Foto: DELFI Aculiecinieks
2012. gada vasarā Jelgavā tika uzsākta Lielās ielas rekonstrukcija, kuras laikā strādnieki uzdūrās senās pilsētas paliekām. Jelgavniekiem un pilsētas viesiem tika dota iespēja iepazīties ar arheoloģiskiem atradumiem, un tas izsauca milzīgi interesi.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs organizēja divas ekskursijas, pirms senā Jelgava tiks aprakta no jauna. Ekskursijas vadīja Jelgavas vēsturnieks Andris Tomašūns. Interese par divu stundu ekskursiju izrādījās tik liela, ka tika nolemts 30.augustā organizēt vēl vienu. Pirmās divas ekskursijas apmeklēja gandrīz 500 interesentu.

Tik liela interese var būt saistīta ar to, ka lielāka pilsētas daļa Otrā pasaules laikā tika iznīcināta un jelgavnieki savu veco pilsētu ir redzējuši tikai retās bildēs. Rodas pārliecība, ka pilsētnieki cenšas sameklēt savu saikni ar pilsētu, kura pirms kara bija ārkārtīgi skaista, bet pēc tam tās vietā izauga neizskatīga padomju arhitektūra.

Ņemot vērā, ka celtnieki darbu laikā ierakās 2,2 m dziļumā, arheologiem atklājās pagājuša gadsimta kultūra slānis. Tika atklāti vairāku māju pamati un pagrabi. Kā saldais ēdiens arheologiem bija daudzu sadzīves priekšmetu atrašana. Viens no interesantākiem atradumiem – krāsns, kas atradās ēkas pagrabā. Tagad katrs jelgavnieks cenšas uztaisīt foto pie krāsns, kas pēc divām nedēļām uz visiem laikiem pazudīs zem zemes kārtas.

Ekskursija vēl izvērtās interesanta ar to, ka varēja uzzināt, kā tad bija izvietota Lielā iela agrāk. Mūsdienu jelgavniekam grūti izprast, ka Lielā iela pirms kara nebija taisna (kā šobrīd), bet sastāvēja no trim atsevišķām ielām un meta līkumu.



View Larger Map
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!