Foto: DELFI
"Delfi Aculiecinieks" publicē deviņu "Rakstnieku poliklīnikas" pacientu parakstītu atklātu vēstuli veselības ministrei Andai Čakšai, kā arī Nacionālā veselības dienesta Rīgas nodaļas vadītājai Renātei Neimanei par poliklīnikas pacientu tiesībām uz valsts nodrošinātiem medicīniskiem pakalpojumiem.

Ļoti cienītā ministres kundze!
Ļoti cienītā direktores kundze!

Vēršamies pie Jums, lai norādītu uz situāciju, kuras dēļ esam palikuši bez ģimenes ārsta un tik nepieciešamajiem medicīniskiem pakalpojumiem. Šos pakalpojumus pēc likuma esam tiesīgi saņemt no valsts, taču, mums neskaidru iemeslu dēļ, tas nav iespējams jau kopš 2016. gada decembra, kad SIA "Rakstnieku poliklīniku" izlēma atstāt abas ģimenes ārstes.

Poliklīnikā mūs informēja, ka abas speciālistes lēmušas pāriet uz SIA "Možums", citu poliklīniku Rīgas centrā, kas nozīmē, ka SIA "Rakstnieku poliklīnika" pašreizējās ģimenes ārstu kvotu sistēmas ietvaros nav tiesīga pieņemt darbā citus ģimenes ārstus un līdz ar to nevar saviem pacientiem sniegt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus.

Šai gadījumā situācijas ķīlnieku lomā ir nonākuši vairāki tūkstoši SIA "Rakstnieku poliklīnikas" pacientu, kam ziemas periodā, kas ir gada laiks, kad ir paaugstinātas saslimstības risks, nav pieejams valsts apmaksātais medicīniskais pakalpojums viņu izvēlētajā medicīnas iestādē, un nav atstāta arī izvēles iespēja – esam spiesti meklēt citu ģimenes ārstu vai mainīt ārstniecības iestādi, ja vēlētos palikt pie esošā ārsta.

Šeit gan vēlamies norādīt, ka SIA "Rakstnieku poliklīnika" sevi pierādījusi kā uzticamu ārstniecības iestādi daudzu gadu garumā, un to mainīt mēs nevēlamies. Liela daļa pacientu "Rakstnieku poliklīniku" (līdz 1997. gadam Latvijas Rakstnieku savienības poliklīniku) apmeklē jau paaudzēs, bet lielākā daļa, kuri kopš 2016. gada decembra nav griezušies pie savas ģimenes ārstes, pat nenojauš, ka turpmāk Raiņa bulvārī 27, Rīgā viņiem nepieciešamie ārsta pakalpojumi tiks liegti.

Divdesmit gadu garumā poliklīnikā ir mainījušies jau astoņi ģimenes ārsti, jo ir bijis ērti "savākt" daļu pacientu un doties tālāk, bet tas nav traucējis pieņemt darbā citus ģimenes ārstus un tiem pacientiem, kuru uzticība poliklīnikas sniegto pakalpojumu kvalitātei ir palikusi nemainīga, turpināt sniegt viņiem nepieciešamo veselības aprūpi, t.sk., arī valsts apmaksātos pakalpojumus.

Tad kādēļ tieši tagad, kad "Rakstnieku poliklīniku" ir pametušas divas ģimenes ārstes, kas, protams, nav aizliegts, poliklīnika nedrīks noslēgt jaunus darba līgumus ar citiem ģimenes ārstiem un turpināt sniegt pacientiem gan valsts apmaksātus, gan maksas pakalpojumus, kā tas ir bijis jau vairākus desmitus gadu?

Rodas pamatotas aizdomas, ka šis jautājums ir tieši saistīts ar problēmām "Rakstnieku poliklīnikai" noslēgt (pagarināt) telpu nomas līgumu ar VAS "Valsts nekustamie īpašumi".

Veidojas apburtais loks. Ja ir līgums ar Nacionālo valsts dienestu (NVD) par valsts deleģēta pasūtījuma veselības aprūpē veikšanu, būtu iespējams pagarināt telpu īres līgumu, bet ja NVD kaut kādu mistisku ģimenes ārstu kvotu konkrētā teritorijā (Centra rajons) dēļ līgumu neslēdz, tad nav arī īres līguma.

Tātad ierēdņu izdomātas kvotas ir svarīgākas par cilvēku vēlmi ārstēties tur, kur viņi vēlas un kur to ir darījuši jau gadiem ilgi.

Apzināmies, ka šajā situācijā ir daudz juridisku un cita rakstura nianšu, kuras mēs, iespējams, neizprotam un acīmredzot šie jautājumi "Rakstnieku poliklīnikai" būs jārisina tiesas ceļā.

Tomēr paļaujamies, ka Nacionālajam veselības dienestam rūp ikviena Latvijas iedzīvotāja labklājība un viņiem ir tiesības saņemt ar likumu noteiktos veselības aprūpes pakalpojumus viņu izvēlētajā ārstniecības iestādē, un vēršamies pie Jums cerībā, ka nebūsiet vienaldzīgi un uzskatīsiet par nepieciešamu meklēt esošās situācijas risinājumu.

Gripas (un ne tikai) epidēmija valstī jau ir sākusies, un tā jau ir prasījusi upurus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!