Foto: Latvijas Banka

Apmeklējot "Privatbank" filiāli, "Delfi" lasītāja Irina pamanījusi paziņojumu, ka banka vairs nepieņem 2006. gadā izdotās 100 dolāru banknotes. Ņemot vērā lielo viltoto banknošu skaitu, līdzīgi šovasar lēmušas arī virkne citu banku, tostarp "SEB Banka" un "Citadele.

"Kas tā par diskrimināciju?" vaicā lasītāja Irina. "Lielai daļai cilvēku uzkrājumi ir tieši populārākajās 2006. gada 100 dolāru banknotēs," teic Irina. Viņasprāt, banku īpašumā būtu jābūt kvalitatīvām naudas viltojumu noteikšanas mašīnām. Pretējā gadījumā rodas šaubas par komerciestāžu spēju veikt skaidras naudas darījumus, pauž Irina.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka konkrētās naudaszīmes vairs nepieņem ne tikai "Privatbank", bet arī "Latvijas pasta banka", "Citadele", "SEB banka", "Krediidipank".

Galvenais atteikuma iemesls ir banknošu biežais viltošanas gadījumu skaits.

"SEB bankas" pārstāve Agnese Strazda skaidro, ka visos gadījumos, kad identificētas neīstas 100 dolāru banknotes, bijuši arī mēģinājumi noteikt galvenās viltojuma pazīmes, bet tas nav izdevies. "Mēs paši gan neesam saskārušies ar viltojumiem, bet ņemam vērā gadījumus Latvijā un pasaulē kopumā," teic Strazda.

Tikmēr bankas "Citadele" pārstāve Baiba Ābelniece stāsta, ka darbinieki ir redzējuši ārkārtīgi kvalitatīvus 2006. gada 100 dolāru banknošu viltojumus, ko grūti atpazīt. Šogad naudaszīmes inkasācijā vairs nepieņem un cilvēkus aicina valūtas maiņas punktos būt uzmanīgiem un neriskēt pieņemt konkrētās 100 dolāru banknotes.

"PrivatBank" pārstāve Gita Markovska portālam "rus.delfi.lv" sniegusi ieteikumu klientiem ar banku skatījumā šaubīgajām 100 dolāru banknotēm nepieciešamības gadījumā vērsties jebkurā no valūtas maiņas punktiem.

Līdzīgu ieteikumu pauž arī Latvijas Bankā. Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns pārliecinājies, ka, piemēram, valūtas maiņas punktā "Marika" samainīt 2006. gada 100 dolāru banknotes nav itin nekādu problēmu.

"Ja tomēr cilvēki nezina, kā rīkoties, tad var vērsties Latvijas Bankas vienotajā naudas pārbaudes centrā, kurā eksperti pārbauda gan eiro, gan arī jebkuras citas valsts valūtas naudaszīmes," stāsta Silakalns, piebilstot, ka naudas pārbaudes centrā jebkurš var saņemt atzinumu, vai ekspertīzei iesniegtā naudaszīme ir īsta vai viltota.

Tāpat banknoti vai monētu ekspertīzei var nodot arī tuvākajā policijas iecirknī, no kurienes naudaszīmes tālāk nosūtīs Latvijas Bankai. Atbildi par naudas īstumu sniedz mēneša laikā.

Silakalns atgādina, ka ASV dolāram nav likumīga maksāšanas līdzekļa statuss Latvijā. Ārvalstu valūtas apmaiņas pakalpojumu sniedzēji, bankas un licencēti apmaiņas punkti, paši var brīvi lemt par ierobežojumiem attiecībā uz šīm vai citām ārvalstu valūtu naudaszīmēm.

Ar 2006. gadā izdotajām 100 dolāru banknotēm joprojām strādā "Swedbank", pastāstīja bankas pārstāve Kristīne Jakubovska. Viņa norādīja, ka dolārus uzņēmumā pieņem, ja tehnika tos atpazīst kā īstus.

Ne Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), ne arī Latvijas Komercbanku asociācija neapkopo statistiku par bankām, kuras pieņem 2006. gadā ASV izdotās 100 dolāru banknotes. FTKT pārstāve Laima Auza norāda, ka normatīvie akti nenosaka kredītiestāžu sniegto finanšu pakalpojumu nodrošināšanas veidus klientiem. Nav noteikts, ka bankām būtu pienākums veikt skaidras naudas iemaksas kontā.

"Katra banka pati izlemj, kāda veida finanšu pakalpojumus klientam sniedz," skaidro Auza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!