Foto: DELFI Aculiecinieks
Praktiski ikviens Latvijas iedzīvotājs ir redzējis pieminekli latviešu strēlniekiem, kas atrodas Rīgas centrā. Tomēr ne katrs zina, kāpēc piemineklim no RTU puses ir nokritis milzīgs granīta gabals.

Izrādās ar pieminekli ir saistīta 40 gadu ilga pagātne. Trīs milzīgi granīta bloki, kuri nopirkti Ukrainā, atvesti uz Latviju, un būvēta pagaidu nojume. Tur tēlnieku un skulptoru grupa Valda Alberga vadībā radīja mākslu. Ziemā, lai nenosaltu, strādāja dzinējs, kas nodrošināja ar siltu gaisu. Lūk, kad šāvēji bija pilnībā sagatavoti, tie bija jāizved ārā un jānovieto pareizajā vietā. Lai to izdarītu, bija nepieciešami pārvadātāju pakalpojumi. Viens no pārvadātājiem pašrocīgi bija izdomājis atslēgt dzinēju, un atslēdza to tā, ka nojume aizdegās.

Kad guns bija pārņēmis gandrīz visu ēku, ieradās ugunsdzēsēji. Protams, vadoties pēc instrukcijas, glābēji apdzēsa uguni ar ūdeni. Albergs ugunsdzēsējiem lūdza nedzēst uguni, ņemot vērā, ka dega šķūnis un granīta piemineklis nav cietis. Tomēr viņā neklausījās un apšļāca skulptūru ar ūdeni. Rezultātā, visi strēlnieki nedaudz sašķēlās. Nācās izmantot izdzīvojušos granīta gabalus, lai izveidotu jaunu sastāvu, kas izrādījās mazāks. Lai kompozīcija nekļūtu vēl mazāka nācās ziedot granīta gabalu, kas bija domāts šāvēja drēbju kārtas izveidei.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!