Zemes gabals, uz kura aizvadītās nedēļas nogalē nozāģēta Pētermuižas dižtūja, pieder pašvaldībai, taču tā nav bijusi informēta par koka eksistenci, portāls "Delfi" noskaidroja Valles pagasta pārvaldē.

Kā teica pagasta pārvaldes vadītāja Iveta Radziņa, koks nogāzts AS "Sadales tīkls" veicot elektrolīnijas tīrīšanu. Sākotnēji Radziņa sacīja, ka "Sadales tīkls" par darbiem nav informējis, taču vēlāk atzina, ka Informāciju bija saņēmusi. Atļauju par tūjas nozāģēšanu gan neviens nav prasījis, stāsta Radziņa.

"Protams, ka tas, kas ir noticis, ir ļoti slikti. Diemžēl pie tūjas nebija norādes, ka tas ir dižkoks. Turklāt tūja atradās krūmājā, es personīgi nezināju, ka šāds koks Vallē atrodas," pauž Radziņa, piebilstot, ka, viņasprāt, Dabas aizsardzības pārvaldei vai kādai citai organizācijai, kas atbildīga par dižkokiem Latvijā, būtu jāinformē pašvaldība, ja tajā atrodas īpaši koku eksemplāri.

Piemēram, par dižliepas atrašanos savas mājas pagalmā kāds vallietis aizvadītajā rudenī uzzināja tikai tāpēc, ka koku pēc zibens spēriena un degšanas zemes īpašnieks vēlējās nozāģēt. Tā kā zemesgrāmatā liepa bija atzīmēta kā dižkoks, viņš to nozāģēt nevarēja.

"Dabas aizsardzības pārvaldei noteikti ir zināms, ka "Sadales tīkls" veic elektrolīniju tīrīšanu arī mežos, kāpēc gan uzņēmumu nevarētu nodrošināt ar aizsargājamo koku sarakstu un to atrašanās vietu?" neizpratnē Radziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!