Foto: DELFI Aculiecinieks
8.februārī vairāk nekā 60 valstis visā pasaulē apvienojas, lai astoto gadu pēc kārtas rīkotu Vispasaules Drošāka interneta dienas pasākumus.

Mūsu valstī šīs dienas aktivitātes organizē Latvijas Interneta asociācijas "Net‑Safe Latvia" Drošāka interneta centrs. Aktivitāšu īstenošanai ir piešķirts 75% līdzfinansējums no Eiropas Komisijas Drošāka Interneta programmas. Šogad kampaņas Internets - tā nav spēle, tā ir TAVA dzīve! mērķis ir pievērst sabiedrības, īpaši bērnu un jauniešu, uzmanību tam, kā aktivitātes virtuālajā vidē ietekmē cilvēka reālo dzīvi.

Kampaņas ietvaros pie Latvijas Nacionālās operas šodien plkst. 11.00 notika zibakcija (flashmob – angļu val.). Lai gan rīts bija diezgan pavēss un mazliet smidzināja lietus, jau piecas minūtes pirms norunātā laika bija sapulcējušies vairāki desmiti jauniešu, kuri vēlāk pēc svilpes signāla uz dažām minūtēm sastinga pozā, kas parādīja, kā viņi lieto internetu ikdienā.(teksta tupinājums pēc video loga)

Kaut arī internets palīdz sazināties un strādāt, tam ir sava ēnas puse. Piemēram, 1990.gadā pirmo reizi tika ieviests interneta atkarības jēdziens (Internet Addiction Disorder). Ar to saprot psihisku stāvokli, ko raksturo uzmācīga vēlme lietot internetu un nespēja pārtraukt to darīt. Daudzi vecāki nezina, ko viņu bērni dara internetā, savukārt 8% vecāku pat neprot strādāt ar datoru (SKDS veiktās 2008.gada aptaujas rezultāti).

Mājaslapā www.drossinternets.lv jebkuram ir iespēja elektroniski ziņot par atklātajiem pārkāpumiem internetā. Ziņojumi tiek apstrādāti un vajadzības gadījumā nosūtīti izskatīšanai Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļai. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija nodrošina uzticības tālruņa 116111 (80006008) darbību.

Palīdzību un atbalstu var meklēt tad, ja ir saņemti nepatīkami e-pasti vai uzieti aizskaroši materiāli, vai ir pamanīts kaut kas aizdomīgs, piemēram, vardarbīgs saturs internetā, vai notiek pazemošana, vai radušās bažas par savu drošību.

Bērni un pusaudži var zvanīt katru darba dienu no plkst. 08.00 līdz plkst. 23.00, kā arī sestdienās no 08.00 līdz 22.00 un svētdienās no 10.00 līdz 22.00. Tā ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!