Foto: F64
Pēdējās divas nedēļas atkal un atkal var sastapties ar oktobrim tik tradicionālo Latvijas hokeja līdzjutēja viedokli, ka izslēgšanas spēles ”Dinamo” nespīd, leģionāri nekam neder, savukārt vietējiem spēlētājiem jāpadomā par darba iespējām kādā no Latvijas lielveikaliem. Kādi tad ir skaitļi un fakti?

Šobrīd Rīgas ”Dinamo” atpaliek no astotās vietas, kas garantē vietu izslēgšanās spēlēs, par astoņiem punktiem, kad visas komandas būs aizvadījušas vienādu spēļu skaitu, mūsu komandu no kārotās astotās vietas, visticamāk, šķirs kādi 10 - 11 punkti. Tas nav daudz, bet nav maz, t.s. Šuplera ērā ”Dinamo” ir atradies arī kritiskākā situācijā.

Pirms tieši trīs gadiem Rīga šajā brīdī bija pēdējā Rietumos ar tikpat punktiem (17) kā tagad. Toreiz rīdzinieki to iespēja 19 spēlēs šogad 20. Līdz astotajai vietai toreiz mūs šķīra jau 11 punkti līdz 7. vietai pat 13. Vai toreiz situācija bija cerīgāka? Diez vai 2009. gada oktobrī mēs bieži jau pirmajā trešdaļā nonācām zaudētājos ar 0:3 vai pat 0:4.

Tuvākās četras spēles līdz pārtraukumam KHL kalendārā lielā mērā iezīmēs ”Dinamo” turpmāko ceļu turnīra tabulā. Atlikušajās četrās spēlēs iegūti 6 - 7 punkti noteikti stabilizētu situāciju un nepalielinātu atstarpi līdz 8. vietai Rietumos. Visticamāk, vismaz divas uzvaras būs vajadzīgas, lai mierīgi varētu gulēt arī Rautakallio. Trīs zaudējumi atlikušajās spēlēs var beidzot piespiest arī kluba vadību domāt par jaunu galveno treneri un atteikšanos no daža laba ārzemju spēlētāja.

Pēdējās cīņās ar Magņitogorsku un Čeļabinsku priecēja Rīgas uzbrukums. Beidzot mūsu hokejisti sāka parādīties vārtu priekšā, beidzot situācijās, kad aizsargi izdarīja metienus no zilās līnijas vārtsarga redzamību brīžiem pat apgrūtināja trīs ”Dinamo” hokejisti. Diemžēl treneris Rautakallio izvēlējās abas šīs spēles aizvadīt ar 11 uzbrucējiem (atcerieties pirms sezonas ”Dinamo” treneri lielījās, ka pirmo reizi, komandai ir vairāki konkurētspējīgi rezervisti, kuri jebkurā laikā var aizstāt pamatsastāva spēlētājus), turklāt abu spēļu trešie periodi tika aizvadīti izmantojot tikai trīs uzbrucēju trijniekus, kas arī bija būtiskākais iemesls, kāpēc trešo periodu izskaņā mūsējie uz sāncenšu fona izskatījās sagurušāki.

Var piekrist bijušajām Latvijas izlases uzbrucējam Aigaram Ciprusam, ka līdzšinējā sezonā 'dinamieši' savus gūtos vārtus ir izspēlējuši, nevis izcīnījuši ar spēku. Tieši šī atkal parādījusies cīņa vārtu priekšā priecē un dod cerības, ka turpmākajās spēlēs mūsu hokejisti varētu gūt arī vairāk, nekā divus vārtus vidēji spēlē.

Ja uzbrukums pēdējās divās spēlēs iepriecināja, tad aizsardzības līnija ap kapteini Galviņu pieļāva tikpat daudz rupju kļūdu, cik iepriekš desmit spēlēs, ļaujot pretinieku spēlētājiem izdarīt faktiski netraucētus metienus no vārtu priekšas. Vārtsargi savas ripas it kā ķēra, taču nevarētu teikt, ka Telkvists un Jučers būtu vairākas reizes izglābuši komandu no vārtu zaudējuma.

Secinājumi? Rīgas "Dinamo" nevienā no savām piecām KHL sezonām nav spīdējuši ar izcilu sniegumu oktobrī. Pagaidām ir pāragri norakstīt šo sezonu, ja nākamās četras spēles aizvadīsim ar tikpat agresīvu uzbrukumu un kaut nedaudz labāku aizsardzību uzvaras noteikti būs, taču, ja zaudējumu sērija turpināsies KHL sezonu novembra vidū visticamāk atsāksim ar jaunu galveno treneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!