Foto: Reuters/Scanpix
Pie portāla "Delfi" vērsusies kāda anonīma Jūrmalas bērnudārza darbiniece ar sašutuma pilnu vēstuli par to, ka Jūrmalas dome jauno pedagogu slodzes un atalgojuma modeli izziņojusi vien dienu pirms rīkojuma stāšanās spēkā.

Izmaiņas Jūrmalas bērnudārza darbiniekus slodžu sadalē skārušas, 1. septembrī spēkā stājoties jaunajam atalgojuma modelim, kas paredz, ka atalgojums par slodzi pedagogiem kāps līdz 680 eiro.

"Rīkojums Jūrmalas domes pirmsskolas izglītības iestādēs izsūtīts tikai 31. augusta pēcpusdienā, taču jau nākamajā dienā tas stājas spēkā. Turklāt noteikumi arī paredz, ka pedagogiem jāstrādā pilnas slodzes darbs un nav iespējas izvēlēties pusslodzi vai 0,85 slodzi. Jūrmalā paredzētas arī nesamērīgi lielas bērnu grupas," portālam "Delfi" stāsta lasītāja. Viņa norāda, ka Jūrmalas dome noteikumus izstrādājusi, nekonsultējoties ar pašiem pedagogiem un neuzklausot viņu vēlmes.

Sieviete norāda, ka acīmredzot arī turpmāk bērnudārzā nāksies nostrādāt desmit stundas pēc kārtas un nākamajā dienā būs jāierodas septiņos. "Pašreizējā slodžu sadale, šķiet, piemērota tikai tiem pedagogiem, kuri ir pensijā, jo nekam citam kā vien darbam laika neatliek," teic lasītāja, kura portālu arī informēja, ka Jūrmalas pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi apvienojušies un domei nosūtījuši protesta vēstuli. Tajā pedagogi, ņemot vērā Ministru kabineta noteikumus, iebilst pret telpu platībai neatbilstoši lielām bērnu grupiņām, pārkāptām higiēnas prasībām, bet, pamatojoties uz Darba likumu, domei pārmet to, ka par izmaiņām darba līgumā netika brīdināti jau mēnesi iepriekš.

Jūrmalas domē portālam "Delfi" norāda, ka darbs pašvaldības izglītības iestādēs reorganizēts, lai pedagogiem atalgojumu varētu palielināt līdz 680 eiro, kā arī nodrošināt, lai pedagogi vienā darba vietā var strādāt pilnu darba nedēļu. "Stājoties spēkā jaunajam modelim, Jūrmalas bērnudārzos nesamazinās ne pedagogu skaits, ne amata vietas," portālam skaidroja Jūrmalas pilsētas domes Izglītības pārvaldes vadītājs Imants Vasmanis.

"Rīkojums par pedagogu darba grafiku izdots, ievērojot Darba likumā atļauto 40 stundu darba nedēļu. Pirms rīkojuma izdošanas Jūrmalas pilsētas domes Izglītības pārvalde konsultējusies ar izglītības iestāžu vadītājiem un izvērtējusi ar pedagogiem noslēgtos darba līgumus, kas paredz pilnas darba likmes nodrošināšanu," klāstīja Vasmanis, piebilstot, ka darba grafiku pedagogiem organizē katras izglītības iestādes vadītājs. Viņš arī akcentēja, ka, strādājot pie jaunā rīkojuma, ņemts vērā arī tas, lai bērniem tiktu nodrošināts kvalitatīvs izglītības process. "Bērnu skaitu grupā objektīvu iemeslu dēļ var samazināt, bet, lai to izdarītu izglītības iestāžu vadītājiem jāvēršas Jūrmalas domē," norāda Vasmanis.

Tikmēr Izglītības un zinātnes ministrijā portālam "Delfi" skaidroja, ka pirmsskolas izglītības iestāžu pedagoga darba slodze patiešām ir 40 stundas nedēļā, neatkarīgi no bērnu skaita. No tām 36 ir kontaktstundas, bet četras – sagatavošanās darbiem. "Izskatās, ka domes juristi ir nekorekti atsaukušies uz Ministru kabineta noteikumiem. Pašvaldības dokuments nav kvalitatīvi sagatavots," pauda IZM pārstāve Edīte Olupe.

Savukārt Darba inspekcijā informēja, ka pedagogu neapmierinātībai ar nepietiekamu telpu platību vienai grupiņai Jūrmalas bērnudārzos nav īsti pamata, jo prasības par minimālo telpu platību stāsies spēkā tikai no 2020. gada. Valsts Darba inspekcijas (VDI) Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode klāstīja, ka arī pedagogu sašutumam par to, ka darba līgumu mainīt nevar, nav nekāda pamata, jo likums pieļauj, ka, abām pusēm savstarpēji vienojoties, darba līguma noteikumus var grozīt un par grozījumiem nav obligāti jāziņo mēnesi iepriekš. Tāpat Strode norādīja – ja darbinieks strādā maiņu darbu un grafiks tiek mainīts, darbadevējam ar mainītu summētā darbalaika grafiku nav pienākums darbinieku informēt mēnesi iepriekš.

Darba likums arī nekādā veidā neparedz, ka darbiniekam būtu tiesības pieprasīt nepilnu slodzi, ja vien viņš nav grūtniece, sieviete pēcdzemdību periodā līdz gadam, vai arī sieviete, kas baro ar krūti, vai arī vecāks bērnam līdz 14 gadiem vai bērnam invalīdam līdz 18 gadiem. "Darba inspekcijas ieskatā pedagogu izklāstītajā situācijā nav iespējams konstatēt darbinieku diskrimināciju," pauda Strode. Jūrmalas pilsētas domes rīkojumā, nosakot pedagoga darba dienas ilgumu, nav pārkāpumu, viņa piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!