Foto: AFP/Scanpix
UEFA, FIFA un visas pārējās federācijas jau vismaz gadu desmitu ziņo par iestāšanos pret rasismu. Taču vai nesanāk tā, ka ar rasismu tiek saprasta tikai neiecietība pret melnādainajiem?

Evrā un Suaresa skandāls tikai pielēja petroleju šīs problēmas ugunskurā. Kam gan interesē mans viedoklis, taču, ja man kāds to jautātu, arī pats Suaress nav baltais. Indiāņu pēctecis, kurš principā varēja justies tikpat apvainots kā melnais Evrā. Piedevām šis gadījums nebija nekas vairāk kā divu cilvēku savstarpējs konflikts. Pa biksēm bija pelnījuši abi, bet kā viss beidzās? Evrā, pirmkārt, jau tika izteikts atbalsts. Labi, varbūt ar nelielu šķipsniņu nosodījuma. Suarezs? 40 tūkstoši mārciņu un 8 spēļu diskvalifikācija. Un, ja toreiz Evrā būtu teicis, ka tunelī viņu apvainoja visa Liverpool komanda? Diskvalificētu visus? Varbūt Liverpool tiktu izmesta uz Chempionship? Gadījums, kā mēdz teikt, slidens.

Iespējams, nedaudz paslīdēja kāja lēmuma pieņemšanā. Taču nu ir klāt nākamais, turklāt ar vēl absurdāku lēmumu. Terijs pret Ferdinandu. Londonas tiesa atzina, ka neviens no futbolistiem tā arī neesot dzirdējis, ko otrs teicis, un nekāda soda nebūšot, taču Anglijas futbola federācijai gan šāds lēmums nebija pa prātam. Viņi veica savu izmeklēšanu un bijušo Anglijas izlases kapteini atzina par vainīgu, piespriežot četru spēļu diskvalifikāciju un 220 tūkstošu mārciņu sodu. Ja atgriežamies pāris teikumus atpakaļ, varam salīdzināt, secinot, ka tas ir vairāk nekā piecas reizes lielāks nekā Suarezam. Mazāks, tiesa, ir spēļu skaits, kurās Terijs varēs piedalīties vien ar acīm, piedevām pamatojums ir visai interesants. Terijs Ferdinandu par ”nēģeri” nosaucis vienreiz, kamēr Suareza to izrunājis septiņas reizes. Tātad varam izveidot vienādojumu, lai aprēķinātu katra vārda cenu?

Cīņa pret rasu neiecietību ir apsveicama. Ar to būtu jānodarbojas jau kopš bērnības, un, šķiet, valstīs, kurās atšķirīgu ādas krāsu piederīgie uzaug plecu pie pleca, šādām problēmām nevajadzētu rasties. Tāpēc vietā ir jautājums par to, vai pēdējā laikā izskanējušie skandāli tik tiešām ir rasisma izpausmes vai vienkārši savstarpēji konflikti?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!