Tieši pirms 74 gadiem Staļins Baltijas valstīm, Polijai un Somijai izvirzīja prasību noslēgt "Miera" līgumu ar PSRS. Savu parakstu zem tā lika arī Baltijas valstis, tādējādi sperot pirmo soli vēlakajai aneksijai.

Somija no pazemojošā līguma atteicās. Kā bieds citām valstīm pret Somiju tika novirzīta gandrīz pusmiljonu liela krievu armija. Armijai bija apmēram 2000 tanku. Taču Somijai palīgā nāca daudzu valstu brīvprātīgie, turklāt dažāda veida palīdzību sniedza Francija, Anglija un citas kaimiņvalstis. Kaujām toreiz deva nosaukumu Ziemas karš.

Neilgā laika posmā, no 1939. gada 30. novembra līdz 1940. gada 13. martam somi pazaudēja 70 tūkstošus, savukārt krievi - 200 tūkstošus kareivju. Somi bija spiesti miera līgumu tomēr parakstīt, taču nezaudējot valstisko neatkarību.

Gadadienas atzīmēšanu Haminas pilsētiņā zīmīgu padarīja vairāk apstākļi. Haminas dievnams piedzīvojis atjaunošanu un tikai nule atvērts apmeklētājiem. Pavisam atjaunošana izmaksāja divus miljonus eiro. Darbi turpinājās gadu. Vēsturiskās baznīcas rekonstrukciju finansēja Eiropas Savienība, Somija un vietējā pašvaldība.

Atjaunošanas gaitā baznīcas ieguvušas jaunas ērģeles, atjaunotas dievnama koka detaļas, veikta pretpelējuma pasākumi, kā arī ievilkta pavisam jauna elektroinstalācija, baznīca aprīkota ar audio iekārtu. Tagad to rotā jauni apgaismes un dekoratīvie elementi. Nomainīta visa tekstīlija, dievnamā ir lielāka uguns drošība, ierīkotas signalizācijas sistēmas.

Dievkalpojuma gaitā īpašu akcentu piešķīra tas, ka nesen notikusi jaunatnes iesvētīšana blakus dievnamā. Iesvētīšanas ceremonija somiem ir liels un svinīgs notikums.

Pēdējie notikumi Krimā somos ir radījuši drūmu un pat draudīgu sajūtu, jo somiem šādi notikumi ir labi zināmi. Acīmredzami raisīsies jautājums par steidzīgu Somijas iestāšanos NATO. Līdz šim daudzi somi tam pretojās, mēģinot darīt visu, lai attiecības ar kaimiņu būtu normālas.

Vai tiešām somu cerības uz ekanomiskās krīzes pārvarēšanu un dzīves uzlabošanos atsitīsies pret kārtējās paranojas melnajiem asmeņiem?

"Delfi Aculiecinieks" aicina - sūti reportāžu un saņem dāvanu karti 28 eiro vērtībā restorāna "Gan bei" apmeklējumam! Vairāk par noteikumiem lasi šeit. Foto un video gaidīsim epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!