Foto: LETA

Ziemassvētku svelmi ātri nomainīja Gadu mijas spelgonis. Tik ātri, ka tam nebija gatava ne Rīgas dome, ne Latvijas ceļu apstāvētāji. Pat strazdi, kas jau bužināja spalvas, cerot uz pārošanos, jutās pārsteigti. Toties gājēji un autobraucēji varēja izbaudīt sen gaidītos slidināšanās priekus. Uz slidenām virsmām rokas lauž pat olimpiskie čempioni, teica ceļu kaisītāji, kam motori vēl tikai iesildījās un sāls, ar ko iesālīt ielas, kokus un apavus, vēl nebija atvests no Soļigorskas, Soļikamskas un Soļnije Jamy. Gan jau līdz Jāņiem sniegs nenoturēsies. Bet daļa autobraucēju jau jutās kā Jāņos, un brauca it kā sniega nebūtu, it kā grāvji ar vākiem un koki uz riteņiem, un citi auto no porolona un tikai lamāja valdību, kuras īsti vairs nebija...

Ciblā arī pa tukšo

Raimonds - tas, kurš prezidents, sievai neredzot, kartē nosvītroja visas salas un atpūtai atstāja vien neapdzīvotu teritoriju Kāla ezerā. Bija jāpierod, jo pēdējā laikā Latvijas politiskā elite pa kālu vien bradāja. Jaunlaimdotas meklējumos gada pirmais vējelis Vējoni aizpūta pat uz tālo Ciblu. Viņš tur vēlējās atrast Raimondu, jo šobrīd Latvijā nav labāka vārda - viņš pats, Bergmanis, Graube, un visupirms jau Pauls, kam dzimenē Raimonds kā jau Raimondam pasniedza savu Cildinājuma rakstu Nr.1. "Būtu labāk sivēnu atnesis," nopukojās Pauls un nolika jubilejas honorāru Trasta komercbankā.

Kā jau minēju, prezidents Zvaigznes dienā iegāja sasildīties Ciblas baznīcā. Bet no Laimdotas ieņemtā Raimonda nav ne te, ne tur! Te redz - pie bikts rindā ir Boļuss, Kazimirs un Jezups. Skaidrs, ka jāuzrunā arī viņi, jo pēdējos 25 gados Latvijā nebija dzirdēts, ka politiķi nožēlotu grēkus (pēdējais bija Jānis Vagris, kas latviešu tautai neko sliktu nebija darījis). Taču atkal dabūja kurvīti. Neviens no trijotnes negribēja uzņemties Straujumas atstāto nastu. Kazimirs jau it kā bija gatavs, taču galīgi apjuka, kad sāka iedomāties, ko varētu iesākt ar premjera algu. Mēģināja rēķināt baltmaizes kukulīšos, tad "Miezītī", taču allaž apstājās pusceļā. Jezups bija īss - neiešu tajā namā zaudēt reputāciju. Šobrīd Ciblā visi mani ciena un sveicina, bet tad visa Latvija un vēl Īrija piedevām tikai lamās. Boļuss arī gandrīz pamāja ar galvu, taču kā par nelaimi atcerējās, ka viņa Rudzātu palīgskolas diploms joprojām nav verificēts un līdz ar to nevarēs tikt pielīdzināts prof.Emeritus grādam. Tajā brīdī Vējonim -22 grādi sāka likties kā -35... Un viņam, kā bijušajam Vides ministram pēkšņi sagribējās nokļūt Ziemeļpolā, jo tieši tajā dienā tur bija +0,7 grādi! Raimonda biologa instinkti nebija mierā - ja jau strazdi redzēti Latvijā pie -20, tad taču varētu būt aizlidojuši arī līdz polam. Ja vien krievu zemūdenes nebūs pārtvērušas. Bet laiks negaidīja, un diez vai kāds baltais lācis tur bija Raimonds... Labi, ka beigās Jezups uzcienāja ar šmakovku, bet Boļuss ar speķa maizi. Tādu īsti latgalisko, lai neviens nevarētu teikt "Tōds sauss speķeits" - 1 cm bieza rupjmaizes šķēle, 1 cm sviesta kārta un 1 cm bieza speķa šķēle. "McDonalds" šādu varētu tikai apskaust. Dzīve uzreiz ieguva citas krāsas. Kaut uz brīdi!

Pētera raugs tualetē

Tik un tā premjera meklējumi un nominēšana pārcēlās vēl uz kādu brīdi. Viss jau tāpat ripoja, kā tāda sniega pika. Neatkarīgi no objektīvās realitātes. Tomēr valstī nebūt viss nebija kārtībā. Viņķele no "Vienotības" bija uzvilkusi jūrnieka kreklu, sevi sāka dēvēt par Zojku, sadevusies rokās ar Judinu, kas uz brīdi pārtapa par Girkinu, un no Bastejkalna virsotnes Solvitai un Artim sauca, lai šie sapulcina valdes sēdi. Tajā visiem jāierodas ādas jakās ar mauzeriem rokās. Lai redz, kas ir kurš. Čigāne ietinusies septine lakatine, turpināja meklēt Rabinoviču, jo bez viņa darbotiesspējīgu kabinetu neizveidot! Bet šie birojā aizvilka logiem štoras un izlikās nedzirdam draudus par separātistu pievienošanos Kaimiņam. Tik ar narkokurjeru Dolāru Dimantu Vidiņam uz Viļāniem aizsūtīja prezervatīvu bloku. Sak', turpmāk tomēr lieto šos...
"Vienotība", kurā ir tik izteikta sieviešu dominance, nevar būt plaukstoša, teica Krauze, kopā ar Zaksu malkojot kalvadosu. Bābieši kaujas savā starpā, ka ne tikai spalvas put un nav vairs ko epilēt - Āboltiņa ar Kalnieti, tad Āboltiņa ar Viņķeli, tad Viņķele un Čigāne, un Elerte ar partiju, Čepāne pret patinezinko (bet noteikti sievieti!). Tagad arī Šķēles labās rokas mazais pirkstiņš Straujuma nostājusies pret Āboltiņu un partiju. Tādos Monteki - Kapuleti strīdos par valsti nav laika domāt. Tik par savu ādu. Kurš tad tiem strīdniekiem uzdrošināsies mesties pa vidu - Kampars ar zeļonku? Bezmugurkaula eiropietis Piebalgs? Vai Abrenes aizlaidējs Pabriks? Vai matemātiskais filozofētājs Šadurskis? Taču ne! Jā, visur pa vidu ir Pēteris Viņķelis, taču viņa lielākā māka ir ar Doņeckas separātista azartu iemest raugu sausajā tualetē un skatīties, kas notiks. Smaka Kaluginu nekad nav uztraukusi. Tāpat kā dažu viņa līdzgaitnieci. Ka tik kleitas labi knipelējas.

Laiks ritēja, dūmu virs skursteņiem kā nebija, tā nebija. Te pēkšņi Saldus komunists Brigmanis izvilka no skapja Šķēles skeletam līdzīgo Kučinski. "Vienotība" lika pretī Šadurski. Nacionālā apvienība ar Latkovska palīdzību atrada Pilsudski. Reģionu partija - Kempinski. Sudrabas partija "S ļegkim parom" iespaidā - Barbaru Briļsku. Daugavpilī jau sāka dīdīties Mirskis, bet viņu gan neviens nekur neaicināja. Tieši šis Mirskis pirts šmigā bija sajaucis divas Maltas un pamodās nevis Vidusjūras salā, bet autobusu pieturā Latgalē. Bez naudas un fufaikas. Vienā teļņaškā.

Vējonis, pakonsultējies ar Kačinski Varšavā, Stankeviču Jēkaba baznīcā, nominēja Brigmaņa nosaukto Kučinski. Gan ar noteikumu, ka Viņķele nebūs IZM, jo līdz galam no bērniem vēl nav apguvusi nenormēto leksiku, bet Āboltiņai netiks Tieslietu ministrija. To uzzinot, Ilze Loskutovam lika izplatīt vēstuli dienesta lietošanai un tajā visā melnumā tika atmaskota Rudā lapsa. Dienestā bija iestājusies visa Latvijas tauta un nevajadzēja par parasto Lapsu no "Man nekad nepietiek". Bet Solvita atbildē visā vainoja ne tikai šestjorku vēlmi šmucspaini allaž izgāzt viesistabā zem eglītes, kā arī nacionāļu sazvērestību pret viņu, Zaķi un Junkuru. Viņķele trīsreiz nožagojas, ko atkal piefiksēja Lapss, bet Mūrniece šoreiz mēmi klusēja. Klusēja pat "Rīgas Apriņķa Avīze". Vien Suņu būdā ierējās Kaimiņš, deklarējot varavīksni un tās ietekmi uz Kučinski. Ja šis atzīs visas krāsas, dabūs viņa un vēl Spriņģes un visas Re:Baltica (nejaukt ar Rubesu un Rail Baltic!) balsis.

Dimants iemirdz Kaimiņam

Tikmēr, kamēr virmoja neskaidrība ap Tieslietu ministriju, bet Rasnačs tik atrādīja savus lomus un slēpes, cietumos sākās vaļenku un matraču svilināšana. Bija neapmierinātība ne jau ar tārpiem zupā, bet ar to, ka pirmrindnieki un pirmgaldnieki nebija iekļauti elektroniskās uzraudzības sistēmā. Tā vietā, lai rāmi mājās baudītu porņiku, te bija jāskatās Vasjkas un Žoras smirdīgajās zeķēs. Viņi taču zināja, ka vajadzēja būt uzliktām 100 aprocēm vai apkājēm, bet darbojās, un arī vien reizēm, tikai 26. To pat Goldas Meiras un Mošē Dajana mazdēls, kas pārlūkoja šo pasūtījumu, nesaprata un līdz ar to nevarēja izskaidrot. Kaimiņam gan atbilde bija skaidrāka par Suņu būdu - Jēkaba ielā ir 100, tāpēc arī ir 100 apkājes. Labi, ka viņš laikus bija aiztinies no frakcijas un ir gandrīz neatrodams. Dimants, kas pēc tiesas lēmuma no jauna iemirdzējās visā krāšņumā, Kaimiņam solīja uzlikt uzpurni. Abi ar suni būšot līdzīgi. Tikai Kaimiņš vairāk rej un arī kož. 100 "gudrās galvas" gan nebija mierā ar tiesas lēmumu "Dimanta mirdzēšanas lietā", un aicināja palīgā dažāda kaluma advokātus - gudrus un ne tik gudrus, jo muļķīgu lēmumu reizēm vislabāk var aizstāvēt tāds nekāds advokāts. Tikmēr pats Dimants jau pirmajā dienā metās uz NEPLP. Kā par nelaimi, priekšnieka krēslu jau bija aizņēmusi Dulevska (nejaukt ar Duļevsku, kas spēlē hokeju!). Un to neatdeva arī pēc trača un jaunām vēlēšanām.

Pēc skarba sižeta TV Probācijas dienesta šefs Papsujevičs veica skarbu iekšējo izmeklēšanu un rindu tīrīšanu par informāciju noplūdi no dienesta X failiem. Pats Popsujevičs kopā ar novadnieku no Krāslavas nupat bija atgriezies no 17 dienu zinātniskās konferences Kalifornijā, kur galvenais mērķis bija "Alcatraz" cietuma un "20 Century Fox" apmeklējums. Pēc tikšanās ar Klintu Īstvudu abi esot uzaicināti filmēties kādā grāvējā. Pipsujevičs esot līdzīgs kādam policistam no Braitonbīčas, bet otrs komandētais - zekam no pirmā galda Daugavpils Baltajā gulbī. Abiem būšot lemts iepazīties NBA All Stars spēlē, kad virsū uzgāzīsies Porziņģis. Līdz filmēšanas sākumam Poskudjevičam dienests bija jāiztīra no stukačiem un neslavas cēlājiem, bet atlikušās aproces jāizdala kaut vai trūkumcietējiem. Adreses divas - Dzelzceļa stacija un Jēkaba iela.

Nilsa reizrēķins

Smagos darbos bija iegrimusi Ušakova brigāde Rīgas domē. Mācījās Lobačevska ģeometriju un Ostapa Bendera reizrēķinu, kurā 2x2 ir nevis četri, bet tik, cik vajag. Lūk, 2016.gadu Komjaunatnes krastmalā esot sagaidījuši 60 000. Sanāktu katrs desmitais rīdzinieks tādā vēsumā bija gatavs mērot ceļu uz Gņila salūtu. Kaut salūts Purčikā un Zoļukā sākās jau 23:00, kad runu pabeidza Putins un līdz 24:00, kad runu pabeidza Vējonis, Nilsa elektorāts jau bija autā. Taču tam visam bija skaidrojums. Krastmalā ik uz soļa dzirdēja "hui". Izrādās bija nostrādājusi uzruna ķīniešu valodā un šie te bija sabraukuši veseliem ciemiem. Bet "Viens ciems ir kā visa mūsu valsts".

Otra reize, kad reizrēķins bija vajadzīgs, kad sākās lielā snigšana un domnieki sāka dalīt putina biļetes. Ar tām brauca pat tie, kam tehniskā apskate nebija izieta piecus gadus. Putiniešu bijis tik daudz, ka par Rīgas pieredzi ieinteresējusies ne vien Orenburga un Vorkuta, bet arī Soči un Sevastopole. Nākamais mērķis esot Aļaska. Bet ar noteikumu, ka Ankoridžu saukšot par Rīgu. Timbuktu pat nebija jāmudina. Uzreiz pārdēvējās. Viņiem apnicis, ka Tims visu laiku "buko" divas. Arī Ņilam esot laiks pamēģināt divas, ne tikai Ivetu.

Ak, jā. Bija vēl trešais reizrēķins. Cik vazelīna vajag, lai ieziepētu Vanšu tilta troses. Cik videokameru vajag, lai nofilmētu visus smailē kāpējus un neviens nebūtu redzams. Cik atslēgu vajag, lai aizslēgtu visas vienīgās durvis Vanšu tikta pilonā un pa tām tāpat varētu brīvi staigāt, kas vien vēlas. Sanāca, ka Rīgas budžetā tam jāparedz apaļi 100 000 un daļa vēl jāiedod arodbiedrībai LABA, lai visi gali ūdenī, vai satiksmē, vai pārvaldniekā. Galvenais, ka Murim ar Kuzju un vēl Amerikam labi.

Un vēl labāk kļūs, kad RD dumvirātam - mēris + Misters 20% kopā ar Potapkinu izdosies izveidot SIA "Sālītā Rīga". Tā ražotu sāli, ko sintezētu no ziemā savāktā sniega, pavasarī savāktajām smiltīm, kā arī pilsētnieku sanestajiem apaviem. Perspektīvā paredzēts to eksportēt uz Burkinafaso, bet sākumā galvenais noņēmējs varētu būt "Gan Bei". Tāpēc arī Potapkina iesaiste projektā ir svarīga, sprieda dumvirāts (triumvirāts neder, jo Potjomkinam balss tiesību nebūtu). Tā būtu naudiņa gan partiju melnajām kasēm, gan kādam ceļojumam. Teiksim, uz Soltleiksitiju pie mormoņiem. Kaut vai tikai tāpēc, ka viņiem ir atļauta daudzsievība.

Kamēr sorosīti rosījās, konservatīvie ķērās pie konservu rezervēm, centristi izmeta sānu autu, Puzē un "Mākoņos" dzīve sāka ieiet vajadzīgajās sliedēs. Rīkojums Nr. 2 Policijas koledžā bija uzdurts uz nagliņas, "Oligarhu" lietai iztecēja termiņš, jo visi liecinieki izrādījās beigti un pagalam. Toties savi cilvēki atkal bija pie visām vajadzīgajām pogām un zīmogiem. Rubļa un austriešu tramplīnlēcēja kritums neko nenozīmēja. Dzīve ir skaista. Kāda tur starpība vai blakus jaunā Kristīne, vai vairs ne tik jaunā Kristiāna. Galvenais, lai kara nav!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!