Pieminot bruņoto spēku 1992.gadā organizētās lāpu stafetes apkārt Latvijai 21. gadadienu, gribas pastāstīt, kā tas viss 1992. gadā notika, konkrētāk - par jūras robežas posmu. Pirms 21 gada skrējiena mērķis bija apliecināt Latvijas neatkarības atgūšanu un mūsu valsts robežu nostiprināšanu.

Man tad vēl nebija izdots armijas formas tērps, jo pulkvedis Klovāns, kas tolaik komandēja Štāba bataljonu, man kā virsdienestniekam deva pārbaudes laiku. Dienēju militārā darbinieka statusā.

Uzdevums bija sniegt medicīnisko nodrošinājumu lāpas ceļojumam gar jūras robežu Ventspils-Kolka-Ainaži, ja nemaldos.

Tad vēl Ventspils bija noplukusi maza pilsētiņa ar bruģētām ieliņām. Kara gados tur bēgļa gaitās bija mana ģimene, tāpēc centos to apskatīt.

Atmiņā palikusi kuģīša apkalpes viesmīlība, kas izpaudās ar milzīgas un garšīgas pusdienas porcijas izsniegšanu. Izbrīnija kara jūrnieku fanātiskā pārliecība par vēlmi aizsargāt Latvijas robežu. Jo biju piesardzīgi izteicis šaubas par spēju ko nodarīt uzbrucējiem. Kuģa bruņojumā bija viens balsta ložmetējs un "kalašņikovi".

Atmiņā palika arī jūrnieku pašaizliedzība, kad ostas akvatorijas nomalē bez loča pavadības kuģis nedaudz uzsēdās uz sēkļa. Jūrnieki pašaizliedzīgi metās aukstajā jūras ūdenī, lai kopīgiem spēkiem "nodzītu" kuģīti no smiltīm. Peldētājiem profilaksei pienācās porcija grādīgā,ko man kā mediķim nācās arī nogaršot. Kā saka "noņemt provi". Varbūt tas tomēr tā nebija...jo tik daudz gadu ir pagājis.

Gaidot lāpas atnākšanu no "kontinenta", robežsardzes kuģis bija aizturējis lielu kuģi ar metāllūžņiem. Kaut arī kravai bija visi nepieciešamie dokumenti,virsnieks lika kuģi novirzīt uz robežsardzes teritoriju, jo viņam likās,ka svars - tūkstošiem tonnu -bija uzrādīts nepareizi. Tad sapratu, ka armija ir neuzpērkama un stipri traucē Latvijas izlaupītājiem.

Galapunktā nonācām laikā. Paspēju arī lāpu paturēt rokās un veikt dažus fotouzņēmumus piemiņai.

Gribas pieminēt, ka tad ar formas tērpiem un medicīnisko nodrošinājumu bija pašvaki. Fotogrāfijās, kas veiktas deviņdesmitajos gados, redzami dažādi aizlienēti un dāvināti armijas formas tērpi un pat sporta čības zābaku vietā.

Bet visu kompensēja latviešu puišu griba nosargāt Latviju.

Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus. Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!