Foto: Shutterstock

Tas ir tāpat kā Dailes teātra izrādē, kur satiekas Bahs un Hendelis, kam dzīvē nebija lemts kaut reizi kopā iedzert tēju. Arī Arhimeds, Ņūtons un Einšteins uz brīdi bija vienā laivā un dižais grieķis apjauta, ka ābols, kas nupat uzkrita uz galvas ir relatīvs, jo tas tikpat labi varēja būt ķieģelis.

Pasaule bija sadzirdējusi gravitācijas viļņus. Šlesera Jūrmalas villā nokritusī Kuzņecova terīne tā ievibrēja, ka Šķēles "Mākoņos" no griestiem nogāzās lustra. Kargina saimniecībā "Vasals" brieža pirdiens atsaucās Rīgas zvēru dārzā un tā uzbudināja alpaku, ka tas metās virsū žirafēm. Pie jaunās brūtes Jūlija Krūmiņa orgasma ekstāze bija tik rezonējoša, ka nolīgojās visi Vecmīlgrāvja termināļi, saceļot divreiz niknāku un trīsreiz ilgāku smaku kā parasti.

VID un IeM jaunajās ēkās visiem pat tika izsniegtas gāzmaskas. Vairs šaubu nebija ka gāzes tirgus ir liberalizēts un sorosizēts. Civilizācijas attīstītībā bija sākusies jauna ēra, un pēc Kaščejeva kolosāla izklāsta TV to saprata pat nesekmīgais Pēterītis un sagribēja kļūt par astronautu. Viņš būtu gatavs lidot pat uz vistālāko zvaigzni un arī neatgriezties. Kāda tur starpība – uz Greizajiem ratiem vai Īriju – tēvu, māti un dzimtās mājas tāpat vairs neredzi.

Septiņi sapņu tulki

Lembergam bija piedzimis Artūrs un Kačinska, atvainojiet – Kučinska valdību varēja apstiprināt. Lai arī Lembergs Ventspilī grib jaunu koncertzāli, "Rail Baltica" pieturu un pasaules lielāko taboru, viņa Kristīne dzemdēja Rīgā. Uzskatāmi parādot, ka Ventspilij nevajag ne slimnīcu, ne ledus halli, ne koncertzāli, ne Lemberga hūti, jo priekšnieki tāpat dzemdēs, slēpos, slidos, brauks uz koncertiem Rīgā, Londonā un Dubajā. Bet tautai vajag šņabi un desu nevis ar "Grammy" apbalvotu Andri Nelsonu pie diriģenta pults. Lembergs tā arī neatzinās, kam par godu nosaucis savu dēlu – aktierim Skrastiņam, rakstniekam Konanam Doilam, žurnālistam Vaideram vai vienkārši karalim Arturam. Visi varianti labi. Lai tik kara nav!

Valdības apstiprināšanā Bondars kirzenieku tribīnē necēla un Klementjevs šausmīgu pensionāru nākotni neuzbūra. Viņķele klusēja, bet Lejiņš aizpelēja līdz PSRS karam Afganistānā. Šis kabinets izskatījās kā tāds atvemts rasols, tikai šķiņķa vietā bija piena desa. Jaunā Laimdota solīja necelt nodokļus, taču deputāts Zariņš paredzēja, ka ekonomika spārnos arī necelsies. "Kāds ir redzējis, ka biksītēs ieliekot "Libresse" ar spārniņiem, meitene paceltos gaisā?" viņš daiļrunīgi jautāja.

Valodu nezināšana nebija šķērslis. Uz Briseli Kučinskim līdzi brauca septiņi tulki. Ne jau lai tulkotu Ali Baba un Šeherezādas sapņus, bet lai darītu saprotamas sarunas Eiroparlamentā. Vāciski – ar Šulcu, franciksi – ar Junkeru, poliski – ar Tusku, angliski – ar Farāžu, itāliski – ar Roberto Meloni māmiņu, kas solīja jaunas ēdienu receptes, somiski, lai mācītos būvēt jaunu Manerheima līniju uz Krievijas robežas un arī latviski – lai pasērstu ar partijas biedreni Griguli. Vismaz tā bija pieprasījusi Iveta. Blakus bija arī latgalietis, jo, pirms laisties miegā, sociālajos tīklos bija jāsakomunicē ar deputātu Viļumu. Jureits varētu būt tilts uz Kaimiņu, jo allaž ir zutim līdzīgs. Kā no Sīvera izzvejots.

ZZS ministru cietie papīri

Laimīgākais cilvēks pēc valdības apstiprināšanas bija Laimdota. Ne tikai tāpēc, ka varēs mierīgi aiziet uz rimčiku, nopirkt "Masdammer" sieru, marcipāna batoniņu, pudeli laba vīna, un neviens miesassargs groziņā nelūrēs. Varēs atpūsties un izpirkt par 5 euro Gruzijas dāvanu. Tādu mīļu glezniņu. Lēti? Bet tā jau mākslas eksperte Lāce to novērtēja. Autore nav ne Aivazovskis, ne Pirosmani, ne Rubenss! "Interesanti, vai tas Rubenss Rubesai ir radinieks?" – nodomāja ekspremjere. Un sāka gremdēties jaukās atmiņās par premjerēšanas laiku. Tik bezbēdīgs dzīves posms! Ja vēl nebūtu vajadzējis angliski runāt, ja vēl padomnieki visādus špikerus nebūtu rakstījuši! Laikam nezina, ka angliski lasīt ir grūtāk nekā runāt.

Laimdota patiešām bija laimīga un pie sevis atkārtoja trīs labākās lietas, kas ar viņu notikušas tajā laikā – buča no Junkera Nacionālajā bibliotēkā, buča Vējonim viņa inaugurācijā un uzstāšanās Eiropas parlamentā tikai viņai vien saprotamā angļu valodā. Pēc mirkļa šīs lietas jau bija publicētas presē. Tas gan Laimdotu izbrīnīja – vīnu viņa dzēra vienatnē un nevienu citu Viņķeli blakus neredzēja. Vai tiešām pat viņķeli klusumā vairs nevar ieraut! Tad pusnaktī ņēma rokās savu iphone un konektējās ar icloud. Mūžīgais draugs Andris "Mākoņos" vēl negulēja un deva padomu – "Tagad ej gulēt, bet rīt ej prom no "Vienotības"! "Uz kurieni?" – brīnījās Laimdota. "Da vienalga kur. Kaut vai pie Kaimiņa!" Nu izbrīna bija pavisam liela, jo tik vēlu vizīti galīgi nesaprastu kaimiņa sieva.

Paralēli valdības deklarācijai, koalīcijas līgumam, premjera pirmās un premjera biedra otrās nakts tiesībām, tapa arī akts, kāds sertifikāts un par kādas augstskolas beigšanu, ministriem un viņu ganam ir vajadzīgs. Vai nav nepieciešams nemaz. Sākumā visi konsultējās ar Šleseru, jo viņš vislabāk zināja, kā var bez papīra vai arī, kā tikt pie pavisam cieta papīra. Samācījās ar! Atestācijas komisijā Kučinskis rādīja bildi, ka reiz bijis Oksfordā. Šadurskis Temzā redzējis, kā airē Kembridžas studenti. Melnbārde no pirmās rindas esot klausījusies Karerasu un sniegusi puķi Barišņikovam.

Gerhards reiz bijis pirtī ar kādu Stenfordas studentu. Abi pliki. Rasnačs reiz tā sakodies, ka sapnī sevi redzējis tērptu nigēriešu tautas tērpā, kārtojot maksātnespējas eksāmenu Lumumbas universitātē. Ašeradens, būdams Parīzē, aizstaigājis arī līdz Sorbonai un kā piemiņu paņēmis kastani no turienes dārza. Tas joprojām ir uz jahtas. Visvieglāk šobrīd bija Reiram, kura sieva Amerikā apgūst Fulbraita grantu. Nav pat svarīgi Jēlas vai galīgā gatavā universitātē. Lielākās problēmas bija ZZS ministriem, kas visi ierakstīja, ka komjauniešu gados visi esot bijuši Maskavā un apmeklējuši ne vien Mauzoleju, bet arī VDNK (latviski – TSSI).

Pie Muižnieka uz LU pēc izziņas gan neviens nav gājis. Bet pa vidu bildēm un diplomiem uz galda bija arī trīs atestāti par Purmsātu augstskolas beigšanu, gan ne visai salasāmā rokrakstā. Tie esot arī diviem Napoleoniem, Ļeņinam, Mao un septiņiem Ulmaņiem. Tātad papīrs ar lielu svaru un bez šaubu ēnas, ka drīkst sēdēt pie galda, kura galā ir uzraksts "Viens likums, viena taisnība visiem!". "Varbūt tomēr līkums un tad ar to desas līkumu visu tautu, draugus un pat draudziņus varēs pabarot," priecājās Ārlietu ministrs Rinkevičs. Sakiet vēl, ka neizglītots kabinets!

Pēdējās pirmdienas vakarā gandrīz izjuka visi seismogrāfi, "Ligo" lāzera detektori, kas uztvēra Galaktikas viļņus, Markoni un Popova radio, "Lido" cepeškrāsns un pat Higsa bozons. "Vienotībā" sadūrās divi īsteni melnie caurumi – viena centrā rudā Solvita, bet otra vidū liberastes Ilze un Lolita, kuras ļoti mīlēja un metās aizstāvēt arī Sarmīte. Vajadzēja izslēgt, lai rindas atkal vienotu, bet neizslēdza, tādējādi pieļaujot vēl vienu iekārtu sabrucināšanas mēģinājumu. Sorosīti kā tādi termīti drupina "Vienotību" no iekšpuses un par to ar tīksminājumu allaž painformē medijus.

Reizēm parādā nepaliek arī Solča – ar žestiem, mīmiku un pat neko nepateikšanu. Miera tajā pulciņā nebūs, priecājas visu pārējo partiju pārtijnieki, bet meičas "Pornotību" veidot ar nesteidzas. Kaut Ķīlis grib, ka acīs cērtas. Spiedienu kaut kur no kaut kā jūtot arī Ilze, kas jau ir gandrīz Mārtiņš, kam krāniņš ar katru dienu lielāks un to nevar paskaidrot ne mamma, ne klases audzinātāja. Pat ne pašas dēls. Tik strauji pat Babangidam Mucenieku nometnē tas netopot lielāks. Labi, ka tagad tur vēl kādi seši klāt nākuši un novērojumiem būs plašāks darba lauks. Cita labuma diez vai no viņiem būs. Gudrie sen jau Britu salās, Vācijā un Zviedrijā hakerē.

O'Šī Nike līmēs krūzi

Tie, kas pirms pāris nedēļām nebija sevi dažādos veidos suicidējuši, jo Porzinģis netika iebalsots "All Stars" stara piecniekā, vāca kopā pēdējos eiro ne tikai no sava maka, bet arī no mammas un opīša pensijas, lai varētu doties uz Toronto "All Stars". Tur ceļoja arī visa LTV, novārtā atstājot "Supernova", Uzvelc tautas tērpu!" un "Saplēsto krūzi". Visam naudas Zaķusalā šobrīd nepietiek. Ošenieks nointervēja ne tikai Porziņģi piecos dažādos veidos, bet arī visus, kas viņu zināja un gandrīz visus, kas Ņujorkā neko nezināja par Latviju. Āfrikā starp Burkina Faso un Ruandu tā kaut kur esot. Tāpēc jo lielāks brīnums, ka tāds garš un vēl balts no turienes uzradies! Arī turpmāk būšot reportāžas no NBA, ko trīsreiz rādīt LTV1 un piecreiz atkārtot LTV7, jo naudas atpakaļceļam Ošeniekam, ka tagad būšot O'Šī-Nike, vairs neesot. Lai vai kā – tas būs labāks seriāls par "Saplēsto krūzi" un "Vakars uz ezera". Vai ļaus Beltem un Ko-rišiem saglabāt krēslus pēc aprīļa, Dimantu sākot mākt šaubas. Jo šaubās Mjartāns un Dulevska. Un Kaimiņš nekad nešaubās.

Kamēr "Vienotības" reitingi tuvojās "Gods kalpot Latvija" un "Pūces/Jaunupa biedrības" līmenim, Ushak off un Urlanovich tik audzēja partijai taukus klāt. Visos veidos. Arī Valentīna diena netika smādēta, kaut tas ir tīrs buržuju prāta un dzimumorgānu auglis un ar puritānisko sociāldemokrātiju tai nav nekāda sakara. Nils ar savu Strautiņu bučojās pie Mildas un mudināja to darīt arī citus un solīja, ka visu laimīgie pāri visos "Rīgas satiksmes" braucamajos šajā dienā varēs vizināties par brīvu.

Kad Milda atvēra abu acis, šie ieraudzīja, ka apkārt sūcas vien puiši ar džekiem un otrādi. Ko nu darīt? Vēl dramatiskāks viņu noskaņojums kļuva pēc iegriešanās darba kabinetā – Muris un Kuzja, labi paēduši, viens otru draiski laizīja. "Visapkārt vieni zilie!" iesaucās Nilss, kas neesot zilss. Un izdeva pavēli, ka par brīvu Valentīnam par godu varēs braukt tikai tie, ka uzrādīs heteresoeksuālu laulības apliecību. Visa diena bija sačakarēta un mēris turpmāk pie Kirila un Mefodija svēti nosolīja, ka nekādus Helovīnus, Valentīnus, pat Jāņus nesvinēs. Tikai Masleņicu, kurā var normāli ikrus un bļinčikus ēst, šņabīti ieraut un pēdējo reizi pirms gavēņa sekretārēm zadņicā iekniebt.

Tā aiziet godība

Dažādu iemeslu dēļ konkurss uz LDz galveno krēslu bija neglābjami ieildzis. Tos, kas paši gribēja, pārmijniece Maša neņēma pretī. Bet tie, ko gribēja vahtiere Tjotja Toņa, kas ar traktoru bija atbraukusi no Skrudalienes un Rīgā aizkavējās jau ceturto gadu, nevarēja iesniegt kaligrāfiskā rokrakstā uzrakstītu CV. Kā izrādījās, arī Latvijā reizēm ar uzvārdu Bērziņš nepietiek. Jāspēj arī "špalu" no punkta A uz punktu B aiznest. Turklāt, bez jautāšanas, kā izskatās "špala" un kas tas tāds punkts A? Tad atlases komisijai pēkšņi pāršalca eurēka (nejaukt ar Ēriku Stendzenieku!).

Viņi sāka vētīt, ko Kalvītis pēdējos mēnešos ir savācis savas Gāzes ielokā – ne jau tikai Straumi, kas atlaists no "Gods kalpot Latvijai", Dreimani, kas atlaista no Valsts kancelejas, Pastaru, kas aizgājis no Prezidenta sniegtā maizes rieciena. Algu sarakstos un pat e–Mākonī meklēja, vai še pat nav paslēpies Mēkons. Par pārsteigumu atrada vēl pulciņu kādreiz populāru uzvārdu. Komisija iegrima dziļās pārdomās, kas tie īsti bija – neaizvietojami kadri vai tikai pelavas, kas rada gāzi?

Pats Kalvītis nevienam paskaidrojumus nesniedza, jo turpināja sniegt padomus Savickim, kā labākajā veidā "Dinamo" netikt līdz Gagarina playofam. Vien pie sevis nosmīnēja – lai pusgadu pastrādā šepat un tad jau redzēs, cik neaizvietojami. "Netiks galā, sūtīšu uz savu govju fermu Azerbaidžānā – tur būs darbs gan viņai, gan viņam, jo vajag i slaucējas, i sūdu mēzējus."

Šlesers Straumi par to laikus pabrīdināja, tāpēc sporta zāles atslēgu vīrs bija īpaši centīgs. Labi nostādītā balsī regulāri atkārtojot: "Dušās nečurāt!", "Končikus pisuārā nemest!", "Pie pisuāra nepārvērtēt atsevišķu ķermeņa daļu izmērus un pieiet tuvāk!", "Diviem zilajiem vienā dušā kopā neiet!". Darbs Jānim patika un viņš to darīja ar aizrautību. Tikai reizēm skumdināja, ka neviens par Batjku vairs nesauca. Tā aiziet pasaules godība! Viņam. Laimdotai. Aināram. Gorei Gravā. Ūdrei Latimirā. Bet štrunts par to. Galvenais, lai kara nav!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!