atgādināja ,ka pavisam drīz Haminā notiks Starpatutiskai militārās muzikas festifāls.

Mani pārsteidza somu attieksme pret pasākumu. Nekādu kommpleksu. Skrēja apaļi, kalsni, jauni un atlētiski cilvēki. Ar smaidu un apņēmību. Lielākie aplausi tika haminiešu skriešanas stila piekopējiem. Tas ir dzērvju lidojošais skriešanas stils. Protams, neviens haminietis jums par to nestāstīs. Drīzāk otrādi, raustīs neziņā plecus.

Pirmdienā nekas vairs neliecināja par notikušo svētku pasākumu "vētru". Karavīri turpina mācīties šaut ar lielgabaliem, mīnmetējiem un citiem ieročiem. RUK ir universālo kareivju skola. Strādnieki brauc uz darbu, skolēni uz skolu.

Parasta ikdiena līdz nākošajiem spilgtajiem, vienojošajiem un jautrajiem svētkiem. Hamina ir pasaku un noslēpumu pilsēta.

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti 30 eiro vērtībā "Lage" restorānu - "Gan bei", "Thali" - apmeklējumam.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!