Foto: Reuters/Scanpix
Pirmkārt, kāpēc tērēju savu laiku, rakstos šo nelielo vēstuli? Atbilde - mani no sirds satrauc fakts, ka cilvēki neizprot patieso cīņu šajās vēlēšanās, proti, kuras tad lielos vilcienos ir tās divas grupas, kas spēkosies savā starpā.

Mani satrauc tas, ka daudzi seko pakaļ pēdējam modes kliedzienam "būt pret visiem", vai bērnišķīgā jebkā jauna glorifikācija cerībā uz labo feju jeb princi baltā zirgā. Jebkāds reālās situācijas, iespēju un galvenais seku izpratnes trūkums. Mani satrauc tas, ka vairākums izvēli izdara tikai tāpēc, ka kāds no kandidātiem tiem patīk vai nepatīk pēc ģīmja, vai tāpēc, ka pielīmējis savu bildi pie autobusa. Mani uztrauc pilsoņi, kas ir vienaldzīgi un nevēl vispār, neizprotot, ka mūsu gadījumā poga "atturēties" neeksistē, arī nebalsošana IR darbība par labu vai par sliktu kādam spēkam. Jo ticiet man, mums Latvijā nesvarīgu vēlēšanu nebūs vairs nekad. Ar katru gadu viss kļūst tikai nopietnāk.

Mūsu valsts ir brīva 23 gadus, praktiski visi, kas dzimuši kopš šī brīža Latvijā, ir pilsoņi (gan pilsoņu, gan nepilsoņu bērni), balsot var no 18 gadu vecuma, rēķiniet paši. Un daļa no visiem šiem mūsu vēlētājiem ir ļoti, ļoti saskaņoti savos balsojumos. Diemžēl ne tā daļa, kurai pieskaitu es sevi… Tā daļa, kurai pieskaitu es sevi, mētājas pa labi, pa kreisi, gaidot kādu, kas pienesīs zelta dzīvi uz paplātes. Un katru gadu dzimst teju 10 jaunas bezjēdzīgas partijas, savu labumu pamatojot ar to vien, ka nozākā iepriekšējās. Varētu padomāt, ka kādas partijas pieļautās kļūdas kaut kā pierāda jauno zākātāju kvalitāti un spējas.

Noteikti nerakstīšu, par ko balsot, nebūt ne, vēlos tik vien, lai visi izprot mūsu reālās iespējas un nākotnes scenārijus. Un tad, kad varianti ir patiesi skaidri, protams, katrs lai balso pēc savas pārliecības.

Realitāte manās acīs ir ļoti vienkārša – ir izkristalizējušies divi bloki - KREMĻA bloks (Ušakovs, Lembergs) un LATVISKAIS bloks (Vienotība, NA). Varam saukt tos savādāk (piemēram, labējais, Eiropas utt.), es tos iesaucu šādi. Citas partijas neminu, jo runāju par reāliem spēkiem, nevis pasaku varoņiem, kas to vien izdarīs, kā nozags pāris procentus. Pilnīgi neatkarīgi no tā, kuri ģīmji mums patīk vai nepatīk kādā no partijām, ŠIE IR REĀLIE PRETINIEKI. Ar jebkuru savu darbību mēs nostāsimies vienā vai otrā pusē.

Protams, pastāv iespēja nebalsot vispār vai izmest balsi mikro partijās, bet jāsaprot, ka arī šajā gadījumā - jebkura izvēle un pat bezdarbība būs lēmums par labu vienam vai otram blokam. Katra zaudēta balss vienam blokam ir ieguvums otram. Mēs varam bērnišķīgi cirst kājiņu zemē, ka tas nav godīgi un gribam vairāk izvēles, bet tas nemainīs realitāti.

Tas, kas mani biedē visvairāk (un par to rakstu jau ne pirmo gadu, vēl krietni pirms Ukrainā atsedzās patiesie Putina Jaunkrievijas plāni), ir fakts, ka pateicoties ķīviņiem savā starpā, šogad Kremļa bloks beidzot uzvarēs. Un beigu beigās būs arī mums pašiem savs Janukovičs, Kremļa cilvēks pie stūres, ne tikai pilsētā, bet valstī, ministrijās, visur. Ir protams, cilvēki, kas par to tikai priecāsies, bet nu šī vēstule tad nav viņiem. Šis līdzīgi domājošajiem, kas tomēr īsti nevēlas, lai tas notiktu.

Atkāpe. Neieslīgšu detaļās par to, kāpēc Lembergs ar saviem padotajiem (ZZS) ir iekļauti Kremļa blokā. Ja kādam šis fakts jau sen kā nav skaidrs, man patiesi žēl, ka daba nav iedalījusi tam kādam kaut kripatiņu kognitīvo spēju. Kaut vai palasot Lemberga nu jau praktiski privāto blogu (sauktu NRA), brālību ar Ušakovu un viņa priekšniekiem Maskavā nevar nejust. Galu galā, no kurienes tad nāk tā siltā naftas truba uz mūsu mīļo ostas pilsētu, uz kuras dažs labs tik ērti iekārtojies? Nemaz nerunājot jau par faktu, ka Nils pasniedza Lembergam (viņa pārstāvim Bērziņam) prezidenta krēslu. Varbūt kāds jau piemirsis, reiz dzīvoja jau atlaista Saeima, kas ar pēdējiem elpas vilcieniem iestūma Bērziņu prezidenta amatā. Jā, Ušakovam varam pateikt paldies par to, ka mums šobrīd ir tik "inteliģents" prezidents kā Bērziņš, par kuru kauns teju katrā ārvalstu vizītē, kurā viņš dodas. Bet ne par to šoreiz ir stāsts. Stāsts ir par to, ka nedrīkstam piemirst šo faktu kā tādu - Kremļa ļaudis uzdāvināja prezidenta krēslu Lembergam. Der padomāt, vai tikai šis parādiņš kaut kad nebūs jāatdod? Mana pārliecība, pateicoties mūsu sašķeltībai - pēc šīm vēlēšanām tas notiks.

Kāpēc Kremļa bloks uzvarēs?
Kā tas var būt, ka uzvarēs Kremļa (Ušakova/Lemberga) bloks, mēs nacionāli domājošie latvieši esam taču vairākums? Esam gan, bet šoreiz mēs zaudēsim (nesavāksim 51 krēslu). Iemesli:

1. Iemesls numur viens- balsis, kas tiks izmestas miskastē. Jaunās pseidopartijas, kas nozags pa vairākiem procentiem katra. Tādi veidojumi kā Šlesera dāma, naudas apbērtā Sudraba, Repše u.c. (Nepieminu vecos, treknos klaunus, jo ticu, ka tā partija nesavāks pat procentu). Bet pirmās divas, ko pieminēju, nozags pietiekami latviešu balsu, lai Kremļa bloks vinnētu. Kāpēc tā? Ja kāds vēl nezin vēlēšanu formulu - partijas, kas nepārsniedz 5% barjeru Saeimā netiek, viņu balsis aiziet proporcionāli uzvarētājiem, uzvarēs SC ("Saskaņa"), tātad… lojālais latvietis var droši lepoties ar to, ka balsojot par mikro partijām, būtībā nobalsojis par SC. Un viņa balss nepavisam nav aizgājusi tur, kur viņš bija plānojis.

2. Otrs iemesls ir kāda smalkāka problēma - harizmātisku cilvēku trūkums latviskajā blokā. Manu sirdi lauž fakts par, manuprāt, muļķīgajām kļūdām partijas priekšvēlēšanu taktikā. Proti, Latvijā ir diezgan daudz pamuļķu cilvēku, kas izdara savu partijas izvēli vēlēšanās, tikai un vienīgi balstoties uz to, kuri cilvēki tiem patīk vizuāli. Un labi zināms, ka pāris Latviskā bloka vadošie kandidāti cilvēkiem vienkārši nesimpatizē, bieži pat tikai ārēji. Ja vairāk tiktu pievērsta uzmanība tam, kuri un kādi cilvēki patīk šai tautas daļai, rezultāti būtu krietni labāki. Ir jādomā par jaunu, talantīgu un, galvenais, harizmātisku cilvēku piesaisti un virzīšanu.

3. Trešais iemesls ir milzīgās antikampaņas. Ko tādu sen neesmu redzējis, tik milzīga nauda un enerģija tiek tērēta, lai nomelnotu vienu politisko spēku. Un Latvija ir pateicīgs lauciņš šādām darbībām, jo otra nomelnoša, nolamāšana un sūdzēšanās, liekas, kļūst par vidējā latvieša raksturīgākajām iezīmēm. Bieži sagrozot faktus un to būtību līdz absurdam. Un pats skumjākais ir tas, antikampaņas par valdības "sliktajiem darbiem" organizē pamatā partijas, kas arī pašas bijušas valdībā visus šos gadus. Pašas piedalījušās šo lēmumu pieņemšanā.

Protams, arī es redzu lietas Latvijā, kuras gribētu mainīt, bet vēl vairāk redzu lietu, kuras negribētu. Daudzi to neapzinās (vai neatzīst). Mēs vienmēr aizmirstam, ka mūsu lēmumi var ne tikai uzlabot situāciju, bet arī pamatīgi to PASLIKTINĀT. Runas par to, ka kāds nāks un pārvērtīs dzīvi Latvijā paradīzē, ir vienkārši nožēlojams priekšvēlēšanu populisms. Es personīgi neticu, ka ir viens spēks, kas varētu atnākt un atnest Latvijai jūtami labāku dzīvi. Bet es ticu, ka ir spēki, kas var atnest krietni, krietni sliktāku.
Nenoliedzu, atsevišķus indivīdus, kas piedzinuši savas kabatas, vajadzētu atstādināt vai pat likt cietumā, par to nestrīdos, bet cirst neskatoties visu un visus ap viņiem nav diez ko prātīgi. Rezultāts var mūs ļoti nepatīkami pārsteigt.

4. Ceturtais iemesls, kāpēc Kremļa bloks uzvarēs - laikam jau cilvēku naivums attiecībā uz kādu partijas nosaukumu. Diemžēl latvieši tik daudz kur vēl Latvijā nesaprot, kas ir ZZS. Tie joprojām vadās pēc nu jau absolūti neloģiskā partijas nosaukuma. Pietiek uzlīmēt pāris autobusiem "mēs zemnieki, mēs zaļie!" (vai Griguli) un cilvēki tik balso, pilnībā aizmirstot, kas ir Lemberga kungs. Pilnībā neizprotot kuram flangam tagad atdod savu balsi. Pat cilvēks, kuru vairs neuzskatu par pašu attapīgāko (viņa paša kļūdu dēļ), tomēr pat viņš jau ir ko sapratis un reiz nosaucis lietas savos vārdos : 2014. gada 16. maijs, "Zatlers: Lembergs spēlē Krievijas pusē" http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/510310-zatlers_lembergs_spele_krievijas_puse. Toreiz vēl ironizēju: "Nevar būt, Tu tikai tagad to saprati?!"

Mēģināši rezumēt. Ja saprotot, ka eksistē šādi divi bloki, jūs tāpat vēlaties atdod savu balsi par Kremļa bloku (vai tam izdevīgā veidā), man nekādu pretenziju nav, galu galā tās ir jūsu tiesības. Vēlējos vienīgi, lai izprotat, par kuru bloku, par kuru virzienu, esat nobalsojuši. Lai nebūtu pēc pāris gadiem mums jātiekas jau mūsu pašu vietējā "Maidanā". Ir jauki brēkt pēc pārmaiņām, bet mums jābūt ļoti, ļoti atbildīgiem, izprotot KĀDAS TIEŠI "pārmaiņas" atnesam. Protams, pamata panikai šobrīd vēl nav, bet reizi četros gados gan vajadzētu saņemties, piecelties no dīvāna, un aiziet līdz tam vēlēšanu iecirknim. Kā jau minēju, ar katru gadu mūsu balsij ir vairāk pretinieku, un attiecīgi lielāka nozīme. Nesvarīgu vēlēšanu vairs nebūs.

Gribētos gan nobeigt tomēr uz cerīgākas nots, un tā ir sekojoša- pat ja piepildīsies mana prognoze, un Kremļa blice šoreiz uzvarēs, es ticu, ka pavisam drīz mēs saņemsim drosmi un izcīnīsim iespēju balsot vēlreiz.

Paldies, mīļie draugi, ja izlasījāt manu garo vēstuli, kas beigās izvērtās nedaudz garāka nekā plānots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!