Savulaik Rozas Luksemburgas un Klāras Cetkinas iedibinātā tradīcija 8.martā svinēt sieviešu dienu līdz ar PSRS sabrukumu Latvijā tika atmesta kā padomju svētki.

Starptautiskajai sieviešu dienai ar padomju ideoloģiju un piekopto politiku nebija nekādas saistības. Šī diena ātri tika aizstāta ar rietumu pasaulē atzīmēto Mātes dienu. Protams, visas mātes ir sievietes, bet ne visas sievietes ir mātes. Tādēļ daudzas sievietes zināmā mērā tika diskriminētas.

Padomju laikā 8.marts bija brīvdiena, tādēļ jau dienu pirms tam vīrieši uzņēmumos apsveica savas kolēģes. Darba dienas beigās uzņēmumos notika lielākas vai mazākas ballītes. Daudzos tā laika kolhozos 8.martā rīkoja lielas balles klubos ar klātiem galdiem, kas bija līdzvērtīgas apsējībām un ražas ballei. Sievietes tika sveiktas tradicionāli ar sārtām tulpēm, apsveikumu kartiņām. Sievas, meitas un māsas saņēma arī kādas dāvaniņas.

80-jos gados dažiem 8.marts bija ienesīgs puslegālais bizness. Privāto māju būvētāji savos apbūves gabalos pirmās būvēja apkurināmas siltumnīcas vai ietilpīgas saimniecības ēkas, kurās audzēja tulpes. Īpaši Vidzemē uzņēmīgie ļaudis savos dzīvokļos atbrīvoja istabas no mēbelēm un tajās audzēja tulpes. Bija daudz dažādu paņēmienu, kā izplaucēt ziedus tieši 7.- 8. marta dienā. Tad darbavietās ņēma brīvdienas, krāva ziedus mašīnā un parasti devās uz Ļeņingradas vai citu lielāko Krievijas pilsētu tirgiem. Tajā laikā republikā par tulpju naudu tika uzceltas daudzas privātmājas, nopirkti daudz Žigulīši un pat Volgas.

Bildēs - daži tā laika Sieviešu dienas apsveikumi.


aleksanderplat: Beidzot ir pienācis paši elegantākie un ziedošākie dāmu svētki – 8. marts jeb Sieviešu diena.

Ir pienācis laiks mosties no ilgās ziemas. Pavasara saule lēnām atbrīvo zemi no nepatīkamās sniega un ledus kārtas, debesis kļūst zilas, pavasara puķes, koki un krūmi sāk zaļot, uzbriest pirmie pumpuri, un tas viss sievietēm par prieku.

Katra no jums ikdienā, bet it īpaši 8. martā, ir pelnījusi labus vārdus un glaimojošus komplimentus no apkārt esošajiem vīriešiem. Tieši jūs esat mūsu uzticamais draugs, ģimenes pavarda kurinātājas, apbrīnas, pielūgsmes un lepnuma objekts.

Pievienota neliela tematiska pastkartīšu kolekcija.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!