Foto: DELFI Aculiecinieks
"Delfi" redakcijā vērsusies lasītāja Tatjana, kura samulsusi par "Rīgas satiksmes" maksas autostāvvietas kontroliera rīcību. Tatjana stāsta, ka tūlīt pēc apstāšanās stāvvietā, viņai nekavējoties klāt pienācis kontrolieris un sācis fotografēt automašīnu, vēsta portāls "rus.delfi.lv".

"Piektdienā, 26. maijā, pulksten 16.02, es apstājos uz Dzirnavu ielas, starp Marijas un Krišjāņa Barona ielu. Man steidzami bija jāpiezvana, tāpēc apstājos "Rīgas satiksme" stāvvietā, bet jau nākamjā minūtē pie manas mašīnas pienāca kontrolieris un sāka fotografēt. Es atrados salonā, šofera sēdvietā," par notikušo šoku neslēpj Tatjana.

Tatjana sarunu pārtraukusi, kaut arī tā bijusi ārkārtīgi svarīga, lai kontrolierim pajautātu, kādēļ viņš tā rīkojas. "RS" darbinieks Tatjanai esot atbildējis, ka viņš piefiksējot faktu – sieviete nav samaksājusi par auto novietošanu maksas stāvvietā. Gadījumā, ja viņa aizbrauktu, tad izrakstītu sodu.

Kaut arī Tatjana stāvvietā palikt nebija plānojusi, tomēr par stāvēšanu samaksāja. Nolika čeku aiz vējstikla un turpināja pārtraukto sarunu pa telefonu. Pēc vairākām minūtēm atkal pienāca klāt kontrolieris un sāka fotografēt viņas spēkratu. Uz Tatjanas jautājumu, kādēļ viņš tā rīkojas, kontrolieris esot atbildējis, ka viņam nepieciešami pierādījumi par apmaksu, lai soda kvīts nebūtu jāraksta. "Vai tas neizskatās pēc atklātas šantāžas?" vaicā Tatjana.

Sieviete vēlas noskaidrot, vai nav notikusi pašdarbība no kontroliera puses, piespiežot sievieti maksāt par stāvēšanu autostāvvietā, kur atradusies tikai dažas minūtes un nemaz nav pametusi salonu. "Es vairākkārt personīgi esmu novērojusi, ka tad, ja autovadītājs sēž mašīnā, kontrolieri pret viņiem nevērš nekādas pretenzijas. Man šķiet, ka manā gadījumā kontrolieris rupji pārkāpa sava darba instrukcijas," lēš Tatjana un pieļauj, ka jebkuram šoferim maksas stāvvietā pienākas pāris bezmaksas minūtes, kuru laikā var izkāpt, aiziet līdz kases aparātam, iepazīties ar apmaksas procesu, samaksāt un atgriezties ar čeku automobilī.

"Nobeigumā gribu teikt, ka uzstājīgā fotogrāfa – kontroliera dēļ, diena bija pilnībā sabojāta," teic Tatjana.

Uzņēmums "Rīgas satiksme" ir maksas stāvvietu operators Rīgas pašvaldības teritorijā. Rīgas dome "Rīgas satiksmei" deleģējusi autostāvvietu ierīkošanas un pārvaldīšanas funkcijas kopš 2013. gada.

Uzņēmumā skaidro, ka saskaņā ar noteikumiem maksimālais laiks, kurā autovadītājs var bez maksas atrasties "Rīgas satiksmes" maskas autostāvvietā, ir piecas minūtes. Savukārt maksimālais laiks, kurā vadītājs var bez maksas atrasties autostāvvietā pēc tam, kad beidzies apmaksātais laiks, ir 15 minūtes. Šis laiks autovadītājam tiek dots, lai viņš samaksātu par papildu stāvēšanas laiku vai lai izbrauktu no teritorijas, skaidro Baiba Bartaševiča-Feldmane.

Saskaņā ar Bartaševičas-Feldmanes sacīto, lai pildītu savus profesionālos pienākumus, kontrolieris izmanto speciālas ierīces, kurās augšupielādēti darbam nepieciešamie pielikumi un programmas. "Šie automatizēti pieņemtie lēmumi garantē maksas autostāvvietu izmantošanas kārtību un ļauj kontrolēt, vai ir ievēroti autostāvvietu izmantošanas saistošie noteikumi," paskaidro Bartaševiča-Feldmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!