Foto: DELFI Aculiecinieks
Rīgā senākas un jaunākas vēstures liecības var sastapt teju ik uz soļa, tostarp visnegaidītākajās vietās – pat Mežaparka mežā, raksta aculiecinieks Anonymous.

Pētot "Google" satelīta karti, uzmanību piesaistīja divi vienādi un nesaprotami objekti meža masīva rietumu malā. Turklāt vienā līnijā ar abiem objektiem mežā redzams smilšu klajums. Varbūt dabisks veidojums, bet varbūt iesākta būvbedre trešajam tādam pašam objektam?

Foto: Google Maps

Izmantojot Lieldienu brīvdienas, devos objektus aplūkot dzīvē. Vispirms atklājās, ka abi objekti atrodas, iespējams, kādā PSRS laiku militārā teritorijā, par ko liecina pārsvarā itin labi saglabājusies dzelzsbetona sēta un dzeloņstiepļu iekšējais žogs. Tāpat redzams, ka bāzei no dienvidu malas kādreiz pieslēdzies dzelzceļa atzars, raksta lasītājs.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Paši objekti, kurus var redzēt arī no blakus esošajiem pakalniem, izrādījās masīvi dzelzsbetona veidojumi, kurus vēl ieskauj zemes valnis. Uzraksti krievu valodā par ugunsbīstamību un cauruļvadu pieslēgvietas liecina, ka te bijusi kāda naftas produktu glabātuve.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Iespējams, ka betona veidojumi ir paliekas no pamatiem vai konstrukcijas, kura balstījusi metāla cisternas naftas produktu uzglabāšanai.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Parunājot ar vietējiem iedzīvotājiem, noskaidroju, ka ārpus daļēji iežogotās teritorijas esošo smilšu klajumu sauc par Bļodas kalnu vai Bļodiņkalnu – tā esot iecienīta ziemas prieku baudīšanas vieta.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Par betonētajiem objektiem daudz informācijas gan neizdevās iegūt, taču klīst runas, ka tā ir degvielas krātuve, ko Otrā pasaules kara laikā uzbūvējuši vācieši, bet pēc tam izmantojuši PSRS spēki. Vai tā ir tiesa? Varbūt kāds "Delfi" lasītājs zina?

Savukārt pēc Latvijas neatkarības atgūšanas teritorija nonākusi privātā pārvaldībā. Iespējams, krātuve kādā brīdī vairs nav bijusi vajadzīga un cisternas, kā arī citas metāla daļas sagrieztas metālā vai pārvietotas uz citurieni, spriež aculiecinieks Anonymous.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!