2010.gada 16.augustā visus mēdijus pāršalc vēsts par labajām ziņām no a/s Latvenergo. Arī Dienas Biznesa 16.augusta numurā varam lasīt plašu rakstu par a/s Latvenergo gaidāmo rekordpeļņu 2010.gadā. Dažādus ekspertu viedokļus par to, vai šāds peļņas līmenis ir liels vai mazs un, ka kaut kur Eiropā līdzīgi uzņēmumi pelnot divreiz vairāk.

K.Miķelsons no cietuma stāsta, ka Latvenergo tarifi esot 15-20% zemāki, kā tirgus cena un a/s Sadales tīkli ciešot milzīgus (11milj.ls) zaudējumus. Un nabaga Latvenergo šie zaudējumi ir jāsedz uz elektrības ražošanas rēķina un jāsubsidē mājsaimniecības!

K.Miķelsons un vēl daži kungi liekas ir pilnīgi atrāvušies no realitātes un aizmirsuši dažas svarīgas lietas:

1. AS Latvenergo vienīgais īpašnieks ir Latvijas valsts. Un valsts nav kaut kas mistisks un nesaprotams, bet gan katrs no mums. Katra mājsaimniecība, ko K.Miķelsona kungs nevēlas subsidēt, pēc būtības ir kādas Latvenergo daļas īpašniece.

2. Nav nekā amorāla, ja valstij piederošs uzņēmums sedz a/s Sadales tīkls(ST) un a/s Augstsprieguma tīkls (AT) zaudējumus ar mērķi necelt elektrības tarifus laikā, kad valdība grasās veikt atkārtotu izmisīgu budžeta konsolidāciju uz katras mājsaimniecības rēķina.

3. Gala patērētājam neinteresē šīs manipulācijas ar uzņēmumu peļņām un zaudējumiem. ST un AT 100% pieder Latvenergo un mēs, kā šī uzņēmuma īpašnieki skatāmies uz to, kā uz vienu veselu.

4. Esošais tarifs Latvijā ir 0,0743 Ls/kWh , bet kaimiņvalstī Igaunijā 0,0723 Ls/kWh. Tātad ar tirgus cenu viss ir kārtībā. Mēs maksājam vairāk!

5. Jaukajās prezentācijās www.latvenergo.lv mēs redzam, ka pēc būtības tiek izdalīta salīdzināta tikai saražotās elektrības cena taktiski apejot pārējās komponentes.

Es aicinātu atbildīgajām amatpersonām izmainīt iecietīgo attieksmi pret monopoluzņēmumu (un jo sevišķi valstij pilnībā vai daļēji piederošo) vēlmi celt tarifus un cenas. Kādēļ Latvijas Valstij vajag šādu peļņu? Vai paaugstinot tarifus elektrībai mēs veicinām ekonomiku, iedzīvotāju labklājību vai ceram uzlabot demogrāfisko situāciju iestājoties garajiem ziemas vakariem?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!