Foto: Reuters/Scanpix
Domāju, ka Krievija vairs neizrādīs savu interesi militāri iekarot Ukrainas reģionus. Krievijai bija tikai viena problēma ar Ukrainu - Krima, kur atradās Krievijas kara flote un Krievijai bija jāmaksā liela nomas maksa par karabāzu izmantošanu. Tāpēc atcerējās vēsturi par PSRS (Hruščova) dāvanu Ukrainas PSR un atteicās no agrākās dāvanas un anektēja Krimu, jo Ukraina vairs nav draudzīga valsts Krievijai.

TV ziņu kanālā "BBC World News" apgalvo, ka Doņeckas apgabalā, Slavjanskā darbojas "Pro Russian Separatists". Ziņu kanāli grib sarežģīt un saputrot informāciju. Ukrainā tagad ir "(Any nation) separatists". TV ziņu kanāls "FRANCE 24" apgalvo, ka Doņeckas apgabalā ir "Pro-Russian rebels, militance". Vērtējot intervijas, ir tikai "ProAmericans rebels, separatists, militance". Taču ir daži apgalvojumi, kurus es gribu pateikt par Ukrainu angļu valodā: "Pro-American rebels for separation from Ukraina", "Separatist USURPATORS", "Many Ukraina regions separatism for independence, but not for reunition with Russia".

Ukrainas dienvidaustrumos par atdalīšanos cīnās nevis Ukrainas pro Krieviskais karaspēks, bet gan Ukrainas pro amerikāniskais paramilitārais karaspēks (Krievijas karavīri ir tikai privāti algotņi, bez saistības ar Krievijas bruņotiem spēkiem. Krievijas armijai nav oficiālas atbildības par Austrumukrainas nemiernieku ieņemtajām administratīvajām ēkām, policijām, prokuratūrām).

Doņeckas apgabalā (republikā) nav pro Krieviskā karaspēka. Doņeckas apgabalā darbojas privāts separatisks karaspēks, kas cīnās par neatkarīgu Doņeckas Republiku. Doņeckas, Slovjanskas separātisti privāti vervē savās rindās algotņus, gan no Ukrainas, gan no Krievijas vai citām ārzemju valstīm.

Doņeckas, Slovjanskas separātisti ir paramilitāri spēki, kurus, iespējami, finansē Ukrainas oligarhi (daži runā par Janukoviču), bet, visticamāk, tā ir ASV, jo grib sadalīt Ukrainu mazās reģionu republikās.

ASV vada un organizē dzīvi visā Ukrainā. Lai reģioni netiktu apdalīti, arī viņiem "ļauj izteikt savu viedokli". Dienvidaustrumu separātisms ir ASV organizēta, valsti sašķeļoša darbība. Ja Kijevas varas iestādes neuzklausīs Ukrainas austrumu reģionu vēlmi pēc krievu kā otrās valsts valodas un lielākas pašvaldību patstāvības, tad, baidoties no ukraiņu fašisma, viņi var cīnīties par ASV slepeni atbalstītu, neatkarīgu krievisku nacistisku Doņeckas Republiku, ar krievu kā vienīgo valsts valodu.

Krievijas ārlietu ministrijas pārstāvji brīnās, ka Ukrainas valdības pusē darbojas ārzemju konsultanti un angliski runājoši karavīri. Ukraina ir neatkarīga valsts un var pati izvēlēties, kādus (arī ārzemju) militāros spēkus piesaistīt savās militārās operācijās. Tai pašā laikā starptautiskā mērogā Krievija līdz šim netiek stingri nosodīta par savu karavīru izīrēšanu Doņeckas Republikas separātistu karaspēkam, kā par to stāstīja Slovjanskas pašaizsardzības spēku vadītājs Igors Strelkovs.

Līdz ar to Doņeckas apgabala separātistu uzurpatori darbojas kā paramilitāra algotņu armija. Arī Ukraina pieņem savā nacionālajā gvardē privātus algotņus no citām valstīm. Līdz ar to Ukrainā notiek separātistu izraisīts pilsoņu karš, kur viena privāta armija cīnās ar otru daļēji privātu armiju.

Ženēvas 17.aprīļa vienošanās neatrisina konfliktu Ukrainā, jo tas ir tikai mazs diplomātiskais solis konflikta mazināšanā. Vēl ir vajadzīgs Ukrainas iekšpolitiskais solis, proti, noskaidrot, vai Ukrainā būs vienota Ukraina vai arī Ukraina tiks sašķelta mazās reģionu republikās.

Šobrīd šī iekšpolitiskā izšķīršanās noskaidrojas Slovjanskā un Doņeckā, kur Ukrainas nacionalā gvarde cīnās pret krievu nacistiskajiem separātistiem. Slovjanskā Ukrainas nacionālā gvarde necīnās pret miermīlīgajiem iedzīvotājiem, bet pret separātistu bruņoto algotņu karaspēku, kas ir ieņēmis apgabala varas iestādes - miliciju, prokuratūru, izpildkomiteju.

Tāpēc Ukrainas nacionālajai gvardei ir tiesības separātistu karaspēku saukt par teroristiem un veikt pret viņiem militāru armijas uzbrukumu. Pro amerikāniskie separātisti veic Ukrainas nacionālās gvardes pretterora operācijas veicēju mānīšanu trīs veidos. 1. Separatistu reģionos neesot teroristu, bet ir tikai miermīlīgi iedzīvotāji. Šie pseidomiermīlīgie iedzīvotāji uzstāj uz Ukrainas armijas atbruņošanu un pāriešanu separātistu karaspēka pusē. (Separātisti tīšām slēpjās aiz miermīlīgo iedzīvotāju mugurām, kā ar dzīvo vairogu, lai vēlāk varētu teikt, ka Ukrainas nacionālā gvarde nepamatoti apšauj neapbruņotus civiliedzīvotājus.)

2. Administratīvo ēku ieņēmējiem un blokposteņu pārstāvjiem neesot ieroču - tikai koka un metāla nūjas. (Televīzijā var redzēt, ka viņi ir bruņoti ar automātiem.)

3. Iedzīvotāji apgalvo, ka brīvprātīgi iet neapbruņoti pret bruņotiem tankiem. (Iedzīvotājus uzpērk (privāti korumpē), lai viņi atbalstītu krievu separatistus.) 2. maijs bija bagāts ar krievu separatistu idejisko izgāšanos. Konstatēju vismaz 4 politiskās un taktiskās izgāzšanās.

Pirmkārt, Ukrainas helikopterus sašauj ar ārzemju (ne Krievijas) granātmetējiem (Ar Pārnēsājamu Zenīta Raķetes Kompleksu (PZRK). Manuprāt, separātistiem to piegādāja ASV.

Otrkārt, Doņeckā cilvēkus, galvenokārt sievietes, pieraksta sarakstā par to, ka viņi ies bez ieročiem aizšķērsot ceļu Ukrainas nacionālās gvardes bruņumašīnām. (Domāju, ka tie ir algu saraksti, lai vēlāk varētu samaksāt par atbalstu pro amerikā niskiem separātistiem.

Treškārt, TV "Rossiya 24" raidījuma "Agit Prop" politiskajā komentārā atzīmē: "Kā propogandā varu teikt - ir sācies "Krievu pavasaris" (TV "Rossiya 24" apstiprina, ka ir pro amerikānisks ziņu kanāls, kas raida uz Krieviju un Ukrainu destruktīvu, konfliktu eskalējošu melu informāciju, jo "Arābu pavasari" organizēja tieši ASV.)

Ceturtkārt, kādā ārzemju televījā parādījās informācija, kas ir simptomātiska notiekošajam - bijušā Socialistiskā Ukrainas Republika (Tātad vēl joprojām Ukrainai gatavo Dienvidslāvijas likteni, kurai arī ir apzīmējums bijušā Sociālistiskā Dienvidslāvija. Pro amerikāniskie separatisti nav atmetuši vēlmi sadalīt Ukrainu mazās republikās.)

Apkopojot visu iepriekš sacīto, Ukrainai ir jādomā, vai ir vērts sadarboties ar ASV kredītu jomā un korupcijas jomā. Ukrainai ir jāprasa no ASV stingras savas nostājas definēšana, proti, vai ASV ir ar Ukrainu, vai ASV ir ar separātistu "Krievu pavasari".

Ja ASV ir ar Ukrainu, tad TV "Rossiya 24" ir jāslēdz un ASV ar saviem bruņotiem spēkiem jākaro pret Dienvidaustrumu separātistiem. Ja šajā jomā nav viennozīmīgas sadarbības, tad ASV nav Ukrainas draugs, bet gan ienaidnieks. Tāpēc Ukrainai būtu jāpārtrauc ciešā sadarbība ar ASV.

Ukraina visvairāk var uzticēties Eiropas Savienībai. Mazliet Ukraina tomēr var uzticēties Krievijai ar Putinu, bet nevar uzticēties ASV uzpirktajiem Žirinovskim, Zjuganovam (Krievijas karaspēka Ukrainas iebrukuma veicinātājiem), kas tik čakli runā ASV kontrolētajā TV "Rossiya 24".

Domāju, ka Ukraina nav tikai bijušā sociālistiskā republika. Domāju, ka vienotai Ukrainai bez Krimas ir perspektīva nākotnē. Visā Ukrainā dzīvo ukraiņi, tāpēc būtu nedabīgi sadalīt Ukrainu mazās republikās, līdzīgi kā tas notika Moldovā un Piedņestras Republikā.

Ukrainas austrumos nosoda to, ka "Labējais sektors" netiek izformēts. Domaju, ka "Labējais sektors" pašreiz var darboties Ukrainas politikā, jo Ukrainā notiek pilsoņu karš, bet "Labējais sektors" ir patriotiska militāra organizācija. Kad beigsies karadarbība un tiks noslēgts miera līgums un izlīgums starp Ukrainas Austrumu un Rietumu reģioniem, tad arī "Labējais sektors" varēs atbruņoties, uz ko noteikti arī viņus mudinās Ukrainas valdība.

Šobrīd "Labējais sektors" uzņemas atbildību un rūpes par Ukrainas vienotību, tāpēc viņu cīņa pret anti-maidanovistiem vai pret dienvidaustrumu separatistiem ir atbalstāma. "Labējais sektors" pielieto radikālas cīņas metodes, bet tagad ir pilsoņu karš, tapēc ukraiņu nacisms ir daļēji attaisnojams.

Tagad nav svarīgi, kādus politiskos uzskatus tu aizstāvi. Tagad ir svarīgi, kā pusē tu karo - vai tu karo vienotas Ukrainas pusē, vai arī tu karo Ukrainas separatistu ASV - Krievijas pusē. ASV un Krievija nedrīkst sadalīt Ukrainu Ženēvā 17.aprīlī un ANO Ņujorkā turpmākajā laikā. Ukrainas nākotne ir jānosaka Ukrainai, veicot pašai savu pretterorisma operāciju.

Notikumi Odesā ir reālais pilsoņu (separātistu) karš Ukrainā. "Labējais sektors" ir tikai vienotās Ukrainas karavīri. "Labējā sektora" aktīvisti ir pelnījuši tādu pašu amnestiju, kādu ASV piedāvā Ukrainas austrumu administratīvo ēku ieņēmējiem. ASV nostājās Ukrainas separātistu pusē, prasot tiesāt "Labējā sektora" aktīvistus. ASV ir Ukrainas ienaidnieks. Ukrainai nav jāpieņem ASV palīdzības kredīta nauda. Ukraina var pieņemt Starptautiskā Valūtas Fonda aizdevuma naudu, situācijas normalizēšanai ekonomikā.

Slavjsja Ukrajina!

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti 30 eiro vērtībā "Lage" restorānu - "Gan bei", "Thali" - apmeklējumam.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!