Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītāja rokās nonākusi īpatnēja Latvijā izdota divu eiro monēta, liekot vaicāt, vai tas ir kļūdains ražojums. Latvijas Bankā no foto vien precīzi to pateikt nevar, jo, iespējams, monēta bojāta vai cietusi negadījumā.

"Ir atrasta 2 € monēta ar defektu. Lasīju, ka tās jau izņemtas no aprites, bet kāda vēl ir noklīdusi," teikts lasītāja vēstulē.

Par to, vai monētai patiesi ir ražošanas defekts, lasītājs var pārliecināties, dodoties uz Latvijas Bankas kasēm, norāda bankas preses sekretārs Jānis Silakalns. "Pieredzējis kasieris dos savu vērtējumu vai šaubu gadījumā nosūtīs monētu uz naudas laboratoriju ekspertīzei, kas ierasti tiek veiktas mazāk nekā divu nedēļu laikā," teic Silakalns. Pēc fotoattēla vien pilnīgi droši nevarot noteikt, monēta ir ražošanas defekts.

Tāpat ir iespējams, ka nauda ir bojāta, piemēram, nelaimes gadījumā vai arī nolietota. Negadījumā cietušas monētas Latvijas Bankā var apmainīt tikai, iesniedzot ticamus nelaimes gadījuma pierādījumus, piemēram, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta izziņu vai Valsts policijas izziņu.

Ja nacionālā banka apstiprina, ka nauda ir ražošanas defekts vai ka cietusi negadījumā, nolietota, to var apmainīt pret jaunu. To banka darīs arī tajos gadījumos, kad, piemēram, naudu sagrauzis suns vai tā nejauši nokļuvusi veļasmašīnā. Savukārt tīšām bojātas naudas apmaiņu nacionālā banka neveic. Turklāt naudas maiņa tiek nodrošināta tikai Latvijā izdotām naudas zīmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!