Foto: DELFI Aculiecinieks

Vasaras sākumā, pateicoties Delfiem, devāmies ceļojumā uz Latgali. Viens no mērķiem bija apskatīt kultūrvēsturiskās vietas un celtnes - vecās muižas un pilis. Viena no pieturām bija Preiļos - Borhu pils ar parka komplekss.

Ceļvežos un daudzviet internetā atrodamas, ka "Preiļu pils ir viens no pievilcīgākajiem tūrisma objektiem Latgalē." Pils kompleksā ietilpstot grezns dārzs ar sarežģītām kanālu sistēmām un daudziem dīķīšiem. Uz šo pieturu likām lielākās cerības, bet piedzīvojām lielāko vilšanos.

Īss ieskats Borhu dzimtas un pils tapšanas vēsturē. "Preiļu viduslaiku pils tika nopostīt Ivana Bargā iebrukuma laikā 1558.-1582.gadā. Borhi nopostīto pili neatjaunoja, bet uzcēla jaunu, kura 18.gs. sākumā nodega. Tās vietā uzcēla atkal jaunu kungu māju, bet, kad tā vairs neapmierināja saimnieku prasības, 1860.-1865.g. uzbūvēja jaunu pili Tjūdoru neogotikas stilā. Padomju laikā pilī atradās dažādas iestādes, līdz 1978. g. ugunsgrēks nopostīja ēkas augšējo daļu."

Tā vien izskatās, ka šo dzimtu pavada kāds lāsts, kurš iznīcina visas tai piederošās un celtās ēkas. Mūsdienās lepnā pils ir pārvērtusies par graustu, un uzturēšanās tās tuvumā apdraud dzīvību. Pēc tam, kad ugunsgrēks izpostīja ēku, esot bijuši vairāki plāni, kā pilij atgriezt sākotnējo spozmi. Esot bijuši cilvēki, kuri vēlējušies pilī ierīkot viesnīcu ar greznām konferenču un izstāžu zālēm, bet diemžēl neviens no šiem plāniem nav piepildījies. Ēka atrodas uz sabrukšanas robežas un logi ir aizsisti ar skaidu plāksnēm, lai tajā neiekļūtu vietējie huligāni.

Netālu no pils atrodas zirgu staļu ēkas drupas. No ēkas pāri palikušas vien mūra sienas, kuras par savu atpūtas vietu ir izvēlējusies vietējā jaunatne.

Vēl kādu gabaliņu tālāk atrodas grāfu Borhu dzimtas kapela. Tā gan ir labākā stāvoklī, nekā abas iepriekš pieminētās celtnes, bet tas tikai pateicoties kādam pensionētam ārstam, kurš esot noziedojis 32 tūkstošus ASV dolārus kapelas restaurācijai.

Atliek vien cerēt, ka uzradīsies vēl kāds turīgs ziedotājs, kurš augstu vērtē vēsturi [jo skaidri redzams, ka valsts iestādēm naudas nav], ja nē, tad domāju, ka pieklājīgāk pret grāfiem un viņu bijušo īpašumu būtu nomainīt nosaukumu no "Pils" uz "Pilsdrupas" un attiecīgi arī ēku sakopt.



View Larger Map

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!