Foto: DELFI Aculiecinieks
Pārdzīvojusi karus un apvērsumus, bet pazudināta brīvā Latvijā.

Tāds liktenis ir reiz visā Krievijā slavenajai Kuzņecova fabrikai jeb mums labāk zināmai kā Rīgas Porcelāna rūpnīcai. Pirmssākumi meklējami tālajā 1841. gadā, kad tika dibināta Kuzņecova porcelāna un fajansa fabrika Rīgā. To dibināja Krievijas uzņēmējs Sidors Kuzņecovs un nosauca "S.T.Kuzņecova fabrika".

Fabrikā ražoja pusfajansa, bet no 1851. gada arī porcelāna izstrādājumus. Mainījās laiki, mainījās nosaukumi, bet diez vai plašajā Krievijā bija ģimene, kura uz galda ēdienus cēla ne uz Rīgā ražota šķīvja. Vislielākais rūpniecības uzplaukums bija 1913. gadā, kad fabrikā tika nodarbināti pat 2650 cilvēki.

1991. gadā rūpnīcu sadalīja Latvijas un Šveices kopuzņēmumā "Latvpotik" un akciju sabiedrībā "Rīgas porcelāns". Tas arī bija iespaidīgās ražotnes beigu sākums. 2008.gada decembrī Rīgas Domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti atbalstīja daudzfunkcionālā centra "Akropole" būvniecības ieceri bijušās Porcelāna rūpnīcas teritorijā.

Sākotnējā iecere vēstīja - "Akropole" būs trīsstāvu tirdzniecības, izklaides un biroju centrs Rīgā, Maskavas ielā 257, pie Slāvu tilta (tagad Dienvidu tilts) ar kopējo platību 200 tūkstoši kvadrātmetru. Tur atradīsies modes, skaistumkopšanas un aksesuāru veikali, lielveikals "Maxima" vairāk nekā 10 tūkstošu kvadrātmetru platībā, restorāni un kafejnīcas, atpūtas un relaksācijas centri gan bērniem, gan pieaugušiem, ledus halle, fitnesa klubs, kinoteātri un boulinga klubs.

Papildus telpām tirdzniecības un izklaides pakalpojumu nodrošināšanai projektā iecerētas arī biroju ēkas ar kopējo platību līdz 15 tūkstošiem kvadrātmetru.

Tika plānots, ka tirdzniecības, izklaides un biznesa komplekss "Akropole" tiks atklāts līdz 2010. gada beigām. Ir 2012. gada beigas... Un rūpnīcas rēgs atgādina par bijušo un nepiepildīto.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!